Σύμφωνο συμβίωσης με το χαρτζιλίκι του σχολείου

Είπαμε σεβόμαστε τις ανθρώπινες ελευθερίες και τις σεξουαλικές επιλογές του καθενός. Είπαμε πως το σύμφωνο συμβίωσης είναι αναγκαίο για την κοινωνία γιατί ρυθμίζει πολλά μεταξύ ζευγαριών, ετερόφυλων και ομόφυλων.

Με το Σύμφωνο η πολιτεία ρυθμίζει τις υπαρκτές και άλλες συνέπειες που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις.

Ξίνισα όμως όταν άκουσα ότι από τη στιγμή που αναγνωρίζεται στο γάμο, η ικανότητα των παιδιών ηλικίας 16-18, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζει ο νόμος, θα πρέπει οι ίδιες πρόνοιες να ισχύουν και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης .

Η επίτροπος προστασίας του παιδιού ζήτησε από τη Βουλή, να εισαχθούν διατάξεις άρθρου του περί γάμου νόμου, ώστε να είναι δυνατή η σύναψη συμφώνου συμβίωσης, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις από παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω.

Γνωρίζαμε την πιθανότητα να βρεθούν σε γάμο μαθητές των 16, πάντα όμως υπό την ευχή και συναίνεση των γονιών, οι οποίοι ως συνήθως επωμίζονται όλα τα έξοδα αλλά και συνοδεύουν το παιδί τους στην εκκλησία.

Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που δύο μαθητές των 16, αμέσως μετά την εφηβεία αισθάνονται έτοιμοι να συνυπάρξουν και αποφασίζουν να επιταχύνουν τη διαδικασία συμβίωσης τους και διά νόμου; Εύκολα και γρήγορα μπορούν να φυλάξουν το χαρτζιλίκι του σχολείου τους και να επισκεφθούν ένα δικηγόρο σφραγίζοντας έτσι την αγάπη τους.

Υπάρχουν αλήθεια εκείνες οι ρήτρες που να διασφαλίζουν οτι θα είναι ενήμεροι οι γονείς; Ή θα έχουμε παρατράγουδα με την οικονομική διαχείριση αλλά και τα περιουσιακά, όπως και γονείς να διαμαρτύρονται σε δικηγορικά γραφεία;

Ορθό θα ήταν το Σύμφωνο να καθοριστεί ως εναλλακτική του γάμου επιλογή και όχι η ιδανικότερη της συμβίωσης επιλογή, την οποία μπορεί να προσελκύει όλο και περισσότερους νέους.

 Ας μείνουν έξω από τις ρήτρες του συμφώνου τα παιδιά, διότι αύριο μεθαύριο, που θα ρυθμιστούν κι άλλες νομοθεσίες για τις οποίες ανοίγει ο δρόμος, όπως αυτή της υιοθεσίας, τότε τα παρατράγουδα θα είναι ανεξέλεγκτα.

Comments

via Facebook