Το ξεπούλημα, το ξεσπίτωμα και η κοροϊδία της πακετοποίησης δανείων

Καθόλου ψηφοφορία θρίλερ δεν ήταν, αυτό που διαδραματίστηκε στην Ολομέλεια της Πέμπτης, όπου πέρασε με μία ψήφο μόνο, ο νόμος για την Πακετοποίηση δανείων. Προσυμφωνημένα ήταν, με ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ να έχουν την πρωτοκαθεδρία στο παρασκήνιο προκειμένου, αφενός να δώσουν το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης του μνημονίου από τους διεθνείς πιστωτές και αφετέρου να ικανοποιήσουν εκείνη τη μερίδα των οφειλετών, σίγουρα όχι των μικρών.

Οι μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι φημίζονται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αξίας εκατομμυρίων, ξαφνικά θα βρουν τα χρήματα να αγοράσουν τα δάνεια τους σε ξεπούλημα. Αν αυτό δεν είναι κοροϊδία, τότε τι; Προφανώς γνώριζαν ότι επρόκειτο να ασκηθούν πιέσεις για να περάσει η τροπολογία του ΔΗΚΟ, γι αυτό και στοίβαζαν τα χρήματα τους, αγνοώντας τα δάνεια τους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τους τα παραχώρησαν.

Με το 30% μείωση, που φημολογείται πως θα πωλούνται τα δάνεια σε ξένα επενδυτικά ταμεία, οι μεγαλοοφειλέτες πανηγυρίζουν γιατί αυτόματα οι επιβαρύνσεις και τα επιπρόσθετα επιτόκια, εξαφανίζονται και πέφτει ακόμα πιο κάτω το σύνολο των δανείων τους.

Αλίμονο στον κοσμάκη που έχει στεγαστικά κυρίως δάνεια και το εισόδημα του εχει λεηλατηθεί σε βαθμό να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τη μηνιαία του υποχρέωση προς το ΣΠΙ που τον πιέζει και τον φορτώνει επιστολές και προειδοποιήσεις με τελεσίγραφα.

Για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, τα κόμματα ψήφισαν και τροπολογία για τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, ένας φορέας που δεν πρόκειται να λειτουργήσει αφού εκ των πραγμάτων οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες κυρίως οι οικονομικές, αφού κανείς δεν ανέφερε, που θα βρεθούν τα κονδύλια για τη λειτουργία του.

Την ίδια ώρα εκείνοι οι λίγοι που προχώρησαν σε αναδιαρθρώσεις, ήρωες θα’ ναι, διότι καθόλου εύκολη υπόθεση δεν είναι, μένουν εκτεθειμένοι ως προς το ότι έχουν υποστεί το κόστος και τις θυσίες της αναδιάρθρωσης, πληρώνουν κανονικά και ξαφνικά ένας άλλος νόμος τους κάνει να αισθάνονται κορόιδα.

Ας αρχίσει το ξεπούλημα να δούμε ποιοι θα επιβιώσουν στο τέλος. Ας κερδίσουμε τα εύσημα της τρόικας να βγούμε από το μνημόνιο και ταυτόχρονα από το σπίτι μας. Ας αποκαλυφθούν και τα περιβόητα funds, να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε στο μέλλον και τι συμφωνία μπορούμε να διασφαλίσουμε μαζί τους για να μη χάσουμε τα σπίτια μας.

Χάρυβδη

Comments

via Facebook