Υπόκλιση στον Μητσάτσο του “Φαέθων”- Θυσίασε το χέρι του για να κρατήσει ψηλά την κυπριακή σημαία

Η αλήθεια πολλές φορές, ίσως τις περισσότερες, είναι πικρή. Πονάει, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια. Ειδικά όταν τα κουβαλάς μια ζωή μαζί σου.

Αυτό συνέβη και στον ζωντανό ήρωα Δημήτρη Μητσάτσο ανθυποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού, κυβερνήτη της ακταιωρού «Φαέθων», την οποία κατέστρεψαν οι Τούρκοι με βόμβες ναπάλμ, σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια, στην περιοχή «Ξερός», στο Καραβοστάσι.

Μετά την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου του 1959, ακολούθησε η υποβολή των 13 σημείων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, το 1963, για τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κίνηση αυτή, πυροδότησε μια περίοδο έντασης μέχρι και το 1967.

Προς ενίσχυση τότε της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο να μπορεί, αν χρειαστεί, ν’ αντιμετωπίσει την εντεινόμενη τουρκική απειλή, η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου απέστειλε το 1964 στην Κύπρο, μία μεραρχία στρατού και Έλληνες αξιωματικούς για στελέχωση της Κυπριακής Εθνοφρουράς, η οποία ιδρύθηκε το ίδιο έτος, με αρχηγό τον Γεώργιο Γρίβα.

Τα ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα, αναφέρουν ότι στις 7 Αυγούστου ξέσπασαν στην περιοχή της Τηλλυρίας αιματηρές συγκρούσεις, όταν η Εθνοφρουρά προσπάθησε να εξουδετερώσει τον θύλακα Μανσούρας – Κοκκίνων, που είχαν συγκροτήσει οι Τούρκοι με απώτερο στόχο τη δημιουργία προγεφυρώματος για μια ενδεχόμενη απόβαση στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των τετραήμερων συγκρούσεων, αεροσκάφη της Τουρκίας επιτέθηκαν με βόμβες ναπάλμ εναντίον θέσεων της Εθνοφρουράς, αλλά και κατοικημένων περιοχών, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες άτομα.

Στη μάχη έλαβαν μέρος δύο ακταιωροί, που είχαν αποσταλεί παράλληλα με τη μεραρχία, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής. Μόλις έφτασαν στο νησί, τα δύο πλοία ανάρτησαν την κυπριακή σημαία και αποτέλεσαν τη μοναδική ναυτική δύναμη της Κύπρου.

Στις 8 Αυγούστου 1964, 51 χρόνια πριν, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν την ακταιωρό «Φαέθων» στο καραβοστάσι «Ξερός», σκοτώνοντας έξι μέλη του πληρώματος.

Ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί του χέρι, το οποίο έχασε. Μέχρι σήμερα δοξάζει τον ύψιστο και όπου βρεθεί, λέγει ότι έχασε το χέρι αλλά όχι την Κυπριακή σημαία!

Με αυταπάρνηση και ηρωϊσμό, ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος που γλίτωσαν από τον βομβαρδισμό, έσωσαν και τη ζωή 15 συναδέλφων τους.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τις 8 Αυγούστου 2007 που τελέστηκε για πρώτη φορά μνημόσυνο στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εις μνήμην των έξι Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους, για την ιστορία ήταν σαν να μην υπήρχε ποτέ αυτή η ηρωική θυσία.

51 χρόνια μετά την επίθεση των τουρκικών βομβαρδιστικών στον Ξερό, ο κυβερνήτης του «Φαέθων» δεν μετάνιωσε ούτε μια φορά, παρά το γεγονός, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν στάθηκε αντάξια της θυσίας στην οποία προέβη.

Ο Δημήτρης Μητσάτσος, 78 χρόνων σήμερα, από τότε, κάθε χρόνο επισκέπτεται την Κύπρο. Την επισκέπτεται για ν’ αντικρύζει τη σημαία για την οποία άφησε ένα μέλος του για πάντα, κουβαλώντας τις μνήμες μια ς ολόκληρης ζωής από μια μάχη που ποτέ κι κανένας δεν της έδωσε αυτό που της άξιζε.

Την αναγνώριση της αυτοθυσίας και της μαχης υπέρ πάντων για υπεράσπιση της Κύπρου.

Κρατίνος

Comments

via Facebook