Πλήρης επιβεβαίωση για την ιπτάμενη απειλή drones – Ανύπαρκτη η νομοθεσία στην Κύπρο – Δείτε πως μπορούν να “ξεφύγουν” (βίντεο)

Σε μόδα εξελίσσονται τα drones στη χώρα μας με τους ειδικούς να τα θεωρούν ανερχόμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια λόγω παντελούς έλλειψης κανόνων στη χρήση τους.

Αν και η χρήση τους μοιάζει αθώα και ηθική, αυτό δεν σημαίνει ότι η εκμετάλλευσή τους πρέπει να γίνεται αδιακρίτως και χωρίς όρια. Όπως όλες οι τεχνολογίες, έτσι και η χρήση των drones προσφέρει πολλά πλεονέκτημα και δυνατότητες, όπως παρακολούθηση της κίνησης των δρόμων ή επιθεώρηση εγκατάστασεων, αλλά με ποιό κόστος και  με την χρήση ποιων κανόνων και πλαισίων.

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα μας φάνηκε ξεκάθαρα πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν σε “ακατάλληλα χέρια”…

Drones όπως έχει κυριαρχήσει να ονομάζονται παγκοσμίως, οκτακόπτερα στα ελληνικά, ελικοπτεράκια λαϊκά, εναέρια οχήματα μικρής κλίμακας επιστημονικά. Αυτά είναι μερικά από τα ονόματα που περιγράφουν το νέο μέσο που όσοι γνωρίζουν τις δυνατότητες του πιστεύουν ότι θα αλλάξει την ζωή μας ραγδαία και καταλυτικά τα επόμενα χρόνια.

Σε επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα μας με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας μας ανάφεραν ότι ήδη εκπόνησαν μελέτη για τα drones, που περιέχει πλήρη περιγραφή των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ επισημαίνονται τα τεράστια κενά της νομοθεσίας και οι κίνδυνοι για θέματα ασφάλειας του κράτους καθώς και για εγκληματικές ενέργειες. Λειτουργός Αεροπορικών Κινήσεων μας ανέφερε ότι το Τμήμα  Πολιτικής Αεροπορίας  βρίσκεται στην διαδικασία ετοιμασίας σχετικών κανονισμών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.

Από την άλλη είναι γνωστό ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κανένα όριο στη χρήση των drones γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.

Το τοπίο είναι θολό αλλά θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπουν  ακόμα πιο αυστηροί κανόνες βάση νομοθετικού πλαισίου.

Πάντως προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχουν  περιορισμοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν πολλοί ιδιοκτήτες και χειριστές drones. Καταρχήν οι πιο σημαντικοί περιορισμοί είναι το μέγιστο ύψος που μπορεί να πετάξει ένα drone και αυτό είναι τα 121 μέτρα καθώς και το γεγονός ότι πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε απόσταση 3 χλμ από κάποιο αεροδρόμιο. Επιπλέον πρέπει ο χειριστής του drone να διατηρεί οπτική επαφή με το αερομοντέλο σε όλη της διάρκεια της πτήσης και να βασίζεται σ’ αυτή για τους απαραίτητους χειρισμούς ελέγχου του.

Σημαντική  είναι η σημείωση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας είναι ότι απαγορεύεται η πτήση άνωθεν, πλησίον ή εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων και αρχαιολογικών χώρων, ενώ το πιο σημαντικό είναι η απαγόρευση πτήσεων άνωθεν ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και κοντά σε χώρους όπως π.χ. μία εκκλησία.

Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένη οδηγία για πτήση σε απόσταση ασφαλείας 150 μέτρων από ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των θεατών της ίδιας της πτήσης.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την εξασφάλιση έγκρισης πτήσης από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας ΕΔΩ

Νεκτάριος Μαρκέτος

Comments

via Facebook