Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία και η υπευθυνότητα της ψήφου στην Κύπρο

Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου κυβερνούν οι αντιπρόσωποι του λαού.

Ο λαός μπορεί και εκλέγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναλόγως με τον ακριβή τύπο του πολιτεύματος, πρόεδρο, βουλευτές κλπ. Οι αντιπρόσωποι ασκούν είτε την εκτελεστική, είτε τη νομοθετική εξουσία.

Οι εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων αποτελούν συνήθως την κύρια μέθοδο συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Στην Κύπρο του 2016 όπου επικρατεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχουμε δύο θέατρα του παραλόγου, το πρώτο είναι η εκάστοτε κυβερνήσεις, βουλευτές και πολιτικά κόμματα που όποτε έχει εκλογές και βγουν στη φόρα τα διάφορα σκάνδαλά τους αλληλοσπαράζονται καθημερινά στα διάφορα πάνελς των εκπομπών και στο τέλος λένε όλοι το περιβόητο πλέον «Θα μας κρίνει ο λαός».

Το δεύτερο είναι ότι ακούμε καθημερινά πλέον τον κατατρεγμένο πολίτη να φωνάζει για τις πάμπολλες αδικίες εναντίον του μέσω τηλεφωνημάτων στις διάφορες εκπομπές και που ξαφνικά τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει υπερασπιστές του λαού λες και πριν από 5 χρόνια δεν είχε τηλέφωνα  και εκπομπές στην τηλεόραση η Κύπρος. Βέβαια υπάρχουν και τα social media τώρα όπου ο κόσμος μπορεί να εκφράσει πιο εύκολα πλέον την γνώμη του.

Όμως όταν έρθει η ώρα της ψήφου βλέπουμε το λαό να μοιράζεται στο 60% όπου θα πάνε να ψηφήσουν αυτούς που θα κατηγορούν από την επόμενη κιόλας μέρα και το 40% όπου είναι δήθεν απηυδισμένοι από την εξουσία ή που δεν νιώθουν ότι τους εκπροσωπεί κανένας πλέον και θα κατηγορούν και αυτοί από την επόμενη κιόλας μέρα την όποια εξουσία.

Ας καταλάβουμε όλοι πλέον την υπευθυνότητα της ψήφου, τι σημαίνει να έχεις το δικαίωμα να ψηφίζεις και να εκλέγεις ανθρώπους που να μπορούν να σε εκφράζουν και να σε αντιπροσωπεύουν σε όλα τα στρώματα της εξουσίας.  Ψηφίστε υπεύθυνα….ψηφίστε όμως….όχι από την μια κατευθυνόμενα και από την άλλη να κάνετε συνέχεια παράπονα για την κατάληξη της δικής σας ζωής. Αν ο απλός πολίτης δείξει πλέον υπευθυνότητα με την ψήφο του τότε και η εξουσία θα πάρει στα σοβαρά τον απλό πολίτη.

Ανδρεάς Ανδρέου

Comments

via Facebook