Η πρεσβεία των ΗΠΑ, άνοιξε πάλι τις πύλες της μετά από 54 χρόνια που παρέμεινε κλειστή. Η παρουσία του John Kerry σηματοδότησε την μεταστροφή της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Κούβας, του τελευταίου οχηρού ενός ψυχροπολεμικού κλίματος που σχεδόν γονάτισε μια ολόκληρη υφήλιο.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα έκλεισε το 1961, χρονιά η οποία σηματοδοτήθηκε από την γνωστή αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ για εισβολή στη Κούβα και αποσταθεροποίησης του Φιντέλ Κάστρο, σχεδιαζόμενη από μια χρηματοδοτούμενη από τη CIA παραστρατιωτική οργάνωση. Η γνωστή στην ιστορία ως The Bay of Pigs. Ο Φιντέλ Κάστρο, δικηγόρος στο επάγγελμα, ο οποίος ηγήθηκε της αντίστασης εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα, από τα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό του Ραούλ Κάστρο, νυν πρόεδρο της Κούβας και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, έναν Αργεντίνο γιατρό που συνδύασε το όνομά του με τα λάβαρα της επανάστασης.
Το 1962, ένα χρόνο μετά δηλαδή το Bay of Pigs, ο κόσμος βρέθηκε στα πρόθυρα ενός παγκοσμίου πυρηνικού πολέμου, όταν Ρωσικά πυρηνικά όπλα εγκαταστάθηκαν στην Κούβα εν αγνοία της Αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία το εξέλαβε ως κλιμάκωση του ψυχροπολεμικού κλίματος. Ο χαρισματικός τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Δημοκρατικός, John F. Kennedy, κατάφερε μέσω διπλωματικών ενεργειών να αποκλιμακώσει την ένταση, με την αφαίρεση των πυραύλων και την επιστροφή των στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την αφαίρεση Αμερικανικού πυραυλικού συστήματος εγκατεστημένου στη Τουρκία. 2 χρόνια μετά την «Κρίση των πυραύλων», το 1963, ο Kennedy δολοφονήθηκε.
Το οικονομικό εμπάργκο το οποίο επιβλήθηκε στην Κούβα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές Φιντέλ Κάστρο, εξαθλίωσε οικονομικά τη Κούβα, συνθήκες οι οποίες σήμερα φαίνεται να αλλάζουν, μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον αδελφό του, Ραούλ το 2008.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά την νίκη του στις εκλογές το 2012, ξεκίνησε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κούβα, με στόχο την σταδιακή άρση του οικονομικού εμπάργκο που επιβλήθηκε, παρά την σθεναρή αντίσταση των αντιπολιτευόμενων Republicans.
Σήμερα, 15 Αυγούστου, 54 χρόνια μετά το κλείσιμο της Αμερικανικής πρεσβείας, υψώθηκε ξανά η Αμερικανική σημαία και η πρεσβεία άνοιξε ξανά, με την σταδιακή αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των 2 χωρών. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός Υπουργός John Kerry χαρακτήρισε ως ιστορική τη στιγμή, επαναλαμβάνοντας όμως την πάγια θέση της Αμερικανικής κυβέρνησης ότι πρέπει οι Κουβανοί να μπορούν να εκλέγουν δημοκρατικά τους ηγέτες τους, σε δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες.