Των Χάσικου και Οδυσσέα Μιχαηλίδη τα καμώματα

Προτιμώ να είμαι η εξαίρεση στον κανόνα. Αντί να συστρατευθώ είτε με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είτε με τον Υπουργό Εσωτερικόν κ. Σωκράτη Χάσικο, προτιμώ και πάλι να αρθρογραφήσω εναντίον και των δύο. Όχι γιατί έχω κάτι προσωπικά μαζί τους. Τουναντίον, θεωρώ ότι και οι δύο προσπαθούν να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους στο ακέραιο.

Θεωρώ όμως, τη συμπεριφορά και των δύο, απαράδεκτη. Όχι γιατί έκλεψαν, ή κέρδισαν κάτι για τους ιδίους, ή γιατί εξυπηρετούν σκοπιμότητες, ή γιατί κάνουν πλάτες. Αλλά γιατί αυτοί οι πολιτικοί άνδρες, δεν σέβονται έστω και κατά το ελάχιστο την εύθραυστη ψυχολογία ενός ρημαγμένου και ταλαιπωρημένου λαού. Ενός λαού που αναμένει να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση της οικονομίας, για πάταξη της διαφθορά και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας.

Ο Γενικός Ελεγκτής, ως ανεξάρτητος αξιωματούχος, έχει ευθύνη τόσο έναντι του Κυπριακού λαού, όσο και έναντι των συνταγματικών του υποχρεώσεων. Ο Σωκράτης Χάσικος έχει ευθύνη μόνο έναντι αυτού που τον διόρισε και μπορεί να τον παύσει ανα πάσα στιγμή.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, δημοσιεύει μια Χ υποπτευόμενη ατασθαλία. Από τη στιγμή που δημοσιοποιείται, αυτόματα κλονίζεται στη συνείδηση του λαού η ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη του προς τα κοινά, προς την πολιτεία. Με την δημοσιοποίηση αυτή, ούτε συλλαμβάνεται κάποιος, ούτε προσάγεται ενώπιον δικαστηρίων, ούτε καταδικάζεται. Στήνεται ακόμα ένα τσαντίρι λαϊκού δικαστηρίου, όμοιου με τα πολλά άλλα τα οποία έχουν στηθεί τα τελευταία χρόνια. Το λαϊκό όμως δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει οποιεσδήποτε ποινές. Ο μοναδικός που τιμωρείται είναι ο λαός. Αυξάνεται ο φόβος. Διογκώνεται η απογοήτευση. Θεριεύει η αγανάκτηση.

Έχουν αυξηθεί δραματικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και όλοι εμείς, αναζητούμε σαν πεινασμένα ζώα την νέα είδηση, το νέο σκάνδαλο, τη νέα διαπλοκή, για να αυξήσουμε τις επισκέψεις, την αναγνωσιμότητα. Στο βωμό όμως της τηλεθέασης ή της αναγνωσιμότητας, θύμα δεν είναι άλλος από τον καθημερινό πολίτη ή και αναγνώστη, τον οποίον βομβαρδίζουμε με ατιμώρητα σκάνδαλα.

Έχουμε μετατραπεί σε ένα Κολοσσαίο, στην αρένα του οποίου πλέον ο λαός ηδονίζεται να βλέπει αίμα και σάρκα. Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι στα χέρια τους κρατούν τις τύχες μας, θα έπρεπε να μην συμπεριφέρονται σαν αυτοκράτορες οι οποίοι προς τέρψη του κοινού ρίχνουν στην αρένα όλο και περισσότερα σώματα και πτώματα.

Θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί. Όχι να συγκαλύψουν. Αλίμονο. Αλλά γιατί για ενδεχόμενα σκάνδαλα υπάρχει η Αστυνομία. Και οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να αποτείνονται στην Αστυνομία για διερεύνηση τέτοιων σκανδάλων και προσαγωγή τέτοιων υπόπτων στα Δικαστήρια.

Η διαρροή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στοιχείων, η ανταλλαγή πυρών δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν είναι ένδειξη ούτε επιπέδου, αλλά ούτε και απόπειρας κάθαρσης. Είναι δυστυχώς μόνο πυροτεχνήματα και στροφή προς το λαϊκισμό.

Κύριοι Χάσικε και Μιχαηλίδη. Μεταξύ σας έχει αναπτυχθεί μια κόντρα, μια αντιπαράθεση. Η οποία αντί να κοπάσει, διαιωνίζεται. Την νύφη όμως την πληρώνει ο Κυπριακός λαός. Του οποίου η εμπιστοσύνη κλονίζεται, του οποίου τα νεύρα είναι ήδη τσακισμένα, του οποίου η ελπίδα μοιάζει με καντήλι που τρεμοσβήνει στον άνεμο.

Τα σκάνδαλα διερευνώνται από την Αστυνομία. Τα μεταξύ σας ραβασάκια και ποσταρίσματα μπορεί σε κάποιους να αρέσουν. Μπορεί η πλειοψηφία του λαού να σας στέλνει μηνύματα συμπαράστασης και να σας σπρώχνει να συνεχίσετε. Όμως στις ράγες της ιστορίας εκτροχιαστήκατε. Συγχίσατε και οι δύο τους ρόλους σας. Κανένας εξ υμών δεν είναι εκλεγμένο πρόσωπο, το οποίο πρέπει δώσει παράσταση για να κερδίσει ψήφους. Μέχρι σήμερα και από τους δύο σας βλέπουμε παράσταση. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη θέατρο. Αλλά τη λέξη παράσταση. Δεν κρίνω τα κίνητρά σας. Κρίνω τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεστε και λειτουργείτε.

Μόνο και μόνο που δημοσιεύετε αμφότεροι στα facebook και στα twitter θα έπρεπε να ήταν λόγος παύσης σας. Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τη κουλτούρα ούτε τον πολιτισμό για να το πράξουμε αυτό. Εσείς όμως έχετε το μυαλό να αντιληφθείτε ότι αυτό που κάνετε, καταστρέφει την ίδια την κοινωνία και έρχεται σε αντίθεση με το ιερό καθήκον που πρέπει να επιτελείτε. Σεβαστείτε επιτέλους την ιστορική σας υποχρέωση και όχι τα ιστορικά αποφθέγματα που ανταλλάζετε μεταξύ σας.

Σπάρτακος

Υστ: Η σελίδα μας έχει αποδείξει ότι δεν είναι ούτε κατευθυνόμενη, ούτε χαρίζεται σε κανέναν. Δεν εξυπηρετούμε κανενός τα συμφέροντα. Μπορεί κάποτε αυτά που γράφουμε να μην είναι δημοφιλή. Το γνωρίζουμε. Όμως έναντι της ιστορίας και της συνείδησης, έχουμε και εμείς, όπως όλοι μας υποχρέωση, να λέμε το άδικο, να κριτικάρουμε το λανθασμένο, να επαινούμε το σωστό. Και όλοι μας κρινόμαστε.

 

Comments

via Facebook