Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά – Αυξήσεις στους μισθούς των μελών των διοικητικών συμβουλίων Ημικρατικών – €1,2 εκατ. ετησίως η πρόσθετη δαπάνη

Αύξηση θα πάρουν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών και άλλων Οργανισμών, Κρατικών Εταιρειών και Συμβουλίων / Επιτροπών, με πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος με τις αυξήσεις αυτές συνεπάγεται πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €360.000 με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στο €1,2 εκατ. ετησίως. Σε αρκετά διοικητικά συμβούλια η αμοιβή διπλασιάζεται, ενώ καθορίστηκε σταθερό ποσό ύψους €1.000 τον μήνα ως αμοιβή, για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Στο συνολικό ποσό προστίθεται και το επίδομα παραστάσεως που παραχωρείται στους προέδρους διοικητικών συμβουλίων και το οποίο ανέρχεται στα €1.281 ετησίως. Οι αυξήσεις στις αμοιβές θα ισχύουν από την 1/1/2016.

Στην πρόταση, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, σημειώνεται ότι οι υφιστάμενες αμοιβές δεν αποτελούν ούτε καν ελάχιστη ανταμοιβή για τον χρόνο που θυσιάζουν από την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Με βάση την απόφαση αυτή, καθορίζεται η αμοιβή στα €70 για την παρουσία του μέλους σε κάθε συνεδρία. Για τις περιπτώσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων Ημικρατικών Οργανισμών όπως της ΑΗΚ,  ΑΤΗΚ, Αρχής Λιμένων, του ΡΙΚ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η αμοιβή τους θα αυξηθεί στα €100 ανά συνεδρία.

Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).