18 εταιρείες στην Αγγλία αιτήθηκαν για εισαγωγή στο ΧΑΚ

Αιτήσεις από 18 εταιρείες στην Αγγλία για εισαγωγή συνολικά 23 τίτλων τους στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δέχθηκε το κυπριακό χρηματιστήριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Μάριος Πηλαβάκης, προσθέτοντας ότι η όλη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσης της.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε τις κανονιστικές διατάξεις που αφορούν τον τρόπο εκκαθάρισης εταιρειών των οποίων τα μητρώα είναι εκτός Κύπρου, ενώ μετά την έγκριση των αιτήσεων τους οι εταιρείες αυτές θα διαπραγματεύονται στη Νέα Αγορά του ΧΑΚ. Το Αποθετήριο θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συναλλαγές θα διενεργούνται σε στερλίνες.

Ο κ. Πηλαβάκης, αφού ανέφερε ότι ο τζίρος του ΧΑΚ έχει υποχωρήσει πάρα πολύ διότι υπήρξαν τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα το 2013 και διότι ο τραπεζικός κλάδος καλύπτει πέρα του 70% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑΚ, επισήμανε πως το πρόβλημα λύνεται με τη σύναψη συνεργασιών με ξένα χρηματιστήρια, διαδικασία, όπως σημείωσε, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ανέφερε επίσης ότι πολλά έσοδα του ΧΑΚ χάθηκαν λόγω και της λειτουργίας της κοινής πλατφόρμας.

Επιπλέον, ο κ. Πηλαβάκης είπε ότι ένας τρόπος να ανακάμψουν οι όγκοι συναλλαγών στο χρηματιστήριο είναι να γίνει η αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών μέσω του χρηματιστηρίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι για αυτό το θέμα θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση.

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη να προσελκυστούν στο ΧΑΚ έργα όπως είναι το καζίνο και οι μαρίνες.

Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε στο ΚΥΠΕ πως ενδιαφέρον υπάρχει και για την εισαγωγή εταιρειών στη μη Ρυθμιζόμενη αγορά του ΧΑΚ στην οποία, όπως είπε, έχουν εγγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια πέρα των 20 εταιρειών.

Τέλος, ανέφερε ότι σημαντικό για το ΧΑΚ είναι τόσο να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς το ΧΑΚ που χάθηκε μετά τα όσα έχουν συμβεί στον τραπεζικό τομέα όσο και να ανακάμψει η οικονομία.