ΕΔΕΚ: Θα πούμε και άλλα – Εξοργισμένη η Κυβέρνηση, ποιες οι αντιδράσεις

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να ενημερώνει το λαό με τη δημοσιοποίηση εγγράφων, γιατί πρέπει να γνωρίζει τί αποφασίζεται για τον ίδιο εν αγνοία του, δήλωσε στο Τρίτο, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Κωστής Ευσταθίου.

Πρέπει, είπε ο κύριος Ευσταθίου, να βγουν όλα στο φως γιατί το μείζον θέμα είναι να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός για ουσιαστικά θέματα που θα επηρεάσουν τη ζωή του και για τα οποία θα κληθεί να τοποθετηθεί σε μελλοντικό δημοψήφισμα.
Ανέφερε επίσης ότι τα έγγραφα τα οποία ανέγνωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος αφορούν συγκλίσεις που έχουν καταγραφεί και δεν ευσταθούν οι επικρίσεις ότι προκαλούν ζημιά στη διαπραγματευτική θέση της πλευράς μας.
Συνεπώς πρόσθεσε ο κύριος Ευσταθίου, είναι άξιον απορίας προς τί όλος αυτός ο σάλος και η απαξίωση που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση.
Είναι αυτή η συσκότιση και ο μυστικισμός, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, κατέληξε, που οδήγησαν σε αδιέξοδο το Κυπριακό.

Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Κακή για το πολιτικό σύστημα και την πολιτική ζωή του τόπου χαρακτήρισε την χθεσινή μέρα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο, ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη και αχαρακτήριστη πράξη την αποσπασματική, όπως είπε, αποκάλυψη απορρήτων πρακτικών τελευταίων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.
Έγινε μάλιστα, είπε, με διαστρεβλωμένο τρόπο.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επανέλαβε ότι η χθεσινή πράξη του Μαρίνου Σιζόπουλου έδωσε απρόσμενα όπλα στην τουρκική πλευρά και υποσκάπτει την διαπραγματευτική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας στο τραπέζι των συνομιλιών.
Υπάρχουν είπε αιτιάσεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι επειδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαρρέουν τα πάντα, κάποια πολύ ευαίσθητα θέματα δεν μπορεί να τα συζητήσει τώρα, αλλά στο τέλος της διαδικασίας.
Ο κύριος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ προβληματισμένος για την εξέλιξη και θα λάβει τις αποφάσεις του.

ΔΗΣΥ

Απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη χαρακτήρισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, την αποκάλυψη των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
Μιλώντας επίσης στο Τρίτο ο κύριος Τορναρίτης είπε ότι πρόκειται για πράξη υπόσκαψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Έγινε είπε, επιλεκτική διαρροή και απόκρυψη των θετικών παραστάσεων, καθώς και παραποίηση των πρακτικών.
Ο κύριος Τορναρίτης, ανέφερε επίσης,  ότι κάποιοι στο πολιτικό μας σύστημα βρίσκονται σε πανικό και κάλεσε τον Μαρίνο Σιζόπουλο να εξηγήσει στον λαό γιατί προχώρησε σε αυτό το παιχνίδι, κατά την έκφρασή του.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ κάλεσε όσους να είναι σοβαροί και υπεύθυνοι και εξέφρασε την εκτίμηση ότι  Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να δίνει απόρρητα έγγραφα σε κανένα.

ΑΚΕΛ

Για ενέργεια μη υπεύθυνη και δημιουργική, η οποία ακυρώνει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου, έκαμε λόγο, ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ.
Ο κύριος Στεφάνου διερωτήθηκε τί θα γίνει αν το κάθε κόμμα, ανάλογα με τη χρονική συγκυρία ή την όποια σκοπιμότητα, όπως είπε, αρχίσει να δημοσιοποιεί έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κύριος Στεφάνου είπε ότι τέτοιου είδους ενέργειες βλάπτουν τη διαπραγματευτική διαδικασία αλλά και την προσπάθεια για συλλογική διαβούλευση για το Κυπριακό.
Πρόσθεσε, ότι μπορεί το Εθνικό Συμβούλιο να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα θεσμό στον οποίο οι πολιτικές δυνάμεις καταθέτουν τις απόψεις τους.

ΔΗΚΟ

Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι ο λαός πρέπει να είναι ενήμερος για τις συγκλίσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με το Μουσταφά Ακιντζί και αυτό δεν είναι κάτι κακό.
Την ίδια στιγμή όμως είπε, υπάρχουν θέματα στα οποία πρέπει να γίνεται λεπτός χειρισμός και να τηρείται η εμπιστευτικότητα, ώστε να μην επηρεαστεί η διαπραγματευτική μας θέση.
Η κυρία Ερωτοκρίτου, πρόσθεσε ταυτόχρονα, ότι η δημοσιοποίηση εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου, από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, δίνει άλλοθι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μεγαλύτερη συσκότιση.
Αποτελεί καθήκον του Προέδρου, κατέληξε, η ενημέρωση του λαού.

ΕΥΡΩΚΟ

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η διαρροή πληροφοριών από τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν είναι η ουσία.
Ο χρόνος που αναλώνουμε να συζητούμε αυτό το ζήτημα, ανέφερε, θα μπορούσε να αναλωθεί για συζήτηση πολύ πιο σοβαρών θεμάτων.
Ο κύριος Συλλούρης τόνισε ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε συζήτηση για τη νοοτροπία των διαρροών.
Θέση του ΕΥΡΩΚΟ, είπε, είναι ότι πρέπει να συζητούνται επί της ουσίας ζητήματα όπως το κυπριακό και όχι οι όποιες διαρροές.
Επισήμανε ακόμα ότι το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό Σώμα και είναι θέμα του εκάστοτε Προέδρου να αποφασίζει πότε και πως θα συνέρχεται.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πληροφορεί το λαό για τις συγκλίσεις αντί να αφήνει την πληροφόρηση στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολιτικού να την παρουσιάζει όπως θέλει.
Ανέφερε, ότι οι συγκλίσεις μπορεί για κάποιους να είναι θετικές ενώ για άλλους αρνητικές.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, είναι θέμα που χρήζει συζήτησης.
Ο κύριος Περδίκης δήλωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλει να εξηγήσει στο λαό και να συζητήσει τι έχει συμφωνηθεί στις συνομιλίες αλλά και που υπάρχουν διαφωνίες.

Συμμαχία Πολιτών

Επιβάλλεται διαφάνεια και ενημέρωση αλλά πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συμμαχία Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος.
Κάποια πράγματα είπε, πρέπει να κρατούνται εντός του Εθνικού Συμβουλίου ωστόσο σημείωσε, είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των πολιτών να γνωρίζουν τί συμφωνήθηκε  ώστε να μην τεθεί ενώπιόν τους ένα σχέδιο λύσης που ετοιμάστηκε ερήμην του.
Αφού χαρακτήρισε την ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο αποσπασματική, πρόσθεσε ότι η ενέργεια του κυρίου Σιζόπουλου θα δώσει πρόσχημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσει τη συσκότιση.

Πηγή: ΡΙΚ,