Όλες οι αλλαγές στην Ελληνική κυβέρνηση – Οι νέοι, οι γυναίκες, οι μετακινήσεις, οι εκπλήξεις

Δύο μετακινήσεις υπουργών και εννιά νέα πρόσωπα εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε γραπτώς το μέγαρο Μαξίμου.

Από τους νέους υπουργούς οι δύο είναι γυναίκες. Επίσης δημιουργήθηκε ένα υπερυπουργείο, το Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (οι αρμοδιότητες αυτές ήταν στο Υγείας) ενώ προστέθηκε μια θέση υφυπουργού στο υπ. Δικαιοσύνης.

Η ορκωμοσία του νέου υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12:00.

Οι «νέοι»

Πρόκειται για τους:

  1. Χριστόφορο Βερναρδάκη (αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- Στη θέση Κατρούγκαλου)
  2. Παύλο Πολάκη (υφ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης)
  3. Τρύφων Αλεξιάδη (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων – Πήρε την θέση της Νάντια Βαλαβάνη)
  4. Παύλο Χαϊκάλη (υφ. Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων)
  5. Σία Αναγνωστοπούλου (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων – πήρε τη θέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου)
  6. Γιάννη Αμανατίδη (υφ. Εξωτερικών στη θέση του Νίκου Χουντή που πήγε στην Ευρωβουλή)
  7. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (υφ. Δικαιοσύνης)
  8. Δημήτρη Βίτσα (υφ. Αμυνας, στη θέση του Κώστα Ησυχου)
  9. Ολγα Γεροβασίλη (υφ. Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος

Οι δύο που μετακινήθηκαν

Οι δύο που μετακινήθηκαν είναι ο Πάνος Σκουρλέτης (από το Εργασίας, ανέλαβε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαδεχόμενος τον Πάνο Λαφαζάνη) και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που ανέλαβε το υπερυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφήνοντας την θέση του στο υπ. Εσωτερικών ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Αίσθηση προκάλεσε η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα του μέχρι σήμερα κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Νίκο Φίλη, ενώ προστίθεται ως τρίτος και ο βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Η σημασία της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς

Τέλος, η απόφαση του Πρωθυπουργού να συσταθεί Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παναγιώτη Νικολούδη, δείχνει τις στοχεύσεις του Αλέξη Τσίπρα εφεξής στον τομέα αυτό. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα κ. Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Τέρενς Κουίκ.