«Ο λαός είπε ότι θέλουμε περισσότερο αδερφικές σχέσεις με την Τουρκία, αντί για μια σχέση μητέρας-βρέφους. Χρειαζόμαστε το είδος της σωστής σχέσης που θα επέτρεπε τους Τουρκοκύπριους να σταθούν στα δικά τους πόδια, να είναι αφέντες των δικών τους θεσμών», δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί στους Financial Times.
Στο δημοσίευμα με τίτλο «Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προκαλεί ελπίδα για ενότητα στην Κύπρο» επισημαίνεται η ανησυχία που διατυπώνεται για την αμήχανη σχέση του κ. Ακιντζί με τον Πρόεδρο Ερντογάν, καθώς η νίκη του Τουρκοκύπριοι ηγέτη ερμηνεύεται ως αντίδραση των Τουρκοκυπρίων στην όλο και πιο θρησκευτική και σκληρή ηγεσία στην Άγκυρα.
«Τίποτα δεν πήγε στραβά», λέει ο ίδιος ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναφερόμενος στη συνάντησή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο. «Του κατέστησα γνωστές τις απόψεις μου. Είχα μια πολύ καλή υποδοχή, πρέπει να πω. Η Άγκυρα έδωσε όλη τη στήριξή της για μια λύση».
Ο κ. Ακιντζί προσθέτει: «Ανήκω στην ίδια γενιά με τον Αναστασιάδη και οι περισσότεροι αρχίζουν να θεωρούν αυτή ως την τελευταία ευκαιρία μετά από τόσες χαμένες ελπίδες μετά από τόσες πολλές απογοητεύσεις. Φαίνεται ότι ο κόσμος νιώθει ότι δε θέλει μία ακόμα απογοήτευση»
Δηλώνει ότι βλέπει τις τρέχουσες συνομιλίες ως επέκταση της συνεργασίας που είχε με την ελληνοκυπριακή πλευρά ως «δήμαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας. «Για μένα είναι το ίδιο, επειδή πάντα ήθελα μια λύση. Πάντα ήθελα να δω προσέγγιση μεταξύ των κοινοτήτων μας».
Ανώτερος σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη δηλώνει ότι κανείς δεν περίμενε τη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί. «Για πρώτη φορά έχουμε έναν Τουρκοκύπριο ηγέτη με σχέδιο που έχει την ίδια κατάληξη με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη», σχολιάζει ο ίδιος σύμβουλος.
Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στην εκτίμηση Ελληνοκύπριων αξιωματούχων και του κ. Ακιντζί ότι το φυσικό αέριο προσφέρει ένα νέο κίνητρο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να υποστηρίξει λύση του Κυπριακού.
Ελληνοκύπριοι αξιωματούχοι λένε ότι ήδη έχουν δεχθεί διερευνητικές προσεγγίσεις από τουρκικές εταιρείες ενέργειας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου στην Τουρκία. «Θα μπορούσε να είναι ένα κίνητρο. Αυτό το κίνητρο θα ήταν μεγαλύτερο αν υπάρχουν περισσότερα αποθέματα», λέει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος παραπέμπει και στο όφελος της επανένωσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά που διήλθε από μια οικονομική κρίση.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δηλώνει ότι ο όρος «μέρισμα ειρήνης» είναι μάλλον υπερβολή, αλλά το όφελος από την επανένωση σίγουρα υφίσταται και πρέπει να αξιοποιηθεί.