Όταν οι μαριονέτες έριξαν αυλαία…

Μια βασική πολυτέλεια που κάνει την σημερινή εποχή τόσο αγαπητή αλλά και τόσο μισητή, είναι η εύκολη πρόσβαση στην ενημέρωση. Οι περισσότεροι πλέον έχουν στην κατοχή τους τα λεγόμενα έξυπνα κινητά, τους υπολογιστές, το ραδιόφωνο και τις τηλεοράσεις. Μέσω αυτών, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούμε για τα τεκταινόμενα. Πληθώρα ειδήσεων βομβαρδίζει το μυαλό και την συνείδησή μας, καταφέρνοντας  με αυτό τον τρόπο να αφυπνίσει το συναίσθημα.

Άραγε όσα βλέπω και ακούω είναι όντως υπαρκτά; Άρα αυτά που δεν ειπώνονται και δεν γράφονται, δεν υπάρχουν;  Ένα επίκαιρο και κεντρικό θέμα στα μέσα ενημέρωσης είναι η διάσωση των Σύριων προσφύγων. Ένα θέμα για το οποίο είμαστε πληροφορημένοι, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Φρόντισαν να μας ενημερώσουν έτσι ώστε ο καθένας μας να έχει την ευχέρεια να δράσει ή να αντιδράσει!

Όπως φαίνεται η ευαισθησία και η αγάπη προς τον πλησίον μας είναι επιλεκτική, αφού κάποια θέματα που δεν πουλούν ή που “απαγορεύεται” να πουλήσουν μένουν καλά φυλαγμένα κάτω από τον καναπέ. Ένα τέτοιο γεγονός είναι η πώληση του νεαρού κοριτσιού, Χριστιανή στην θρησκεία, από τους Μουσουλμάνους. Τέτοιες “αγοραπωλησίες” γίνονται καθημερινά. Μολαταύτα η πληροφόρηση που παίρνουμε για αυτές είναι ελάχιστη, έως και μηδαμινή. Η ενημέρωση, το συναίσθημα και η γνώση μου ξαφνικά έγιναν επιλεκτικά, χωρίς να τα έχω επιλέξει εγώ!

Δημοκρατία, μια αρετή που γέννησε ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός. Μέσα από το δημοκρατικό σύστημα δημιουργήθηκε ο θεσμός των εκλογών. Αρχικά οι άνδρες και αργότερα ολόκληρος ο πληθυσμός της Ελλάδος, δίνοντας την ψήφο του καθόριζε την εξουσία και τις αποφάσεις αυτής. Την σήμερον εποχή ο θεσμός έχει μετατραπεί σε ένα κακοσυστημένο φιάσκο. Η ψήφος έχασε την ισχύ της, πολλοί ψηφοφόροι αρνούνται να οικειοποιηθούν  το δικαίωμα της ψήφου τους και αρκετοί καταναλώνουν αμάσητες τις οδηγίες χρήσης που μας προσφέρουν τα συστήματα.

Τα πάνελ των εκπομπών φιλοξενούν στα λεγόμενα debate, καλοντυμένους καρεκλοκένταυρους οι οποίοι φωνασκούν και οδύρονται προσπαθώντας να μας πείσουν πως, Ναι μπορεί η χώρα να καταρρέει, Ναι μπορεί οι κυβερνήσεις να είναι ανάξιες, Ναι μπορεί όντως να μην σας λαμβάνουμε υπόψη όταν εσείς λέτε ΟΧΙ και εμείς ψηφίζουμε ΝΑΙ, ΑΛΛΑ παρόλα αυτά εμείς βρισκόμαστε εδώ επειδή θέλουμε το δικό σας “καλό”. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να απουσιάζουν οι φταίχτες.Γιατί όπως είναι πλέον γνωστό αν δεν φταίξεις τον απέναντι σου, θα πέσει να σε πλακώσει! Από την άλλη οι κάλπικες δημοσκοπήσεις, με την βοήθεια του Μορφέα καταφέρνουν να μας κρατούν σε συνεχή ύπνωση.

Όταν πια το χάος κατακλείσει την σκηνή, η κωμωδία αρχίσει να φαντάζει τραγωδία και τα άλλοτε βολικά σχοινιά που με καθοδηγούσαν αρχίζουν να γίνονται αποπνικτικά, η αυλαία πέφτει! Εγώ αποφασίζω ποιο είναι το καλό μου. Εγώ αποφασίζω για την ενημέρωση μου, για το συναίσθημα μου και την γνώση μου! Βγάζοντας τις αλυσίδες μου σταματώ να δέχομαι οτιδήποτε μου πλασάρουν. Αγνοώ τις εσκεμμένες προβολές τους και φέρνω στο φως όσα θέλησαν να κρατήσουν στο σκοτάδι. Η επιβεβαίωση που άλλοτε έπαιρναν, μπαίνει μέσα στο κουτί με τις παρωπίδες και την άγνοια που εσκεμμένα προσπάθησαν να μου φορέσουν και επιστρέφονται πίσω!

Έλενα Σάββα