Περί αριθμών… ο μύθος!

Στις μέρες μας παρατηρείται ένα αλαλούμ σχετικά με την δημογραφία της Βόρειας Κύπρου και ολόκληρης της Κύπρου γενικότερα. Κατά καιρούς παρουσιάζονται διάφορα πληθυσμιακά δεδομένα που πολλές φορές (αν όχι τις περισσότερες) είναι ατεκμηρίωτα, αυθαίρετα και σκοπό έχουν την κινδυνολογία και τον εκφοβισμό. Όμως ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τον δημογραφικό αριθμό των Τουρκοκυπρίων και των Τούρκων εποίκων; Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Ας ξεκινήσουμε με τα δημογραφικά δεδομένα του 1974. Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων ήταν 120.000 και αποτελούσε το 19% περίπου του κυπριακού πληθυσμού. Στα πρώτα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και συγκεκριμένα την περίοδο 1976-1978 άρχισε να μεταφέρεται ο πρώτος αριθμός των Τούρκων εποίκων στην Βόρεια Κύπρο με σκοπό να αλλοιωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή της άφιξης των πρώτων εποίκων στην Κύπρο, η Τουρκία και η τότε ακραία εθνικιστική τουρκοκυπριακή ηγεσία εργάστηκαν για την νομιμοποίηση της παρουσίας των εποίκων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές, εφαρμόστηκε η πολιτική των μεικτών γάμων.

Οι «αρχές» ουσιαστικά εξανάγκαζαν Τουρκοκύπριους να συνάπτουν γάμους με έποικους με αντάλλαγμα παροχή προνομίων όπως σπίτια, χωράφια, τα οποία κλάπηκαν από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Στα χρόνια τα οποία ακολούθησαν εκτός από την αυξανόμενη εισροή εποίκων, παρατηρείται και μία μεγάλη τάση για μετανάστευση από πλευράς Τουρκοκυπρίων.Τα οικονομικά αδιέξοδα, η διεθνής ολοκληρωτική απομόνωση, τα κλειστά οδοφράγματα, η μηδενική ανάπτυξη είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν χιλιάδες Τουρκοκύπριους σε μετανάστευση. Υπολογίζεται πως 20-25.000 Τουρκοκύπριοι έφυγαν από την Κύπρο. (Είχαν προηγηθεί πολύ μικρότερα μεταναστευτικά κινήματα Τουρκοκύπριων κατά τα έτη του απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 και κατά την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών του 1963-1964)

Η δεκαετία του 2000 αποτελεί σημαντική περίοδο για την διαμόρφωση των δημογραφικών δεδομένων. Συγκεκριμένα στα πρώτα χρόνια αυτής της δεκαετίας πραγματοποιήθηκε η τελευταία μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία. Παράλληλα μεσολάβησε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων και το σχέδιο Ανάν.

Τα γεγονότα αυτά είχαν την δική τους επίδραση για την διαμόρφωση των δημογραφικών. Παρόλο που δεν εξευρέθηκε λύση το 2004 παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση του βιοτικού επιπέδου του ψευδοκράτους.

Αυτό, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του εθνικιστικού καθεστώτος του Denktash, και με την αναθέρμανση της ελπίδας για επίτευξη λύσης του κυπριακού, πολλοί Τουρκοκύπριοι που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό επαναπατρίστηκαν.

Ο συνολικός αριθμός των εποίκων, παρότι δεν έχουμε την δυνατότητα για ακριβή υπολογισμό του, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπολογίζεται να άγγιξε τις 150.000. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται μια σημαντική μείωση για πολλούς λόγους.

Ο κύριος και σημαντικότερος λόγος είναι ο οικονομικός. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και οδήγησε πολλούς έποικους στην επιστροφή στην Τουρκία. Ένας άλλος λόγος της αποχώρησης εποίκων είναι η στάση των Τουρκοκύπριων, καθώς ανάμεσα σε αυτούς και στους έποικους υπάρχει κυριολεκτικά ένα ιδεολογικό, θρησκευτικό και πολιτικό χάσμα με τους Τουρκοκύπριους να διαμηνύουν καθημερινά πως οι έποικοι είναι ένα ανεπιθύμητο, ξένο σώμα προς αυτούς τονώνοντας περαιτέρω το χάσμα.

Ο τρίτος αλλά επίσης σημαντικός λόγος είναι η παροχή υψηλών επιδομάτων στην Τουρκία προς τις πολύτεκνες οικογένειες. Όντας ο μέσος έποικος πολύτεκνος, επιστρέφει στην Τουρκία για απόκτηση των προνομιακών αυτών επιδομάτων. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου και το τι θα επικρατήσει σε περίπτωση λύσης του κυπριακού. Επίσης, ανατρεπτικό ρόλο παίζει και η πρόσφατη απόφαση της ‘’Βουλής’’ που βάζει ‘’φρένο’’ στην εύκολη και άμεση εξασφάλιση ‘’υπηκοότητας’’. Με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις ο αριθμός των εποίκων δεν ξεπερνά τις 110.000.

Σήμερα ο συνολικός πληθυσμός των κατεχομένων υπολογίζεται από διάφορες παραμέτρους. Την λεγόμενη τουρκοκυπριακή ταυτότητα την έχουν 220.000. Αυτός ο αριθμός προτάθηκε στις διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνει Τουρκοκύπριους και αριθμό εποίκων. Σύμφωνα με έρευνα του 2011 του Τουρκοκύπριου Mete Hatay, ο οποίος είναι ερευνητής στο PRIO Cyprus center, περίπου το 25% του λεγόμενου τουρκοκυπριακού πληθυσμού είναι Τούρκοι έποικοι. Από το έτος δημοσιοποίησης της έρευνας υπολογίζεται πως το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί ελαφρώς.

Λαμβάνοντας σαν συνολικό αριθμό τις 220.000, τότε οι 50.000 περίπου είναι έποικοι στους οποίους δόθηκε υπηκοότητα. Ο πληθυσμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας υπολογίζεται στις 175.000. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται όλοι οι αμιγώς Τουρκοκύπριοι και όλοι όσοι προέρχονται από μεικτούς γάμους, με έναν γονέα Κύπριο και έναν Τούρκο ή άλλης εθνικότητας. Παράλληλα, εκτός από τις 220.000 καταγεγραμμένοι ‘’πολίτες’’, υπάρχουν και άλλες 50.000 έποικοι οι οποίοι έρχονται να εργαστούν είτε στον αγροτικό τομέα, είτε για να στελεχώσουν ξενοδοχεία και καζίνο.

Επίσης στον πληθυσμό δεν συγκαταλέγεται ο στρατός και οι χιλιάδες ξένοι φοιτητές (κυρίως Τούρκοι και Αφρικανοί) που έρχονται ορισμένα χρόνια για να σπουδάσουν και φεύγουν.

Συμπερασματικά, σε περίπτωση λύσης του κυπριακού πληθυσμιακή αναλογία 80 προς 20 ή 4 προς 1 πρέπει να διατηρηθεί. Τα μέχρι τώρα μηνύματα είναι θετικά και ενθαρρυντικά. Η συμφωνία προνοεί πως ο πληθυσμός της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα ανέρχεται σε 220.000 με δεδομένο πως ο πληθυσμός της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα ανέρχεται σε 810.000. Οι αριθμοί και τα δεδομένα αυτά θεωρούνται ικανοποιητικά και από τις δυο πλευρές καθώς από την μια πλευρά καθησυχάζονται οι ανησυχίες και οι φόβοι των Ελληνοκυπρίων για τυχόν αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, και από την άλλη ικανοποιείται το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να καταστούν πολίτες του ομόσπονδου κράτους όλοι όσοι κατέχουν την λεγόμενη τουρκοκυπριακή υπηκοότητα.

Συνεπώς, η νομιμοποίηση κάποιων χιλιάδων εποίκων είναι αναγκαία υπό τις περιστάσεις και τα τετελεσμένα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στα 41 χρόνια της διαίρεσης και της κατοχής, την στιγμή που ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου δεν αλλοιώνεται. Αυτά τα δεδομένα δεν μας εγγυάται κανένας πως θα παραμείνουν αναλλοίωτα σε περίπτωση μη λύσης του κυπριακού. Σε αυτήν την περίπτωση μακροπρόθεσμα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν τεράστιο αριθμό de facto Κυπρίων, που δεν θα είναι Κύπριοι. Για αυτό η λύση του κυπριακού αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Ορέστης Αγησιλάου

Comments

via Facebook