Ο πόλεμος για την κρατική χορηγία και οι μεθοδεύσεις για το εκλογικό μετρο

Και προτού η κλεψύδρα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, άρχισαν τα όργανα αλλά και τα παιγνίδια των κομμάτων, αφενός για την κρατική χορηγία, αφετέρου για το ποιοι και με τι ποσοστό θα εισέλθουν ξανά στη Βουλή.
Η απόλυτη αναλογικότητα που προτείνει ο ΔΗΣΥ, ρίχνει στην πείνα τα μικρά κόμματα, που ήδη αντιδρούν χαρακτηρίζοντας το χτυπημα κάτω από τη μέση. Είναι ένα Θέμα για το οποίο θα δούμε να κονταροχτυπιούνται στις 5 Νοεμβρίου, οπότε θα συζητηθεί ο περί πολιτικών κομμάτων νόμος και αναμένονται βροχή οι τροπολογίες για το Θέμα της κρατικής χορηγίας.
Την ίδια ώρα επανήρχησε ο πόλεμος για το εκλογικό μέτρο, με τα δύο μεγάλα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, να πρωταγωνιστούν στη ρύθμιση της νομοθεσίας για να ανεβάσουν το μέτρο στο 4% με 5%, αποκλείοντας ταυτόχρονα τα μικρά κόμματα να εξασφαλιστούν κοινοβουλευτική έδρα.
Ο πεπαλαιωμένος νόμος του εκλογικού μέτρου ασφαλώς θέλει μεταρρύθμιση, όμως 7 μήνες πριν τις βουλευτικές, μόνο με κακόγουστο αστείο μοιάζει, αφού ήδη κάποιοι δίνουν τη μάχη τους για έστω εκείνη τη μία έδρα. Το μέτρο ως έχει, θα επιτρέψει νέες εμφανίσεις στο κοινοβούλιο και οι βουλευτικές κρίνονται κρίσιμες, αφού μετά από μία μεγάλη οικονομική κρίση και παρατεταμένη περίοδο μέτρων λιτότητας, οι πολίτες έχουν κλονιστεί και θα επιχειρήσουν επιλογές μη δοκιμασμένες, με την ελπίδα να έρθουν καλύτερες μερες στον τόπο και τη ζωή τους.
Οι μεθοδεύσεις λοιπόν των κομμάτων εμπεριέχει τον κίνδυνο να απωλέσουν τα μεγάλα κόμματα δυναμική, διότι ο κόσμος ειναι πλέον κλονισμένος και σίγουρα τα ποσοστά των κομματικών τους παρατάξεων δεν έρχονται σε πρωτη μοίρα.
Από την άλλη λιγότερα κόμματα στη Βουλη, μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της κρατικής χορηγίας. Και διασφαλισμένο μέλλον για τους έμμισθους των κομμάτων. Την ώρα που η κοινωνία κυριοι πολιτικοί, διέρχεται σοβαρότατα προβλήματα, που μονο ακουστά τα έχετε.

Χάρυβδη

Comments

via Facebook