11χρονο κορίτσι στην Παραγουάη γίνεται μητέρα λόγω απαγόρευσης των εκτρώσεων

Ένα 11χρονο κορίτσι στην Παραγουάη, το οποίο έμεινε έγκυος μετά από βιασμό του πατριού της, οδηγήθηκε υποχρεωτικά στην κύηση και την γέννα καθώς οι αρχές της Παραγουάης της απαγόρευσαν την έκτρωση.

Το αποτρόπαιο αυτό γεγονός ξαναφέρνει την χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής στο στόχαστρο τον διεθνών οργανισμών για τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που έχει σχετικά με το καθεστώς απαγόρευσης των εκτρώσεων.

Παρά το μικρό της ηλικίας της, ούτε η ίδια ούτε το μωρό -ένα κοριτσάκι που ζύγιζε 3,55 κιλά- έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Το μωρό γεννήθηκε με καισαρική τομή, καθώς οι γιατροί στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού θεώρησαν ότι θα ήταν επικίνδυνο για την υγεία της κάθε προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού.

Όμως ειδικοί επιστήμονες από όλον τον κόσμο, λένε ότι είναι πολύ τυχερή που κατάφερε να επιζήσει, ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος πως θα επιδράσει στην σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού η ανάγκη να είναι παράλληλα και μητέρα.

Τονίζουν επίσης ότι το γεγονός ότι δεν πέθανε δεν δίνει συγχωροχάρτι στις αρχές της Παραγουάης, οι οποίες αποφάσισαν να ρισκάρουν τη ζωή της μικρής, ακολουθώντας κατά γράμμα τους νόμους της χώρας.

Οι λεπτομέρειες της ιστορίας είναι επίσης σοκαριστικές. Η μητέρα της 11χρονης είχε από την αρχή του χρόνου ειδοποιήσει τις αρχές ότι ο σύντροφός της παρενοχλούσε την κόρη της. Όμως κανείς δεν αντέδρασε.

Αργότερα, τον Απρίλιο την πήγε στο νοσοκομείο για πόνους στο στομάχι, όταν οι γιατροί διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι ήταν 20 μηνών έγκυος. Μετά από αυτή την αποκάλυψη, η μητέρα ζήτησε να γίνει έκτρωση, όμως σε μια χώρα όπως η Παραγουάη, που το 89% είναι φανατικοί καθολικοί, η έκτρωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.

Παρά τις εκκλήσεις της μητέρας της και διαφόρων οργανώσεων, οι αρχές παρέμειναν σταθερές στις απόψεις τους και δεν επέτρεψαν να προχωρήσει η διαδικασία της έκτρωσης. Ενώ και ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος της χώρας, είχε δηλώσει ότι οι πιέσεις για το θέμα από το εξωτερικό αποτελούν βαρβαρότητα και υποταγή στην κουλτούρα του θανάτου.

Ακόμα και όταν ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφτηκε την χώρα τον Ιούλιο, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην περίπτωση της μικρής.

Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια και μια άλλη σημαντική πτυχή. Την σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων που φαίνεται να είναι σε έξαρση στην χώρα. Πάνω από 600 κορίτσια κάτω των 14 ετών βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης κάθε χρόνο, σε μία χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τα έξι εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή το περιστατικό της 11χρονης, δήλωσε ότι έχει υπό την επίβλεψή του άλλες δύο 12χρονες εγκύους αλλά και αρκετές οι οποίες έχουν καταφύγει στις εγκαταστάσεις του για προστασία από σεξουαλικές επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για άλλη μία από τις περιπτώσεις που η θρησκεία και οι εμμονές της οδηγούν σε στρέβλωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι σ’ αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για κάποιους φανατικούς ισλαμιστές, αλλά για κάποια από τις πιο παρωχημένες αντιλήψεις ενός δόγματος του χριστιανισμού και της παράλογης κοσμικής του ερμηνείας από τις κυβερνήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ