Η Ευθιξία της Παραίτησης, η Νόσος των Τρελών Αγελάδων και… Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον

Γαντζωμένοι στις δερμάτινες καρέκλες τους. Προσκολλημένοι στα συνοδευτικά των ονομάτων τους. Πρόεδρε, Γενικέ, Έντιμε, Εξοχότατε. Ζουν για αυτές τις λέξεις. Ηδονίζονται στο άκουσμά τους. Σαγηνεύονται στην ιδέα του ισχυρού. Τρομάζουν στην ιδέα της απώλειας. Τρομοκρατούνται στην σκέψη ότι θα κατεβούν απ τον Όλυμπο και θα γίνουν ένα με τους ανθρώπους. Γίνεται αυτοσκοπός η πολιτική επιβίωση. Ζείδωρο νάμα η δημοσιότητα. Εκ των ων ουκ ανευ ο λαϊκισμός. Κύκνειο άσμα τους η εκάστοτε Ρώμη που έκαψαν.

Ed Miliband. Ηγέτης του εργατικού κόμματος στην Αγγλία. Καταποντίστηκε το κόμμα του στις εκλογές και παραιτήθηκε. Είδαμε Υπουργούς στο εξωτερικό να παραιτούνται γιατί χρέωσαν γραφική ύλη στο λογαριασμό του Υπουργείου ενώ δεν έπρεπε. Γιατί απέστειλαν μια γυμνή φωτογραφία σε μια φιλενάδα τους. Παραιτήθηκαν πρόεδροι και πρωθυπουργοί για ατυχήματα που συγκλόνισαν τις χώρες τους.

Και συ…που βλέπεις τα αίσχιστα καθημερινά και υπομένεις αυτή τη σπίθα ευθιξίας να ανάψει; Και συ… που σε κούρεψαν, που σου μείωσαν το μισθό, που σε απέλυσαν, που σε ταπείνωσαν, που σε κορόιδεψαν, που σου ‘ταξαν λαγούς με πετραχήλια τι να πεις; Και συ όμως… που κλήθηκες στις κάλπες να πεις την άποψή σου τι έκανες; Πήγες στη παραλία και κολύμπησες, πήγες για ψάρι στο Ζύγι, πήγες για ψώνια στο Mall και άμα σε ρωτούσαν γιατί δεν ψήφισες, τους απάντησες «μισώ τους πολιτικούς». Και συ… που πήγες στις κάλπες να ασκήσεις το ιερό σου δικαίωμα τι έκανες; Ήπιες από το νέκταρ της λήθης και έφαγες το κατεψυγμένο κρέας με τη νόσο των τρελών αγελάδων και τρέλανες και εσύ βγάζοντας ήχους στην αγέλη σου… Άλλοι άφησαν τη Δημοκρατία στον αυτόματο πιλότο και άλλοι διάλεξαν πιλότους μεθυσμένους.

Ed Miliband… δεν βγήκε σαν κάποιους αστείους που χάνουν τις εκλογές και πανηγυρίζουν. Δεν είδε τα ποσοστά του κόμματός του να συρρικνώνονται και να βγει να πει για εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις, τάσεις ή και φαντάσματα. Δεν μίλησε για εσωστρέφεια. Δεν πήρε το όπλο του και να αρχίσει να πυροβολεί δεξιά και αριστερά…  Φόρεσε τα καλά του. Διάλεξε την πιο καλή του γραβάτα. Έγραψε την καλύτερη του ομιλία. «Πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο. Άκουσε με συγκίνησην  αλλά όχι με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα» τον θίασο… και αποχαιρέτησε την Αλεξάνδρεια που έχασε.

Δημήτρης Χριστόφιας, Άνδρος Κυπριανού, Γιαννάκης Ομήρου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Συλλούρης… (Αβέρωφ είσαι ο επόμενος μη χαίρεσαι). Ποιος εξ αυτών σαν έτοιμος από καιρό σαν θαρραλέος αποχαιρέτησε την Αλεξάνδρεια που έχασε; Ποιος άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων; Στο κάλεσμα των καιρών; Στα μηνύματα του λαού;

“Καληνύχτα… και καλή τύχη μάγκες…”

Διογένης

Comments

via Facebook