Στο μικροσκόπιο του Eurogroup Κύπρος και Ελλάδα

Ӵ飬鼴�𼠴筠󵭥䱩ܳ破ﵠEurogroup �Н찴砱9 ɯ��14. (EUROKINISSI/ӕ̂ϕˉϠԇӠŕљЇө

Συνέρχεται σήμερα Σάββατο στο Λουξεμβούργο, το Eurogroup, το οποίο θα συζητήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, την πρόοδο στην υλοποίηση των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και της Ελλάδας.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την αποδέσμευση της δόσης των 0,5 δισ. ευρώ για την Κύπρο.

Οι Υπουργοί θα συζητήσουν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, και τρόπους να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα ενημερωθούν επίσης και για τα τρέχοντα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα και τη Κύπρο, είχε δηλώσει πηγή της γραμματείας.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ.Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα έχει όλα έτοιμα, μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, αφού βγει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στο τρίτο μνημόνιο, μετά την αξιολόγηση που θα γίνει τον Οκτώβριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αποδέσμευσε τη πρώτη δόση – περίπου 30 δις ευρώ – από ένα δάνειο αξίας 86 δις ευρώ στην Ελλάδα στο οποίο συμφώνησε το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.

Το πράσινο φως του Eurogroup θα ακολουθήσει η συνεδρία στις στις 23 Σεπτεμβρίου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για έγκριση της 7ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουλίου, και εκταμίευση ποσού περίπου €125 εκατομμυρίων για την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής, από το κυπριακό πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, ύψους €10 δισεκατομμυρίων, έχει εκταμιευθεί συνολικό ποσό 6,49 δισ.