Μόσχα-Πεκίνο καλούν με ”τρόπο” την Αθήνα

Επενδυτικό παράδεισο βλέπουν Ρώσοι και Κινέζοι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα αποδεσμευτεί από τη ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν συνεχώς σε διάφορα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα χωρίς, όμως, να λαμβάνουν τη μορφή επίσημης πληροφόρησης, Ρώσοι και Κινέζοι κάνουν με πλάγιο τρόπο λόγο για επενδυτικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν από μια πιθανή κρίση εντός της ευρωζώνης.

Ειδικά ένα Grexit, που μετά το ΟΧΙ του Ελληνικού λαού, φαντάζει πιο πιθανό όσο ποτέ, καθιστούν σαφές και πάλι με πλάγιο τρόπο, ότι οι φίλες χώρες της Ελλάδας, εκτός Ευρωζώνης, δεν θ’ αγνοούσαν ποτέ την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Λιχατσόφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS ανέφερε με νόημα: “Tο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο ντόμινο με αποχωρήσεις και άλλων χωρών της ευρωζώνης”.

Αυτή είναι η εκτίμηση. Ο Ρώσος Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, όμως, προχώρησε την εκτίμησή του λέγοντας ότι: “Αν η Ελλάδα λάβει την απόφαση να βγει από την ευρωζώνη και θέσει σε κυκλοφορία το εθνικό της νόμισμα, θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους εκτός των συνόρων της ΕΕ. Πολλοί εταίροι της θα ενδιαφερθούν για παρόμοιες επαφές καθότι είναι προφανές ότι τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη, θα καταστήσει φθηνότερες μια σειρά από εταιρείες στην Ελλάδα και θα υπάρξει εντελώς διαφορετική απαίτηση για μέσα και μορφές δανεισμού. Εκεί θα είμαστε και εμείς για να δανειοδοτήσουμε την Ελλάδα. Σημαντική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να κρατηθεί από τον κύριο Τσίπρα υπό έλεγχο η πολιτική κατάσταση. Εάν υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε, όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, η Ελλάδα θα καταστεί επενδυτικά πολύ ελκυστική χώρα.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός, μάλιστα προχώρησε την εκτίμησή του ακόμα περισσότερο, τονίζοντας ευθαρσώς ότι σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα “Όλες οι χώρες των BRICS ( Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότιος Αφρική) θα ενδιαφερθούν να εδραιώσουν και να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, πρωτίστως σε διμερές επίπεδο και προοπτικά, μετά την εδραίωση της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης των BRICS, θα υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με αυτό τον οικονομικό μηχανισμό”.

Αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι τυχαίες ούτε γίνονται από κάποιον ο οποίος ανοίγει το στόμα του και δεν ξέρει τι λέει.

Προέρχονται από οικονομικό κεφάλι της Ρωσικής κυβέρνησης και έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αρκεί ο Αλέξης Τσίπρας να γνωρίζει τι θέλει, πως το θέλει και με ποιο τρόπο θα το πάρει, διότι μέχρι σήμερα έχει αποδείξει το αντίθετο.

Κρατίνος

 

Comments

via Facebook