Γέμισε η Λευκωσία επαίτες σε φανάρια, πολυκαταστήματα και εκκλησίες (φώτο)

Μια βόλτα στη Λευκωσία είναι ικανή να σου αποκαλύψει μια από τις πτυχές της οικονομικής κρίσης. Ακριβή στοιχεία δεν έχω στα χέρια μου, αλλά δεν χρειάζεται κάποιος να διαθέτει στατιστικά, για να καταλήξει στο ότι η επαιτεία (ζητιανιά) στην Κύπρο -ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, που σοβεί η κρίση- έχει αυξηθεί.

Οι ζητιάνοι γύρω μας έχουν πολλαπλασιαστεί και πλέον τους συναντάς παντού.

Επτά ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και η Λευκωσία μοιάζει με «άλλη» πόλη. Μια πόλη γεμάτη επαίτες, που με απλωμένα τα χέρια ζητούν ελεημοσύνη.

Επικαλούμενοι ασθένειες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος αυξάνουν τα έσοδά τους, εκμεταλλευόμενοι τα φιλανθρωπικά συναισθήματα των Κυπρίων.

«Κύριε με συγχωρείτε. Δεν είμαι ζητιάνος, αλλά…». Και ακολουθούν τα «αλλά» της ζωής τους, που δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα «αλλά», που ακούγατε κάποτε.

zitiana gia mesa

Η συγκεκριμένη φωτογραφία λήφθηκε σήμερα έξω από το Μall of Cyprus, στη Λευκωσία.

Η κυρία με απλωμένο το χέρι ζητούσε ελεημοσύνη και όπως αποδείχθηκε αργότερα επαληθεύτηκε για άλλη μια φορά ότι άλλο είναι η επαιτεία, άλλο ό έρανος και άλλο αυτός που πραγματικά δεν έχει να φάει.

Το Apokalipsi.com αμέσως, μετά τη λήψη της φωτογραφίας, προσέγγισε τη γυναίκα με σκοπό να μάθουμε.

Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη δεν μιλούσε ελληνικά και μετά δυσκολίας συνεννοηθήκαμε. Μας έδειχνε το πόδι της που ήταν τυλιγμένο πρόχειρα στο γύψο και δεν χρειαζόταν να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι ο γύψος δεν είχε τοποθετηθεί σε νοσοκομείο.

Οι μόνες λέξεις που μας είπε ήταν “pharmacy” και “Πακιστάν”. Ήθελε λεφτά για φάρμακα (ούτε καν για φαγητό) και ισχυρίστηκε ότι ήταν από το Πακιστάν κάτι που μας έβαλε σε υποψίες. Η φυσιογνωμία σίγουρα δεν έδειχνε ότι είχε έλθει από το Πακιστάν.

Μάλιστα, όταν τη ρωτήσαμε πόσο καιρό βρίσκεται στην Κύπρο, μας είπε πάλι με δυσκολία πέντε χρόνια.

Όλοι γνωρίζουν ότι η ζητιανιά είναι η εργασία της οκνηρίας. Σε όλους ο φτωχός προκαλεί το σεβασμό. Ο ζητιάνος, όμως, προκαλεί οργή.

Ποιος μπορεί, όμως, να ισχυριστεί με σιγουριά τι είναι ο κάθε “ικέτης” που συναντάει;

Φήμη

Comments

via Facebook