Nέα αναπτυξιακά έργα 127 εκατομμυρίων ευρώ στη Λεμεσό εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα ευρείας σύσκεψης με φορείς της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Ενέργειας, Παιδείας, Μεταφορών, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Μιλώντας στη σύσκεψη κατά την οποίαν εξήγγειλε την εκτέλεση ώριμων έργων στην πόλη και επαρχία Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι “μακάρι να είχα την ευχέρεια να μπορούσα να ήμουν ενωρίτερα στη Λεμεσό και στις άλλες πόλεις προκειμένου να εξαγγείλουμε σειρά από ώριμα έργα για τα οποία μπορούμε άμεσα, αφού είναι αδειοδοτημένα, να μπούμε σε προσφορές, έτσι ώστε να μην είναι απλώς υποσχέσεις περί εκτελέσεως και στο τέλος να είναι ένας απλός λαϊκισμός ή δεσμεύσεις ωσάν να ήμασταν σε προεκλογική περίοδο.”

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, τις οποίες σας περιέγραψα νωρίτερα, έχουν ολοκληρωθεί έργα επί της παρούσης διακυβέρνησης, χωρίς να παραγνωρίζω την προηγούμενη διακυβέρνηση. Η κάθε διακυβέρνηση προγραμματίζει και εκτελεί. Εγώ είμαι υπόλογος για τα όσα έγιναν επί των ημερών μας. Μπορεί να ήταν έργα που ξεκίνησαν από την προηγούμενη διακυβέρνηση. Εχουν λοιπόν ολοκληρωθεί επί της παρούσας διακυβέρνησης έργα στην επαρχία της Λεμεσού έργα ύψους 47.5 εκ Ευρώ.

Αυτή την περίοδο στην επαρχία Λεμεσού εκτελούνται αναπτυξιακά έργα 134 εκ Ευρώ και αφορούν έργα των οποίων η υλοποίηση έχει αρχίσει πριν ή εντός του 2015.

Ενδεικτικά αναφέρω:

Α. Την αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού. Πρόκειται για έργο εκβάθυνσης της λεκάνης του λιμανιού καθώς και επέκτασης του κρηπιδώματος, με συνολικό κόστος 46 εκ Ευρώ.

Β. Την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον Αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου. Πρόκειται για το τρίτο τμήμα συνολικού κόστους 7.1 εκ Ευρώ.

Γ. Τη δημιουργία μονάδας ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων και διαμετακομιστικών σταθμών Λεμεσού, συνολικού κόστους 52 εκ Ευρώ.

Δ. Και την υδροδότηση των περιαστικών περιοχών Λεμεσού από την μονάδα αφαλάτωσης της Επισκοπής με κόστος 13.3 εκ Ευρώ.

Πρόσθετα εντός του Φθινοπώρου αναμένεται να αποπερατωθεί η νέα αίθουσα επιβατών του λιμανιού Λεμεσού εμβαδού 7.500 τ.μ.

Θα ήθελα να ξεκινήσω την απαρίθμηση των εξαγγελιών μου, με ένα έργο το οποίο η πόλη και επαρχία της Λεμεσού είχε ανάγκη εδώ και χρόνια, το γήπεδο των τριών ιστορικών ομάδων της πόλης, ΑΕΛ, Απόλλων και Άρης και θα στοιχίσει τουλάχιστον 20 εκ. ευρώ Ηδη οι διαδικασίες αδειοδότησης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και θέλω να πιστεύω ότι ο θεμέλιος λίθος θα κατατεθεί αυτό το χρόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες και του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου της Λεμεσού και της ιστορικότητας του σταδίου θα γίνουν όλες οι αναγκαίες βελτιώσεις και συντήρηση του Τσιρείου Σταδίου έτσι που να γίνεται χρήση» από τις ομάδες της Λεμεσού.

Το συνολικό κόστος των νέων έργων ανέρχεται στα 124.7 εκ Ευρώ.

Δήμος Λεμεσού
Κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το λιμάνι Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού- Πάφου (παράλληλος δρόμος Λιμανιού). Συνολικού κόστους 20.2 εκ.

Υλοποίηση πρώτης φάσης ανάπλασης της λεωφόρου Αγίας Φυλάξεως (Τμήμα Β). Συνολικού κόστους 3.5 εκ.

Κατασκευή τμήματος της πρώτης φάσης για τη σύνδεση της Λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό δρόμο Λεμεσού. Το έργο έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του οδικού δικτύου που συνδέει τη Μαρίνα Λεμεσού με την πόλη. Συνολικού κόστους 1.3 εκ.

Ανέγερση νέων κτιρίων και αναβάθμιση υποδομών των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων. Συνολικού κόστους 4.6 εκ.

Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Πανθέας, έργο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς. Συνολικού κόστους 9.9 εκ.

Έργα βελτίωσης και εξωραϊσμού του παλαιού νοσοκομείου Λεμεσού. Συνολικού κόστους 120 χιλ. Ευρώ.

Επίστρωση οδοστρώματος σε τμήματα της Λεωφόρου Μακαρίου μήκους 2,5 χλμ .(Εναέριος – Άγιος Νικόλαος, Αγία Ζώνη – Νίκου Παττίχη. Συνολικού κόστους 300 χιλ.

Δήμος Κάτω Πολεμιδίων
Κατεδάφιση του οικισμού Βερεγγάρια και απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών (π.χ αμίαντος). Συνολικού κόστους 9.5 εκ. Ο καθαρισμός θα αρχίσει στο τέλος του 2015 και το έργο εντός του 2016.

Δήμος Γερμασόγειας
Κατασκευή 5 κυματοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή Γερμασόγειας. Συνολικού κόστους 3.5 εκ. με χρόνο έναρξης τον Δεκέμβριο 2015. Έχει ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου και των παραθαλάσσιων Δήμων για μείωση της συνεισφοράς του από 50% σε 25%. Επιπλέον αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι η Κυβέρνηση έρχεται αρωγός παρέχοντας περίοδο χάριτος δύο ετών για έναρξη αποπληρωμής της συνεισφοράς τους προς την Κυβέρνηση και αποπληρωμή σε περίοδο 10 ετών.

10. Κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή Οδού Χριστάκη Κράνου με την Οδό Δαιδαλίδων. Συνολικού κόστους 300 χιλ. Ευρώ.

Δήμος Αγίου Αθανασίου
11. Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης και κατασκευή μικρού γραμμικού πάρκου. Συνολικού κόστους 325 χιλ. Ευρώ.

12. Βελτίωση και διαπλάτυνση μέρους της οδού Σφαλαγγιωτίσσης. Συνολικού κόστους 500 χιλ. Ευρώ.

Δήμος Ύψωνα

13. Διεύρυνση και Βελτίωση της Λεωφόρου Μακαρίου (Τμήμα εντός πυρήνα Δήμου – Α Φάση). Συνολικού κόστους 1.5 εκ.

Έργα σε κοινότητες
14. Ανέγερση Δημοτικού Σχολείου Παλώδιας. Συνολικού κόστους 3.7 εκ. Ευρώ.

15. Επέκταση και γενική συντήρηση του Δημοτικού Σχολείου Επισκοπής. Συνολικού κόστους 1.1 εκ.

16. Κατασκευή Αποχετευτικού Συστήματος Πύργου Παρεκκλησιάς. Συνολικού κόστους 14 εκ.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη σε μία πόλη ή επαρχία είναι και τα έργα κοινής ωφελείας. Πρόκειται – κατά κανόνα- για έργα υποδομής με υψηλό ανταποδοτικό όφελος.

Τέτοιας μορφής έργα είναι:

17. Η ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού Λεμεσού. Συνολικού κόστους 5.8 εκ Ευρώ.

18. Δημιουργία Νέου Κέντρου Φυματίωσης με πλήρη ανακαίνιση του οίκου νοσοκόμων στο νοσοκομείο Κυπερούντας. Συνολικού κόστους 1.2 εκ. Ευρώ.

19. Δημιουργία σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού. Συνολικού κόστους 36.7 εκ.

20. Κατασκευή στο Βατί Λεμεσού, σταθμού επεξεργασίας οικιακών, βιομηχανικών και άλλων λυμάτων. Συνολικού κόστους 4.7 εκ. Ευρώ.

21. Προγραμματισμένα άλλα έργα μείωσης στερεών δημοτικών αποβλήτων παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και συναφών χώρων παραγωγής αποβλήτων. Συνολικού κόστους 2 εκ Ευρώ.

Εντός του έτους θα λειτουργήσει επίσης ο σταθμός ασθενοφόρων στο κέντρο της Λεμεσού στο χώρο του Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Πέραν των πιο πάνω, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η Κυβέρνηση πάντοτε σε συνεννόηση και σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού θα συμβάλει ώστε κατά την αξιολόγηση των έργων που θα συγχρηματοδοτηθούν (η αξιολόγηση θα περατωθεί το τέλος Ιουλίου) να επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση της δημοτικής κτημοσύνης στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου με την αποκατάσταση των δημοτικών πολυκατοικιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, συνολικού κόστους 2 εκ. όπως και η ανάπλαση του ίδιου δρόμου που θα αλλάξει όλο το περιβάλλον της περιοχής συνολικού κόστους 1.5 εκ.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα ταμεία από τα συγκεκριμένα ταμεία που θα διεκδικηθούν κονδύλια και αυτό που διαβεβαιώνω το Δήμαρχο είναι ότι, όπως σήμερα έχουμε εξαιρετική συνεργασία, θα συνεχίσουμε για να πετύχουμε έργα που θεωρούνται ώριμα και ενδεχόμενα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ευρύτερων περιοχών του Δήμου. \