Bγήκε η Κύπρος στις αγορές – Άντλησε 1 δισ. ευρώ στο 4% το επιτόκιο

Στις αγορές κεφαλαίων για χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης επταετούς ομολόγου βγήκε σήμερα(28/4) η Κύπρος, 10 μήνες ύστερα από την πρώτη έξοδο που πραγματοποίησε μετά τον αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές το 2011.

Η τελευταία φορά που η Κύπρος βγήκε στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, ήταν στις 18 Ιουνίου 2014 με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν τότε ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,85% και το ονομαστικό επιτόκιο στο 4,75%. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε προσφορές 750 εκατ. ευρώ, αν και ο στόχος ήταν τα 500 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη επιτυχία, όπως εκτιμά  Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σημείωσε η δεύτερη έξοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές, μετά τον αποκλεισμό της τον Μάιο του 2011, με επταετές κρατικό ομόλογο.

Λήφθηκαν σχεδόν διπλάσιες αιτήσεις, από τις οποίες 1 δισ. ευρώ έγιναν αποδεκτές, με ονομαστικό επιτόκιο 3,87% και απόδοση 4%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση που υπήρξε στην έκδοση του ομολόγου. Επεσήμανε ότι η επιτυχία της έκδοσης αποτελεί ακόμα ένα βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών προς την κυπριακή οικονομία και ενίσχυσης της ρευστότητας.

Η Κύπρος βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές τον περασμένο Ιούνιο, με πενταετές ομόλογο 750 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση της έκδοσης του Ιουνίου είχε ανέλθει στο 4,85%.

«Αγοράσαμε περισσότερο κυπριακό χρέος σήμερα» παραδέχεται ο Mark Dowding, αναλυτής της BlueBay Asset Management.

«Η πορεία της κυπριακής οικονομίας από την ημέρα ένταξης στο πρόγραμμα βοήθειας, είναι εντυπωσιακή» εξηγεί εν συνεχεία, τονίζοντας πως η σύνδεση με την Ελλάδα είναι παραπλανητική και απλοϊκή.

Πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τραπεζικές πηγές επισημαίνουν πως αρκετοί επενδυτές συνδέουν την Κύπρο με την Ελλάδα, καθώς θεωρούν πως συνιστούν μία ενιαία και άρρηκτη περίπτωση.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν πως η σημερινή δημοπρασία καταδεικνύει πως οι αγορές παραμένουν ανοιχτές προς τον ευρωπαϊκό Νότο, παρά την ελληνική κρίση.