Ιωνά μην παραιτηθείς… οφείλεις όμως να καθαρίσεις…

Έχω παρακολουθήσει με προσοχή τις τελευταίες μέρες, τις έντονες συζητήσεις και σάλο που προκλήθηκε με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Φιλελεύθερος, αναφορικά με το τετραπλό φονικό στην Αγία Νάπα. Άργησα να αρθρογραφήσω, όχι για να είμαι ο τελευταίος, αλλά γιατί ήθελα να έχω μια σφαιρική εικόνα πρώτα και μετά.

Σε κάθε συμβάν, ξεκινά μια χορωδία είτε για παραιτήσεις, είτε για ευθιξία είτε για ντροπές κλπ. Στη προκειμένη περίπτωση, για να αποδοθούν σωστά οι ευθύνες θα πρέπει να αναλυθούν οι χοντράδες που έγιναν.

Κεφάλαιο 1: Αρχηγός Αστυνομίας

Η ευθύνη του Αρχηγού Αστυνομίας, θεωρώ ότι είναι δεδομένη. Ενώ αστυνομικοί είχαν προειδοποιήσει τον εκλιπόντα Φάνο Καλοψιδιώτη για ενδεχόμενη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, εντούτοις η Αστυνομία δεν έκαμε τίποτε για να προστατέψει είτε τον ίδιο, είτε τα άλλα αδικοχαμένα πρόσωπα αποτρέποντας αυτό το συμβάν. Μετά την αποκάλυψη επιστολής που έθετε την Αστυνομία προ των ευθυνών της 1 μήνα πριν το τραγικό συμβάν, το Αρχηγείο βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ότι είχαν υπόψη τους για εγκληματική ενέργεια σε υποστατικά του Καλοψιδιώτη και όχι εναντίον του ιδίου. Πήγαν με λίγα λόγια από τότε να καλύψουν τις ευθύνες τους.

Οι μεταγενέστερες αποκαλύψεις τόσο της ιστοσελίδας Reporter όσο και του Φιλελευθέρου, αποδεικνύουν ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας (δια του εκπροσώπου του) είτε δεν είπε την αλήθεια άρα είπε ψέματα, είτε δεν ενημερώθηκε ως όφειλε να γνωρίζει για κάτι τόσο σοβαρό. Άλλωστε η επιστολή που στάληκε, δεν στάληκε στον καντινιέρη του Αρχηγείου αλλά στον ίδιο τον Αρχηγό.

Περαιτέρω, ενώ οι απαντήσεις περι «σφάλματος» ή και «γκάφας» του αστυνομικού, ήταν έτοιμες μετά την δημοσιοποίηση από τον Φιλελεύθερο, η μετάθεση ήρθε μετά τη δημοσίευση, κίνηση που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Αρχηγού.

Ακόμα και η απόφαση του Αρχηγού για μετάθεση του εν λόγω αστυνομικού, αντί διαθεσιμότητας μέχρι την πλήρη διαλεύκανση, είναι επίσης λανθασμένη, κίνηση η οποία προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Αρχηγός Αστυνομίας είτε οφείλει να παραιτηθεί είτε να απολογηθεί δημόσια για τα λάθη της υπηρεσίας και του ιδίου. Είτε γιατί ενώ γνώριζε και επιχειρησιακά δεν κατάφερε να το αποτρέψει, είτε γιατί δεν γνώριζε ενώ όφειλε να γνωρίζει.

Κεφάλαιο 2: Ηγεσία Αστυνομίας

Ο Αρχηγός Αστυνομίας όμως δεν είναι ο σάκος του μποξ, στον οποίο όλοι μας θα πρέπει να κτυπούμε. Είναι ο προϊστάμενος ναι, ο οποίος ότι γίνει φταίει, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Επιχειρησιακά η Αστυνομία δεν είναι μόνο ο Αρχηγός. Υπάρχουν τμήματα, με υψηλόβαθμους αστυνομικούς, που στο πέρασμά τους «παλλουκώννουν» οι κατώτεροι και που είναι επιφορτισμένοι με τις επιχειρήσεις, δηλαδή είτε με την πάταξη του εγκλήματος είτε με την αποτροπή του. Να μην παραβλέπουμε ότι όλους αυτούς τους «αστεράδες» υφιστάμενους δεν τους επέλεξε ο νυν αρχηγός, αλλά του κληροδοτήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που «έσαζαν» τους δικούς τους. Ποιος είναι υπεύθυνος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Αρχηγείου; Τι έκαμε; Γιατί δεν αντέδρασε; Ακόμα και εάν ο Αρχηγός κωλυσιεργούσε ή δεν γνώριζε ή έστω δεν ενδιαφερόταν.

Κεφάλαιο 3: Αστυνομικός που έκαμε το τηλεφώνημα

Αν είναι γκάφα ή σκόπιμη η ενέργειά του θα διαφανεί από τις έρευνες. Εάν ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, τότε είναι εξίσου λάθος να τον στοχοποιούμε  ως τον αποδιοπομπαίο τράγο. Εάν δεν ήταν λάθος όμως και ήταν εσκεμμένη ενέργεια, τότε καλό θα ήταν και αυτός να πάρει την άγουσα για τα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση όμως, επαναλαμβάνω η απόφαση μετάθεσής του ήταν λανθασμένη για 2 λόγους.

Πρώτο, τέτοιου είδους μεταθέσεις «πειθαρχικού» χαρακτήρα, γίνονται μόνο εάν διαπιστωθεί παράπτωμα και κατόπιν πειθαρχικής διαδικασίας και όχι επειδή «βγήκε» ένα δημοσίευμα. Δεύτερο, εφόσον μέλλει να ξεκαθαρίσει εάν ήταν ανθρώπινο λάθος ή ενδεχομένως εσκεμμένη πράξη, θα έπρεπε να τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι την ολοκλήρωση της ποινικής ανάκρισης.

Εάν απαλλαχθεί από κάθε κατηγορία και όντως ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, να επιστρέψει ο άνθρωπος στο πόστο του και να του επιστραφούν και οι αποκοπές από το μισθό του και όχι να είναι ισόβια στιγματισμένος για ένα λάθος που έγινε. Ποιος άνθρωπος δεν κάνει λάθη; Αν το λάθος ήταν τόσο σοβαρό, μετά από τις έρευνες να μετατεθεί. Εάν το λάθος δεν ήταν τόσο σοβαρό και δεν αποκάλυψε στοιχεία, γιατί να μην παραμείνει στη θέση του;

Κεφάλαιο 4: Υπουργός Δικαιοσύνης

Μήπως η παραίτησή του από το Υπουργείο θα αλλάξει καθόλου τη κατάσταση στην αστυνομία; Μήπως θα κάνει τους διεφθαρμένους έντιμους και τους κακούς – καλούς; Μπούρδες! Μήπως η παραίτησή του θα οδηγήσει τους διεφθαρμένους και επίορκους στον ιερέα της ενορίας για εξομολόγηση και μετάνοια; Μήπως δουλειά του Υπουργού είναι να γνωρίζει τις εμπιστευτικές και απόρρητες πληροφορίες της Αστυνομίας για εγκληματικές ενέργειες; Υπουργός είναι όχι Αστυνόμος Σαΐνης. Τα καθήκοντά του ξεκινούν απο τους Αστυνομικούς μέχρι τα Δικαστήρια. Πολιτικά όχι επιχειρησιακά. Και αλίμονο εαν τόσο σοβαρές πληροφορίες διαβιβάζονταν στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ένα πολιτικό πρόσωπο με πολιτικές εξαρτήσεις. Εκεί θα ήταν το σκάνδαλο και εκεί θα έπρεπε να παραιτηθεί. Όχι ευθύνη του δεν είναι να παραιτηθεί, αλλά να διαγνώσει το πρόβλημα και να καθαρίσει.

Ευθύνη του Ιωνά Νικολάου είναι σταματήσει να καλύπτει τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον οποίο διόρισε η κυβέρνηση, όσο καλός άνθρωπος και εάν είναι ο Αρχηγός. Και πράγματι πρόκειται για καλό και έντιμο άνθρωπο. Τα λάθη όμως πρέπει να διορθώνονται. Ευθύνη του Ιωνά Νικολάου ήταν και είναι να κατασκηνώσει στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ως ο πολιτικός προϊστάμενος, μέχρι να ξεσκονίσει όλη την ηγεσία της Αστυνομίας και να λάβει τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ώστε να διορθώσει, έστω και μερικώς, την κακή εικόνα που εξέπεμψε η αστυνομία το τελευταίο διάστημα.

Κεφάλαιο 5: Αστυνομία

Σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε γωνιά του πλανήτη υπάρχουν έντιμοι, ανέντιμοι, εργατικοί και τεμπέληδες. Μέσα στις τάξεις της Αστυνομίας υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες έντιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι με τις αποκοπές που έφαγαν τα τελευταία χρόνια ίσα που τα βγάζουν πέρα. Άνθρωποι οι οποίοι για ένα γαμώτο και ένα ρομαντισμό, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο. Άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές με δικό τους κίνδυνο διερευνούν σοβαρές υποθέσεις ή προσπαθούν να πατάξουν το έγκλημα. Ως κόρην οφθαλμού θα πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους διαφυλάξει η πολιτεία, να τους ενθαρρύνει και να τους προωθεί.

Όταν το σύστημα προαγωγών θυμίζει σαπίλα και προάγονται οι πτυχιούχοι, οι έχοντες τα μέσα, οι αρχαιότεροι, δεν προωθούνται οι άξιοι. Όταν οι μεταθέσεις γίνονται με αδιαφανή κριτήρια και τη Δευτέρα είσαι στο ΤΑΕ Αρχηγείου και τη Τετάρτη είσαι στο Σταθμό Πύλης Πάφου χωρίς λόγο, δεν προωθούνται οι άξιοι. Όταν ο Αστυνομικός του ΤΑΕ, της ΥΚΑΝ, του ΟΠΕ, της ΚΥΠ, δεν λαμβάνει λογικό αντίτιμο και οικονομικό κίνητρο για τις υπερωρίες που εργάζεται για να διαλευκάνει μια υπόθεση, δεν έχουμε σωτηρία σε αυτό το τόπο.

Εγώ δεν θέλω τον Ιωνά να παραιτηθεί. Θέλω να κοιτάξει στο καθρέφτη και να θυμηθεί εκείνες τις μέρες που φορούσε τη δικηγορική τήβεννο και να θυμηθεί πόσους έντιμους αστυνομικούς γνώριζε στη καριέρα του σαν δικηγόρος. Να βρει τρόπους ανάδειξης των άξιων και περιθωριοποίησης των σκάρτων. Εκεί είναι το στοίχημα. Όχι ένα λανθασμένο τηλεφώνημα. Και είναι από τους λίγους που μπορεί να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Γιατί έχει ικανότητες.

Σπάρτακος

Comments

via Facebook