2000 πρόσφυγες στα σύνορα Ουγγαρίας και Αυστρίας – Πανικός στην Ευρώπη

Περίπου 2.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής από την Ουγγαρία στα σύνορα της Αυστρίας, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να υπερδιπλασιαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αστυνομία.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας είναι ότι οι Ούγγροι (…) αρνούνται να επιτρέψουν στα λεωφορεία μας να εισέλθουν στο έδαφός τους και να πάρουν τους πρόσφυγες”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας στην αυστριακή επαρχία Μπούργκενλαντ, Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ.

“Τους προτείναμε να φέρνουν απευθείας τους πρόσφυγες στα τρένα, ή στον καταυλισμό (στην αυστριακή πλευρά), αλλά απλώς σταματούν τα λεωφορεία στην ουγγρική πλευρά και όλοι πρέπει να κατέβουν μέσα στη βροχή”, πρόσθεσε.

Αυτήν τη στιγμή αναμένεται να αναχωρήσουν δύο τρένα που θα μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από την αυστριακή μεθοριακή πόλη Νίκελσντορφ στη Βιένη, σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα είχαν αρχίσει να φτάνουν στην Αυστρία τα πρώτα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες από την Ουγγαρία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Αυστρίας και της Γερμανίας να επιτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Περίπου 1.200 πρόσφυγες κατευθύνονταν χθες το βράδυ προς τα αυστριακά σύνορα, μετά την ανακοίνωση αργά χθες των ουγγρικών Αρχών ότι θα μεταφερθούν με λεωφορεία στην αυστριακή μεθόριο.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την Ουγγαρία μετά την επιβεβαίωση του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ότι η χώρα του και η Γερμανία συμφώνησαν να ανοίξουν τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στην Ουγγαρία.

Περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στην Ουγγαρία, εκ των οποίων εκατοντάδες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό για μέρες στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

Για την υποδοχή σήμερα των προσφύγων που αναμένεται ότι θα φτάσουν στην αυστριακή πλευρά των συνόρων έχουν κινητοποιηθεί οι δυνάμεις της τάξης και ο Ερυθρός Σταυρός, δήλωσε παράλληλα ο Βέρνερ Φάσινγκ, ένας εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας.

Εκτός από τα τρόφιμα που έχουν συγκεντρωθεί, όπως και την επαγρύπνηση των εργαζομένων στις ιατρικές εγκαταστάσεις, οι Αρχές έχουν δεσμεύσει 600 κλίνες στον τομέα του Νίκελσντορφ για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες που θα φτάνουν εκεί ενώ και οι γειτονικές περιοχές έχουν κινητοποιηθεί για την φιλοξενία των προσφύγων, πρόσθεσε ο Φάσινγκ.

Οι πρόσφυγες που θα το θελήσουν θα μπορούν να καταθέσουν αμέσως μόλις φτάσουν μια αίτηση χορήγησης ασύλου στην Αυστρία, πρόσθεσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ