Συναγερμός στη Λάρνακα – Επίχειρηση διάσωσης 114 προσφύγων – Ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη

Επιχείρηση διάσωσης 114 περίπου ατόμων από τη Συρία, που βρίσκονταν σε σκάφος 40 περίπου ναυτικά μίλια νότια της Κύπρου, στήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, γύρω στις 23.30 χθες το βράδυ λήφθηκε πληροφορία σύμφωνα με την οποία ακυβέρνητο σκάφος μετέφερε 100 περίπου άτομα από τη Συρία και βρισκόταν σε απόσταση 40 περίπου ναυτικών μιλίων νότια της Κύπρου.

Η Αστυνομία ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και άρχισε επιχείρηση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μεταφερθούν στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα στη Λάρνακα.

Τρία σκάφη, δύο της Εθνικής Φρουράς και ένα της Λιμενικής Αστυνομίας, κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος και μέχρι τις επτά το πρωί είχαν μεταφερθεί στη Λάρνακα περίπου 114 άτομα.

Γύρω στις δύο τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στο Λιμάνι της Λάρνακας σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, του Διευθυντή της Πολιτικής Άμυνας, των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Στο Λιμάνι της Λάρνακας πραγματοποιούνται εξετάσεις και ελέγχονται οι διασωθέντες, οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν είτε στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου είτε σε άλλο χώρο.

Ανακοίνωση από Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης

Επιχείρηση Μαζικής Διάσωσης Σύριων Προσφύγων από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) ανοικτά της Κύπρου ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου.

Νωρίς το πρωί το ΚΣΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι το ΚΣΕΔ στις 05 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 20:25, έλαβε πληροφορία μέσω ασυρμάτου από εμπορικό πλοίο ότι μικρό αλιευτικό σκάφος έπλεε περί τα 40 Ναυτικά Μίλια ΝΑ της Λάρνακας με 114 άτομα (μεταξύ των οποίων 54 γυναικόπαιδα) εξέπεμπε σήματα κινδύνου και ζητούσε βοήθεια.

Το πλοίο με τους άμαχους πρόσφυγες προερχόταν από τη Συρία και από το ΚΣΕΔ οργανώθηκε άμεσα επιχείρηση σύμφωνα με το Σχέδιο «ΝΕΑΡΧΟΣ» για τη διάσωση των προσφύγων με συμμετοχή πτητικών και πλωτών μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Αστυνομίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ενημερώθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδιο για την εφαρμογή του ειδικού Σχεδίου «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ» που αφορά στη διαχείριση προσώπων που χρήζουν προστασίας και οργανώθηκε στο Λιμένα Λάρνακας συνεργείο για την υποδοχή, ιατρική περίθαλψη και φιλοξενία τους σε προβλεπόμενο χώρο, σύμφωνα και με τις νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Η επιχείρηση Έρευνας – Διάσωσης του ΚΣΕΔ ολοκληρώθηκε στις 06:00 με τη διάσωση και αποβίβαση όλων των προσφύγων στο Λιμένα Λάρνακας, μεταξύ των οποίων 30 μικρά παιδιά και 5 βρέφη.