Παρηγοριά στον άρρωστο κύριε Καδή;

Η απάντηση του υπουργού της Παιδείας ότι και στο παρελθόν οι βαθμολογίες στα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων ήταν πολύ χαμηλές και προκαλεί προβληματισμό, δεν είναι παρήγορο για τους μαθητές που πάτωσαν στις εξετάσεις των Νέων Ελληνικών και ειδικότερα των αριστούχων, γεγονός που ρίχνει ακόμα πιο κάτω τη γενική τους βαθμολογία, η οποία αύριο θα είναι εφαλτήριο για εισδοχή σε ανώτερο ή ανώτατο πανεπιστημιακό ίδρυμα στο εξωτερικό.

Μια βαθμολογία που θα τους συνοδεύει στα πρώτα τους βήματα ως φοιτητές. Ούτε η σύσταση επιτροπής η οποία μελετά τη διαδικασία των παγκυπρίων εξετάσεων και θα προχωρήσει σε εισηγήσεις, αφορά τους τελειόφοιτους.

Τους τελειόφοιτους τους απασχολεί ποιοι ήταν εκείνοι οι φωστήρες που αποφάσισαν στο τελικό γραπτό, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη των παιδιών, η οποία μάλιστα θα τύγχανε βαθμολογίας κατά το δοκούν. Κριτική σκέψη για ένα θέμα παγίδα, αφού παρέπεμπε σε πολιτικοκοινωνικά και οικονομικά δρώμενα, που ούτε οι καλύτεροι αναλυτές δεν θα πετύχαιναν τη σωστή προσέγγιση.

Εκείνοι οι φωστήρες που προφανώς ξέχασαν πως είναι να είσαι τελειόφοιτος και να έχεις αγωνιστές για το αύριο που ξεδιπλώνει μπροστά σου. Αν δεν διδάξατε κύριοι την κριτική σκέψη, πως θα την δείτε να αποδίδεται στο τελικό γραπτό; Αν το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν η ώρα που θα σχολνούσατε, ο μισθός σας που μειώθηκε, ή τα προσωπικά σας ζητήματα, που να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με την κριτική σκέψη των παιδιών.

Μήπως κύριοι του συστήματος της παιδείας, στόχος ήταν να σας επιβραβεύσουν για το βαθμό δυσκολίας του γραπτού; Ξεχάσατε ότι εκείνοι που κρίνονταν για ένα καλύτερο αύριο με τα εφόδια που εσείς τους διδάξατε, ήταν οι μαθητές και όχι οι καθηγητές.

Αν λοιπόν απέτυχαν τα παιδιά, η αποτυχία είναι και δική σας. Αντανακλά στην ποιότητα της διδασκαλίας σας. Δεν μπορεί αριστούχα παιδιά του 20 να εξασφαλίζουν 12 και 13 στο γραπτό των Νέων Ελληνικών.

Γι αυτό οφείλετε μία συγνώμη κύριε Κώστα Καδή σε αυτά τα παιδιά, όπως και οι φωστήρες που διαλέξατε να συγγράψουν τα κείμενα των εξετάσεων. Μία συγνώμη που δεν εξαργυρώνεται με κάποιο αντάλλαγμα, αλλά έστω μια ηθική ικανοποίηση ότι κάποιοι, κάπως, με κάποιο τρόπο κατανόησαν τον βαθμό δυσκολίας και την αγωνία στην οποία υπέβαλαν τα παιδιά.

Ο μέσος όρος του 7,5 δεν περιποιεί τιμή σε κανένα.

 Χάρυβδη

Comments

via Facebook