H γυναίκα που χτυπήθηκε από μετεωρίτη ενώ κοιμόταν στον καναπέ της το 1964

Πολλοί από εσάς μπορεί να θυμάστε τον μετεωρίτη που έπεσε στην πόλη Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013 και έσπειρε τον πανικό. Η ηχητική έκρηξη του διαστημικού βράχου κατέστρεψε πολλά κτίρια και τραυμάτισε πολλούς ανθρώπους. Είναι σαν σκηνή βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας, με την μόνη διαφορά ότι αυτή είναι πραγματική! Βέβαια, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας μετεωρίτης τραυματίζει άνθρωπο. Ο πρώτος άνθρωπος που χτυπήθηκε από μετεωρίτη είναι επίσημα μια γυναίκα από την πόλη Sylacauga στην Αλαμπάμα.

Το μακρινό 1964, η Αν Χόντζες είχε αποκοιμηθεί ένα μεσημέρι στον καναπέ της.

11

Ξαφνικά, ένας μαύρος βράχος έσπασε την οροφή, μπήκε μέσα στο σπίτι, αναπήδησε στο ραδιόφωνο και την χτύπησε στον μηρό. Ο βράχος είχε περίπου το ίδιο μέγεθος με μια μπάλα του σόφτμπολ και το ατύχημα της άφησε μια τεράστια μελανιά σε σχήμα ανανά. Ο Μάικλ Ρέινολντς, αστρονόμος από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συγγραφέας του βιβλίου “Falling stars”, ανέφερε, ότι η περίπτωση της Αν είναι πολύ σπάνια, επειδή οι περισσότεροι μετεωρίτες συνήθως πέφτουν στους ωκεανούς ή σε απομονωμένες περιοχές. “Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει κατά την διάρκεια της ανθρωπότητας. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να χτυπηθείτε από ανεμοστρόβιλο και αστραπή την ίδια ώρα παρά από μετεωρίτη”, εξηγεί. Πριν από το περιστατικό, οι κάτοικοι της πόλης είχαν αναφέρει, ότι είδαν ένα φωτεινό κόκκινο φως σαν κερί που βγάζει καπνό, ενώ άλλοι το χαρακτήρισαν ως φλεγόμενη βολίδα. Κάποιοι θεώρησαν, ότι επρόκειτο για αεροπορικό ατύχημα, ενώ άλλοι ότι ήταν κάποια επίθεση από την Σοβιετική Ένωση. Ένας κυβερνητικός γεωλόγος στάλθηκε στην περιοχή για να εξετάσει το περιστατικό. Οι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύονται γύρω από το σπίτι της Αν και ο άντρας της, ο Γιουτζίν δυσκολευόταν να μπει μέσα στο σπίτι του εξαιτίας αυτού.

okok

Αργότερα, η Αν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ η πέτρα παραδόθηκε στην Πολεμική Αεροπορία. Η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε, ότι ήταν μετεωρίτης και έπρεπε να δουν τι θα κάνουν με την πέτρα. Το ευρύ κοινό υποστήριξε, ότι θα έπρεπε να δοθεί στην Αν, κάτι που ήθελε και η ίδια. “Νιώθω, ότι ο μετεωρίτης είναι δικός μου. Νομίζω, ότι ο Θεός την προόριζε για μένα. Στο κάτω κάτω εμένα χτύπησε”, ανέφερε η Αν. Δυστυχώς, όμως, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, γιατί η ιδιοκτήτρια του σπιτιού της Αν, Μπέρντι Γκάι, ήθελε επίσης τον μετεωρίτη. Υποστήριξε, ότι η Αν και ο άντρας ήταν απλά ενοικιαστές και ότι η πέτρα ανήκε σε εκείνη. Παρόλο που ο νόμος ήταν με το μέρος της Γκάι, η κοινή γνώμη δεν ήταν. Αργότερα, η Γκάι εγκατέλειψε την υπόθεση για το αντίτιμο των 500 δολαρίων. Εν τω μεταξύ, ο Γιουτζίν έμαθε, ότι μπορούσε να βγάλει πολλά χρήματα από την πέτρα. Το Σμιθσόνιαν τους έκανε μια πολύ καλή προσφορά για να τους δώσουν την πέτρα, αλλά το ζευγάρι αποφάσισε να την δωρίσει στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου υπάρχει μέχρι και σήμερα. Αργότερα, η Αν αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στην υγεία της, έπαθε νευρικό κλονισμό και τελικά πέθανε από νεφρική ανεπάρκεια το 1972. Ο Γιουτζίν υποστήριξε, ότι η γυναίκα του δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ την εμπειρία της με τον μετεωρίτη.

Πηγή:tilestwra.com