Όχι αδελφέ…σήμερα δεν γιορτάζεις…γιατί αν γιόρταζες δεν θα ήσουν μοιρασμένος

Σήμερα δεν γιορτάζεις…Δεν θα φορέσεις τα καλά σου, δεν θα πάρεις τις σημαιούλλες σου και να βγεις στους δρόμους να δεις με περηφάνια την παρέλαση.

Σήμερα δεν γιορτάζεις…Δεν θα βγουν στους δρόμους τα μαθητούδια, οι τραγκάσιες, οι στρατιώτες σε ένα πανηγυρικό κλίμα. Θα βγούνε κάποιοι, λίγοι, απλά να σου θυμίσουν ότι πριν 55 χρόνια κάτι συνέβη. Τίποτε το σπουδαίο. Τίποτε το συγκλονιστικό. Ένας απλός σταθμός στο τρένο της ιστορίας.

Περιμένεις να γιορτάσεις με λαμπρότητα την 28η Οκτωβρίου. Όχι…γιατί για σένα, σήμερα δεν είναι μέρα γιορτινή… Για σένα σήμερα είναι μια θύμηση απλή ότι κάποτε πήρες την Ανεξαρτησία σου. Κουτσουρεμένη, μακριά από εκείνη την ιδέα με την οποία ένιωθες πάντα ζεστασία. Το όνειρο μιας ένωσης, που σου τάιζαν χρόνια με το κουταλάκι, άνθρωποι που γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Άνθρωποι που σου πούλησαν συνθήματα, για να μπορούν να σε ελέγχουν.

Όχι αδελφέ…σήμερα δεν γιορτάζεις…Νιώθεις συντροφιά στην γενεαλογική σου ταύτιση με τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Οδυσσέα, τον Αχιλλέα. Νιώθεις περήφανος που αυτοαποκαλείσαι Έλληνας και ώρες ώρες ντροπιασμένος που αναγιώθηκες στα Κυπριακά χώματα.

Η δικιά σου πατρίδα, η δικιά σου σημαία, η δικιά σου ιστορία, τα δικά σου χώματα, περιμένουν με ανυπομονησία να τα αγαπήσεις. Η δική σου πατρίδα περιμένει από σε, να νιώσεις περήφανος που ασέλγησαν τόσοι πάνω στο χρυσοπράσινο κορμί της και παρέμεινε ζωντανή. Η δική σου πατρίδα περιμένει από σε, να νιώσεις περήφανος για τους τόσους που πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματά της.

Όχι αδελφέ…σήμερα δεν γιορτάζεις…γιατί αν γιόρταζες δεν θα ήσουν μοιρασμένος.

Σπάρτακος