O αργός θάνατος της Δημοκρατίας – Όταν οι κομματικοί καρχαρίες τρώνε τις μαρίδες μας

Πρόταση νόμου για αύξηση του εκλογικού μέτρου στο 5%, προτίθεται να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΔΗΣΥ.

Δηλαδή, όσα κόμματα δεν ξεπεράσουν το όριο 5% (σήμερα 1.78%) δε μπορούν να λάβουν έδρες στη Βουλή.

Τι σημαίνει αυτό; Κάτι ξεκάθαρο που δεν επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Εκτοπισμός της λαϊκής βούλησης, που είναι το κυριότερο δημοκρατικό στοιχείο στην γιορτή της δημοκρατίας, όπως ονομάζονται οι εκλογές.

Με το 5% θα μείνουν εκτός κατά πάσα πιθανότητα Οικολόγοι, ΕΛΑΜ, ΕΥΡΩΚΟ, ΕΔΕΚ ενώ μπορεί να έχουμε και άλλες εκπλήξεις.

Η δημοκρατία δηλαδή και ο πλουραλισμός σε όλο τους το μεγαλείο.
Είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι πολίτες απαξιώνουν πολιτική και πολιτικούς και όχι αδίκως. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική ή άλλη απόδειξη, ή έστω εξήγηση, ότι η απαξίωση των πολιτών, που μεταφράζεται σε υψηλά ποσοστά αποχής, έχει σχέση με το εκλογικό μέτρο.

Όταν βλέπουν οι πολίτες τους εκπροσώπους των θεσμών να σύρονται στα δικαστήρια και οι άριστοι στο τέλος να αποδεικνύονται και αχάριστοι, πρέπει άραγε να ζητωκραυγάσουν για τη νέα σύνθεση της Βουλής, τα έδρανα της οποίας, θα καταλαμβάνονται από δύο – τρία κόμματα;

Η νέα Βουλή ο ναός της δημοκρατίας, θα εκφράζει όλους τους πολίτες; Ακόμα και αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος που θα μείνει εκτός και μπορεί να ξεπερνά το 15%;

Τουλάχιστον ο ΔΗΣΥ έχει το πολιτικό θάρρος να βγει μπροστά και να εισηγηθεί κάτι πολύ βολικό γι΄ αυτόν. Το ΑΚΕΛ κρύβεται πίσω από αοριστολογίες. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω διαφορετικά τις δηλώσεις του ΓΓ του κόμματος στο ΡΙΚ σήμερα το πρωί τύπου «Δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ ούτε διαβούλευση.

Μας προβληματίζει πως εξελίχθηκε το επίπεδο της πολιτικής ζωής στον τόπο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις εξελίξεις. Επεξεργαζόμαστε προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της βουλής περισσότερο. Αν και εφόσον κατατεθεί πρόταση θα τη μελετήσουμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας».

Την ίδια ώρα αυτό που ζητούν και έχουν ανάγκη πραγματικά οι πολίτες, ενταφιάζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

H όποια πρωτοβουλία, (για το θεαθήναι) καθιέρωσης της οριζόντιας ψηφοφορίας, ως μέτρο αντιμετώπισης της αποχής και της απαξίωσης, τελειώνει χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

Όπως λέγει και ο Αντρέας Θεμιστοκλέους του ΔΗΣΥ «τα πολιτικά κόμματα, αντί να υψώνουν φράκτες προστασίας των ποσοστών τους, καλύτερα να υψώνουν τις ιδέες, τα οράματα και τις μεγάλες πολιτικές τους, την αξιοπιστία και την πολιτική ηθική τους και βεβαίως τη σοβαρότητα τους».

Κρατίνος