H αποκαλυπτική συνέντευξη του Σόιμπλε – Γιατί δεν έχει twitter και γιατί διαφωνεί ακόμη και με τη γυναίκα του

Ο «σκότεινος ιππότης» της ΕΕ, και κλειδοκράτωρας της Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει γιατί δεν έχει twitter και δίνει μήνυμα στα ελληνικά…

 Ο Δρ Σόιπμπε σοκάρει: η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι παντρεμένες, λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και αποκαλύπτει ότι διαφωνεί ακόμη και με τη γυναίκα του.

Σε συνέντευξή που παραχωρεί στο περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Σόιμπλε εξηγεί τους λόγους που δεν έχει  λογαριασμό στο Twitter, περιγράφει τη σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση με τη σύζυγό του και υποστηρίζει πως παρά τα τεράστια σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό.

Δεν μου αρέσει το twitter
«Τα μηνύματα στο Twitter είναι βραχύβια για αυτό το λόγο τα βρίσκω πληκτικά». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιεί το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, όταν δεκάδες χιλιάδες χρήστες του τον κατηγορούσαν πως «συμμετείχε σε πραξικόπημα κατά της Ελλάδας». «Το e-mail μου ήταν επίσης γεμάτο με μηνύματα. Το 90% των οποίων υποστήριζαν τη θέση μου. Αλλά όταν μιλάμε για την Ελλάδα τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις»

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως  πριν από ενάμιση χρόνο η Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές, ενώ σήμερα η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. «Η ευθύνη είναι της  ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα, όσο και αν προκαλέσει νέα δεινά στους πολίτες. Το βασικό ερώτημα όμως είναι αυτό: Τι είναι καλό τελικά για την Ευρώπη».

Γαλλία και Γερμανία δεν είνα παντρεμένες

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και από τα βασικά ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, ο κ. Σόιμπλε, αποφεύγει να αναφερθεί στην Ιταλία, επιλέγοντας να απαντήσει μόνο για τη σχέση Γαλλίας- Γερμανίας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να μην είναι οι ίδιες. Ακόμα και με τη γυναίκα μου δεν συμφωνούμε πάντα. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι παντρεμένες, αλλά οι δύο χώρες πάντα ξεπερνούμε στο τέλος τις διαφορές μας. Χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία τίποτε δεν λειτουργεί (σ.σ στην Ε.Ε.)»

Ο δυνατός πρέπει να αποχωρεί
Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού σχετικά με την αυστηρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, που θυμίζει τη στάση ενός αυστηρού πατέρα που προσπαθεί να νουθετήσει ένα κακομαθημένο παιδί, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η Γερμανία είναι αυτή που υποχώρησε, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την παιδική του ηλικία. «Είναι θέμα ισορροπίας. Στο σπίτι που μεγάλωσα, ήμασταν τρία αδέρφια, και όταν παλεύαμε, ο πατέρας μας, μας  έλεγε πάντα ότι ο πιο δυνατός  πρέπει  να υποχωρεί. Και αυτό ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε καλύτερη θέση πρέπει να προσπαθεί να βοηθήσει τον πιο αδύναμο. Προσπάθησα να το πράξω».

Λυπάμαι αλλά ο Κρούγκαν δεν γνωρίζει τα ευρωπαικά θέματα
Απαντώντας στην αυστηρή κριτική που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση από  οικονομολόγους,  κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τον Αμερικανό οικονομολόγο ένα εξαιρετικό επιστήμονα, ο οποίος έλαβε το “Νομπέλ” οικονομίας για τη θεωρία του εμπορίου. Αλλά δεν έχει καμία εμπειρία για την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. «Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση και όλα τα 19 κράτη-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία. Μάλλον δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Κρούγκμαν».

Με την Μέρκελ έχουμε κοινό σκοπο

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές  του 1999, ήμουν επικεφαλής του CDU και η κυρία Μέρκελ ήταν γενικός γραμματέας μου», αφηγείται ο Σόιμπλε στο Der Spiegel και συνεχίζει: «Είχαμε μια αφίσα που δείχνει τους δυο μας με την λεζάντα: “Είμαστε όπως η Ευρώπη. Δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη, αλλά έχουμε πάντα τον ίδιο σκοπό” Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και αν οι ρόλοι μας έχουν αλλάξει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι αυτό.».

Προτιμώ να παραιτηθώ παρά να μου αλλάξουν τις απόψεις μου

Αναφερόμενος στην σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ και το πώς διαμορφώνεται η μεταξύ τους ισορροπία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Οι διαφορετικές απόψεις είναι μέρος της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει πάντα να βρίσκεις τη συμφωνία. Κάθε ένας έχει να παίξει έναν ρόλο. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος και εγώ υπουργός Οικονομικών. Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τις παραβλέψει. Αν το επιχειρούσε κάποιος, θα πήγαινα στον πρόεδρο και θα του ζητούσα να με απαλλάξει από τα καθηκόντά μου.

Η αποστροφή του κ. Σόιμπλε ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε παραίτηση αν κάποιος παραβλέψει τις ευθύνες του, θεωρήθηκε από κάποιους σαν προαναγγελία πιθανής αποχώρησής του από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επισήμως κάτι τέτοια διαψεύδεται.