Όλο το τυπικό της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα

Την ερχόμενη Παρασκευή, με την αναμενόμενη άκαρπη ολοκλήρωση της διαδικασίας των «διερευνητικών εντολών», θα προκηρυχτούν επισήμως οι εκλογές στην Ελλάδα και θα αρχίσει και τυπικά η πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία στη νεώτερη ιστορία της.

Η 3η και τελευταία εντολή για την προσπάθεια διερεύνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα της Ελλάδας, των πιθανοτήτων σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές, παρελήφθη σήμερα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο ηγέτης του νεοσυσταθέντος κόμματος Λαϊκή Ενότητα, είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα την αξιοποιήσει. Χρονολογικά, τουλάχιστον, αυτό σημαίνει ότι θα την κρατήσει για τρείς μέρες, και την Πέμπτη το μεσημέρι οφείλει να επιστρέψει στο Προεδρικό και να ενημερώσει τον κ. Παυλόπουλο εάν οι προσπάθειές του απέβησαν καρποφόρες ή όχι.

Το πιθανότερο είναι να μην έχει επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίο ο Νομοθέτης συμπεριέλαβε στο Σύνταγμα αυτήν την διαδικασία, προκειμένου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, «να μην καθίσταται η μόνον ύστατη λύση».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, 2ος παραλήπτης της εντολής,  ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του και σήμερα το πρωί την επέστρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας την περασμένη Πέμπτη την παραίτησή του και την πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εκλογές, παρόλο που ήταν ο πρώτος που δικαιούτο να παραλάβει την διερευνητική εντολή μήπως μπορέσει να συστήσει νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα Βουλή, είπε ότι δεν θα το πράξει διότι ζητεί «καθαρή εντολή διακυβέρνησης».

Έτσι λοιπόν,  όταν παραδοθεί αναξιοποίητη την Πέμπτη το μεσημέρι η 3η εντολή από τον κ. Λαφαζάνη στον Προκόπη Παυλόπουλο,  την ίδια μέρα, πάντα κατά το Σύνταγμα, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, σε μια τελευταία προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Εφόσον ούτε η τελευταία προσπάθεια ευοδωθεί, τότε την Παρασκευή 28 Αυγούστου θα ορκιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Και με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι εκλογές θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στην ΕΡΤ1 την Κυριακή ότι «η ημερομηνία των εκλογών, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, είναι εφικτό να είναι η 20η Σεπτεμβρίου», ημερομηνία που πρότεινε εξαρχής, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας.

Εάν έτσι γίνουν τα πράγματα, η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει επισήμως την Παρασκευή 28 τρέχοντος μηνός και, σύμφωνα με τους  λεγόμενους εκλογολόγους, θα είναι η συντομότερη τέτοια διαδικασία, 23 μόλις ημερών, στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ