4 δις Αγωγός Ενέργειας Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας – Ξεκίνησαν οι εργασίες (pics&video)

Μήκους 1518 χιλιομέτρων θα είναι ο αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ο οποίος ξεκίνησε ήδη να κατασκευάζεται στη Χάιφα του Ισραήλ και που θα ενώνει Ισραήλ- Κύπρο και Ελλάδα.

george killas 440x330

Το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα “EuroAsia Interconnector” το οποίο οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το έτος 2022 θα ξεκινά από Χάιφα, θα περνά από τη περιοχή Βασιλικού και θα φτάνει Κρήτη. Θα αποτελείται από 400kV υποθαλάσσια σύρματα και καλώδια τα οποία θα έχουν δυνατότητα 2000MW.

euroasia map2

Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να βγάλει από την απομόνωση τις τρεις ανωτέρω χώρες, αφού μέχρι σήμερα η ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στα Κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα παραγωγής του επι του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα είναι και ένας τρόπος ώστε το Ισραήλ να εξάγει την ηλεκτρική του ενέργεια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, από τον οποίο η Κύπρος αναμένεται να επωφεληθεί από το 2019, μειώνοντας όπως υπολογίζουν οι ειδικοί και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας η οποία ανέλαβε αυτό το έργο, χθες 19/05 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσφορών για την ετοιμασία περιβαλλοντικών εκθέσεων ή και μελετών για το όλο έργο με αρκετούς προσφοροδότες.