Μετά και το προκλητικό δημοσίευμα στο βρετανικό περιοδικό New Statesman που παρουσιάζει την Κύπρο ως λύση στο πρόβλημα με το αυξημένο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, νομίζω ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι!
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του άρθρου, οι μετανάστες μπορούν προσωρινά να φιλοξενηθούν στην Κύπρο αξιοποιώντας τις βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας ως «κέντρο εξωεδαφικής επεξεργασίας» μέχρι να αποφασιστεί πως θα χειριστεί το θέμα τους η κυβέρνηση της Αγγλίας!
Και φυσικά λογαριάζουν πάντα χωρίς τον ξενοδόχο. Και στο τέλος της ημέρας μπορούν οι βάσεις να δεχτούν και να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο κύμα μεταναστών; Ερώτημα ως τροφή σκέψης!
Η Κομισιόν πριν λίγο καιρό καλούσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να απελαύνουν στις πατρίδες τους, τους μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο, υιοθετώντας σκληρότερη πολιτική στο μεταναστευτικό πρόβλημα.
Τι άλλαξε ξαφνικά;
Πολλές χωρές υψώνουν τείχος στους μετανάστες. Από την Μεγάλη Βρετανία μέχρι την Ρωσία και από την Αυστραλία μέχρι την Δανία και την Ουγγαρία, οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τους κανόνες για την υποδοχή και τη διαμονή των μεταναστών, προκαλώντας ασφυξία στις χώρες υποδοχής μεταναστών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Με αφορμή λοιπόν όσα συμβαίνουν και σήμερα στην Κω με τους χιλιάδες μετανάστες να έχουν κυριολεκτικά καταλάβει τους δρόμους του νησιού το ζήτημα εξελίσσεται σε θέμα εθνικής ασφαλείας. Οι κάτοικοι σε απόγνωση προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χτυπάνε αλύπητα.
Εμείς οι απόγονοι του Ξένιου Δια ξέρουμε πως να συμπεριφερθούμε σε δυστυχισμένους μετανάστες, όταν όμως κινδυνεύει η δίκη μας σωματική ακεραιότητα τότε έχουμε υποχρέωση και εμείς να προστατέψουμε τα παιδιά και τις περιουσίες μας.
Πού είναι η δίκη σας αλληλεγγύη και η βοήθεια που όφειλε η ΕΕ να δώσει σε τέτοιες περιπτώσεις;
Την είδαμε όμως αυτή την αλληλεγγύη πριν μερικές εβδομάδες, όταν έφτασε η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Με τις προτάσεις σας κοντέψατε να διαλύσετε τον ελληνικό τουρισμό. Το μόνο έσοδο που είχε μείνει. Και γιατί; Μήπως για να βοηθηθούν άλλες χώρες της ΕΕ και να αυξηθεί ο δικός τους τουρισμός;
Πού ήταν η αλληλεγγύη σας όταν και στο παρελθόν χιλιάδες μετανάστες εισέβαλλαν από τα σύνορα του Έβρου;
Μας είπατε να χτίσουμε τοίχο και μας στείλατε την ΦΡΟΝΤΕΞ μόνο και μόνο για να μας κλείσετε το στόμα.
Πού ήταν η αλληλεγγύη σας όταν μαίνονταν πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη την Ελλάδα; Πάλι μας αφήσατε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.Μήπως θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας και αγνοήσουμε και εμείς μια φορά τους κανόνες της ΕΕ;
Η προτεινόμενη λύση του αρθρογράφου Μάρτιν Πλοτ λοιπόν έχει να κάνει με τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Αγγλίας, η οποία δέχεται μετανάστες μέσω της γαλλικής πόλης του Καλέ, της πιο κοντινής στη Γηραιά Αλβιόνα.
Ας ακολουθήσουμε λοιπόν και εμείς την λογική των Βρετανών και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας!
Δίκτυς ο Κνώσσιος