Η αρχαία Ελλάδα δίδαξε τον πολιτισμό και η σύγχρονη το σουβλάκι

 

Πόσα τρισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι σύγχρονοι Έλληνες εμπορευόμενοι τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό; Και δεν εννοώ μόνον τα τελευταία χρόνια, αλλά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Έσοδα από τις αφίξεις τουριστών, την πώληση αναμνηστικών ειδών από τραπουλόχαρτα μέχρι χρυσαφικών, βιβλίων, επισκέψεις σε μουσεία, διοργάνωση εκδρομών. Η σύγχρονη Ελλάδα ζει στον παλμό ενός πολιτισμού που οι αιώνες ποτέ δεν θα σβήσουν, που η ιστορία πάντοτε θα μνημονεύει.

Ουδέν μεμπτό. Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι τι κληρονόμησαν οι σύγχρονοι Έλληνες από τους προγόνους τους και τι θα κληροδοτήσουν στους απογόνους τους. Γιατί αποτελεί ιστορική υποχρέωση της κάθε γενιάς, να κληροδοτεί στις γενεές που θα ακολουθήσουν, κάτι για το οποίο θα τους κάνει περήφανους.

Ποιο θα είναι το κληροδότημα όλων εμάς; Τι θα γράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για εμάς; Ότι κατασκευάσαμε ένα σαθρό οικοδόμημα που λέγεται πολιτική ζωή στηριζόμενο αποκλειστικά σχεδόν στις πελατειακές σχέσεις. Ότι ζούμε και αναπνέουμε για το κουτσομπολιό και τον λαϊκισμό. Ότι εκλέγουμε βουλευτές που αντί να γράφουν ιστορία γράφουν ατάκες στο facebook. Ότι δημιουργήσαμε ένα σπάταλο κράτος και πληρώνουμε μισθούς δυσανάλογους με την προσφορά.

Πληρώνουμε μισθούς φιλοσόφων και λόγιων αφού έχουμε τους πιο ψηλά αμειβόμενους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης, αλλά παίρνουμε σαν αντάλλαγμα το χαμηλότερο επίπεδο μαθητών στην Ευρώπη. Μιας Ευρώπης που στα σχολεία τους διδάσκεται όμως, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. Και εμάς που οι ρίζες μας φτάνουν σε εκείνο το μεγαλείο, μηχανευόμαστε αναβαθμίσεις στην εκπαίδευση που μας βουλιάζουν κάθε χρόνο και περισσότερο.

Τι θα γράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για εμάς; Οι αρχαίοι Έλληνες έκτισαν τον Παρθενώνα, εμείς κτίσαμε ιερή κολυμβήθρα του Αρχιεπισκόπου για τη μέση του. Έκτισαν το Μαντείο των Δελφών που διατηρείται για αιώνες και εμείς κάνουμε σεισμικές αναβαθμίσεις κτιρίων γιατί τα κτίζουμε με άχρηστα υλικά με υπογεγραμμένα συμβόλαια γεμάτα μίζες. Έχτιζαν τάφους για το Φίλιππο ή για τους βασιλείς και εμείς θαβόμαστε καθημερινά στη μιζέρια των gadget μας. Αντί για τοιχογραφίες στον Παρθενώνα γράφουμε ατάκες στους τοίχους του facebook.

Μοναδική ανάμνηση της αγοράς της Αθήνας στην οποία δίδασκαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι είναι το σουβλάκι τώρα στο Μοναστηράκι και οι τότε φιλόσοφοι είναι οι σημερινοί ταξιτζήδες.

Πάνω σε τοίχο στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον γράφει:

The foundation of every state is the education of its youth” Dionysius (Τα θεμέλια του κάθε κράτους είναι η μόρφωση της νεολαίας”)

Στα δικά μας σχολεία έχει γκράφιτι με την επιγραφή 2002 ΒΟΟΜ, ΑΠΟΕΛ, ΟΜΟΝΟΙΑΚΚΑ, ΓΡΙΒΑΣ

Τι θα γράψουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για εμάς; Ποιο θα είναι το δικό μας κληροδότημα στις γενεές των γενεών που θα ακολουθήσουν; Φοβάμαι να μπω στη θέση του ιστορικού του μέλλοντος. Φοβάμαι…

Διογένης

Comments

via Facebook