Το μαύρο πρόβατο στο ΑΚΕΛ και η ηχηρή απουσία του Συνεδρίου

Έχουν παρέλθει 48 ώρες και ακόμη να κοπάσει ο απόηχος του συνεδρίου του ΑΚΕΛ, το οποίο έστειλε πολλά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, κυρίως στους κόλπους της αριστεράς, αφήνοντας παράλληλα πολλά ερωτήματα τα οποία θα παραμείνουν αναπάντητα, καθώς όλοι γνωρίζουν τις απόρρητες διαδικασίες στα εσωτερικά του ΑΚΕΛ.

Αλήθεια Εκείνος ο ένας που ψήφισε εναντίον του Άντρου Κυπριανού, εντοπίστηκε άραγε; Το γεγονός ότι υπήρξε έστω κι ένας που κατέθεσε την αντίθεση του στη μοναδική υποψηφιότητα για ΓΓ του ΑΚΕΛ, και τρεις έριξαν λευκό, έκαναν πολλούς να διερωτηθούν πώς τόλμησαν να ακολουθήσουν αντίθετη από την επιβληθείσα πορεία στο κόμμα. Σαν μαύρα πρόβατα τα οποία βεβαίως αν δεν ήταν η μυστική ψηφοφορία, δεν θα τολμούσαν την εν λόγω ανταρσία.

Ο Νίκος Κατσουρίδης έλαμψε διά της απουσίας του στο συνέδριο. Ήταν ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά της ιστορίας του ΑΚΕΛ, που λείπει ο Νίκος Κατσουριδης. Ακόμη και τότε που ο Δημήτρης Χριστόφιας τον περιθωριοποιούσε επιλέγοντας τον Άντρο Κυπριανού ως διάδοχο του θρόνου του, ο Κατσουρίδης ήταν πάντοτε παρών, με τη μοναδική ικανότητα να μιλάει και να συσπειρώνει το κόμμα της αριστεράς. Ήταν παρών και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τερματίζοντας στην πρώτη θέση σε αριθμό ψήφων που άλλοι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ μπορούσαν να αθροίζουν τις ψήφους τους για τον φθάσουν. Έτσι όμως αποφάσισε το ΑΚΕΛ. Τον αποκεφαλισμό του, για λάθη παραλείψεις.

Την ίδια ώρα το κόμμα εξέλεξε τον κατάδικο για την υπόθεση Δρομολαξιάς, Βενιζέλο Ζαννέτο, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Και μάλιστα στην εικοστή θέση από τις 105 των μελών της Κ.Ε. Εξέλεξε ένα μέλος που εκτίει ποινή φυλάκισης, ενώ δεν θα επιμετρά η ψήφος του, αφού θα είναι απών, ξεπερνώντας μάλιστα και τον νυν βουλευτή του κόμματος Χριστάκη Τζιοβάνη ο οποίος έλαβε 300 ψήφους λιγότερους από τον Ζαννέτο εκλεγόμενος στην 81η θέση από τους 101!.

Αλήθεια, αν ο Άντρος Κυπριανού είχε ανθυποψήφιο και η εκλογή του κρινόταν στη μία ψήφο; Θα ήταν άραγε διαφορετικά τα δεδομένα; Κι αν προκύψει ένα ζήτημα στο μέλλον που στην ψηφοφορία θα εξασφαλίζει ισοψηφία; Η εκλογή του ήταν πέρα για πέρα συμβολική, είπε ο επανεκλεγείς ΓΓ, διερωτώμενος γιατί προκαλεί εντύπωση, αφού ένας αθώος καταδικάστηκε αδίκως.

Στο νέο αίμα της Κ.Ε. δε θα μπορούσε να απουσιάζει το γένος Χριστόφια. Χρίστος και Χριστίνα διαδέχονται τους γονείς τους στην παράταξη. Πιστοί στην πορεία που χάραξε ο πατέρας τους, θα συνεχίσουν τις μάχες στο κατ’ εξοχήν κόμμα της αριστεράς.

Την οργάνωση του ΑΚΕΛ πολλοί ζήλεψαν. Ένα συνέδριο από το οποίο δεν έλειπαν οι σημαίες, τα συνθήματα, τα πλακάτ, τα χειροκροτήματα, τα ντοσιέ με τις ίδιες σημειώσεις. Και αποκορύφωμα, το φυλλάδιο με τον ύμνο του ΑΚΕΛ. Ναι τον ύμνο του ΑΚΕΛ. Με τον οποίο ολοκληρώθηκε το 22ο συνέδριο, όπως ολοκληρώνονται τα εθνικά μνημόσυνα, με τον Εθνικό Ύμνο. Όλοι όρθιοι τραγουδώντας τον ύμνο του ΑΚΕΛ. Και η κατάληξη βεβαίως …και τώρα και πάντα ΑΚΕΛ ΑΚΕΛ ΑΚΕΛ!

Χάρυβδη

Comments

via Facebook