Απεταξάμην τη Διζωνική;

Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ μόνο σε σύγχρονο κόμμα δεν παραπέμπει.

Δύο τάσεις ίσως και περισσότερες. Το στοίχημα και η διαβεβαίωση του νέου προέδρου όταν παρέλαβε τη σκυτάλη της ηγεσίας, ήταν να εργαστεί με όλους και να αφουγκραστεί την αγωνία όλων των μελών δυσαρεστημένων και μη. Να εργαστούν από κοινού για ένα καλύτερο αύριο, για το κόμμα και για τον κόσμο του.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναλώθηκε σε μια εκτενή ομιλία, να πείσει οτι η ΔΔΟ αποτρέπει το ενδεχόμενο λύσης, μονιμοποιεί το διαχωρισμό και αναπτύσσει αποσχιστικές τάσεις.

Η ΕΔΕΚ ακολουθούσε για χρόνια την ίδια γραμμή στο Κυπριακό, χωρίς να αλλάζει ούτε ένα ν.
Πάντα θυμόμαστε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που επικαλείτο ο γιατρός και τις στρεψόδικες τακτικές της Άγκυρας, όπως και την πολιτική των κανονιοφόρων.

Πώς όμως κύριε Σιζόπουλε αποκηρύσσεις τη Διζωνική για να ακολουθήσεις πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, με απώτερο στόχο (παρά την παραφιλολογία που επικαλείσαι) να ελκύσεις ψηφοφόρους που αποστασιοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν από την ΕΔΕΚ και ακολουθούν το Λιλλήκα θεωρώντας πως είναι τουλάχιστο πιο σταθερός στο Εθνικό θέμα;

Πώς αποκηρύσσεις τη ΔΔΟ όταν τα στελέχη της Κεντρικής επιτροπής διαφωνούν κι εσύ διακηρύττεις ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα; Ούτε καν σε ψηφοφορία δεν τέθηκε το ζήτημα, επειδή στο μέτρημα ισοψηφούσαν οι διαφωνούντες με τους αποκηρύξαντες τη διζωνική.

Η δια βοής έγκριση του σχεδίου απόφασης μόνο τραγελαφική μπορεί να χαρακτηριστεί. Η επανασύνταξη της δε, με την προσδοκία ότι θα διαφοροποιούσε τη δομή αλλά όχι τη φιλοσοφία, ομοίαζε με εμπαιγμό.

Πως γεφυρώνεις τις σοβαρές διαφωνίες στους κόλπους του κόμματος και την ίδια ώρα προσελκύεις και νέο αίμα;

Και πως εννοείς την απόρριψη της ΔΔΟ, ενώ ταυτόχρονα εξαγγέλλεις πορεία προς τους Τ/Κ;
Ακόμη και η επιστράτευση του Βάσου Λυσσαρίδη που χαρακτήρισε το διακοινοτικό διάλογο, ως αδόκιμο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την ποθούμενη στήριξη.
Εύστοχη ήταν η παρουσία του Ε/Κ διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος παρέθεσε με λεπτομέρεια, τα δεδομένα ως έχουν λίγο πριν την επανέναρξη των συνομιλιών.

Εμφανής ήταν και η απουσία πρωτοκλασάτων στελεχών, που καθημερινά υπηρετούν το κόμμα από τα έδρανα της Βουλής.

Η αντίδραση δε του Γιαννάκη Ομήρου για επικίνδυνους ακροβατισμούς και σύγχυση, αλλά κι εγκλωβισμό σε ονοματολογία, δεν περνούν αδιάφορα.
Η αναδρομή όμως κύριοι της Γραμματείας στις ιδέες Γκάλι και τον Κουεγιάρ, όπως και το σχέδιο Ανάν, ανήκουν στο παρελθόν.

Η ΔΔΟ όμως είναι στο τραπέζι του διαλόγου. Πως την αποκηρύσσεις, ελαφρά την καρδία; Και τι ακριβώς προτείνεις όταν ζητείς χάραξη νέας στρατηγικής;

Ένα μήνας απομένει μέχρι το πολιτικό και προγραμματικό συνέδριο της ΕΔΕΚ. Λίγος μεν, αρκετός δε χρόνος για γεφύρωση προσωπικών διαφορών και έπειτα πολιτικών.
Αλλιώς μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη της κοινωνίας.

Comments

via Facebook