Ωμή παραδοχή ΚΟΤ: Αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση

Οι προκλήσεις που παρουσιάζει ο τουρισμός στην Κύπρο βρέθηκαν και πάλι, σήμερα Τρίτη (6/10), στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, με τον Πρόεδρό της Ζαχαρία Ζαχαρίου να αναφέρει ότι σε νέα συνεδρία θα συζητηθεί ο νέος σχεδιασμός της στρατηγικής για τον τουρισμό παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λακκοτρύπη, αλλά και του Υφυπουργού Παρά Τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη.

Ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ Κώστας Κουμής, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης και στα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι συντονισμένες προσπάθειες και οι συχνές από κοινού συνεδρίες που έγιναν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και στην ανάγκη να διατεθούν περαιτέρω κονδύλια για προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μας είναι ότι αργήσαμε πολύ ως χώρα να αντιληφθούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία. Η πρώτη φορά που ο τουρισμός αντιμετωπίζεται ως εθνική υπόθεση είναι τώρα, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στα θετικά της Κυβέρνησης». Είναι και η πρώτη φορά, σημείωσε, «όπως άλλωστε έχουν ομολογήσει όλοι οι φορείς του τουρισμού σήμερα, που γίνονται συντονισμένες προσπάθειες, συντονισμένες ενέργειες προς όφελος του τουρισμού της χώρας μας».

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, πρόσθεσε, η Κύπρος είχε τη χαμηλότερη μείωση από όλες τις χώρες, η οποία περιορίστηκε περίπου στο 19%, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οι οποίες επιχορηγούν σημαντικά τις τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία.

Για το θέμα της Transaero, αναγνώρισε ότι αλλάζουν τα δεδομένα γιατί η αεροπορική εταιρεία ήταν πολύ σημαντικός συνεργάτης για την Κύπρο και ξεπερνούσε τη ρωσική περιφέρεια. Ωστόσο, είπε, «νοιώθουμε ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμής, σε σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες μέρες συναποφασίστηκε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες και εφόσον ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Ρωσία, κλιμάκιο του ΚΟΤ, μαζί με όλους τους τουριστικούς φορείς θα μεταβεί στη Ρωσία.

Σκοπός είναι οι συναντήσεις με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών που έχουν ήδη συνεργασία με την Κύπρο αλλά και αυτές που δεν έχουν συνεργασία με τη χώρα μας ακόμη.

«Υπάρχει ευκαιρία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές και σε προηγούμενες εκθέσεις και σε προηγούμενες εξορμήσεις του ΚΟΤ στη Ρωσία και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και από νέους παίκτες για να εισέλθουν στην αγορά».

Απαντώντας σε σχόλια Βουλευτών ότι η Κύπρος δεν θα έπρεπε να έχει όλα της τα αυγά σε ένα καλάθι και να βασίζεται μόνο σε ένα προορισμό, διαβεβαίωσε ότι ο ΚΟΤ καταβάλλει προσπάθειες για να αλλάξει τα μερίδια της χώρας στις διάφορες τουριστικές αγορές.

Ο κ. Κουμής έδωσε στοιχεία σε σχέση με τις φετινές αποδόσεις του τουρισμού, λέγοντας ότι οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ως το τέλος Αυγούστου είχαν σημειώσει αύξηση 16%.

Παράλληλα από τη Γερμανία σημειώθηκε 34%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται στην άφιξη 70.000 τουριστών. Σε συγκεκριμένη αναφορά του για τη γερμανική αγορά, ανέφερε ότι είναι μια τουριστική αγορά στην οποία επιθυμούν διεισδύσουν όλες οι χώρες. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο ΚΟΤ ουδέποτε εγκατέλειψε τις προσπάθειες να αυξήσει το μερίδιό της Κύπρου. Σύμφωνα με τον ίδιο η καλύτερη χρονιά για την προσέλκυση Γερμανών τουριστών στην Κύπρο υπήρξε το 1997, όταν καταγράφηκαν 250.000 αφίξεις από τη Γερμανία. Σε αναφορά του στο γεγονός ότι 1,1 εκ. Γερμανοί προτιμούν την Κρήτη κάθε χρόνο για τις διακοπές τους, έκανε λόγο και για ταυτόχρονη έντονη παρουσία γερμανικών επενδύσεων στο ελληνικό νησί.

Ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ μίλησε για αύξηση από την ιρλανδική αγορά καθώς και από την αγορά του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, την Κύπρο επισκέφθηκαν 96.000 τουρίστες το 2015. Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 50% αναμένεται και από τη Γαλλία.

«Επιβάλλεται πλέον να χαραχθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική και εντός του μηνός θα έχουμε μαζί μας και τον Υφυπουργό και τον Υπουργό Εμπορίου για να δούμε τα συγκεκριμένα θέματα διότι κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος να συζητούμε εδώ και δεκαετίες επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, να συζητούμε εδώ και δεκαετίες χειμερινό τουρισμό και να μένουμε μόνο στα λόγια», είπε ο κ. Ζαχαρίου σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή.

Χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική, με στόχευση, πρόσθεσε, «μικρά βήματα, υλοποιήσιμα, όχι μεγάλα λόγια, για να μπορέσουμε να φέρουμε το αποτέλεσμα που πραγματικά μπορούμε».

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την Transaero ο κ. Ζαχαρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με αυτά που ακούσαμε σήμερα και με την ενεργοποίηση του κράτους και όλων των φορέων του τουρισμού το πρόβλημα θα ξεπεραστεί». Είναι σοβαρό πρόβλημα, είπε, «είναι όμως διαχειρίσιμο με συγκεκριμένες πολιτικές».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πολιτική των Ανοιχτών Αιθέρων την οποία εφαρμόζει σήμερα το κράτος μάς δίνει την προοπτική να καλύψουν αυτό το κενό άλλες αεροπορικές εταιρείες από τη Ρωσία. Την ίδια ώρα ανέφερε ότι παρόλο που η διμερής συμφωνία δεν καλύπτει εταιρείες που δεν είναι κυπριακές ωστόσο, υπενθύμισε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές εξυπηρετούσαν μόνο 4% των πτήσεων.

Την «έντονη ανησυχία» του εξέφρασε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα σε ό,τι αφορά τις επιδράσεις που θα έχει στον τουρισμό για το 2016 η πτώχευση της Transaero, η οποία και μετέφερε το 80% των Ρώσων τουριστών στην Κύπρο.

«Μας ανησυχεί το ενδεχόμενο μείωσης των κρατήσεων από τη Ρωσία για το νέο έτος, αφού είναι πολύ δύσκολο να αναπληρώσουμε το μεγάλο πτητικό πρόγραμμά της, αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης του κόστους μεταφοράς Ρώσων τουριστών στην Κύπρο, λόγω μονοπωλίου που θα δημιουργηθεί είτε με τον κρατικό αερομεταφορέα της Ρωσίας, είτε με άλλη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, αφού πλέον δεν υπάρχει το αντίβαρο που ονομάζεται κρατικός αερομεταφορέας, ο οποίος σήμερα θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις και τον οποίο οι κυβερνώντες έκλεισαν σε μια νύχτα», ανέφερε.

Κάλεσε την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τα Υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών και τον ΚΟΤ «να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά έτσι ώστε να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατόν και να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις απώλειες σε αφίξεις και έσοδα από τη ρωσική αγορά, τα οποία τόσο έχει ανάγκη η κυπριακή οικονομία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί την κατάσταση με ψυχραιμία και ταχύτητα, ενώ εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε τα αυγά μας σε ένα καλάθι». Άσκησε ακόμη κριτική αφού, όπως είπε, οι κρατικοί φορείς «δεν ενεργούν προληπτικά αλλά τρέχουν πίσω από τα γεγονότα».

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ανέφερε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι ένας «ευαίσθητος τομέας ο οποίος πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού».

Εξέφρασε και εκείνος ανησυχία «σε σχέση με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, την Transaero, και τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει το κλείσιμο αυτής της εταιρείας όσον αφορά την επόμενη χρονιά σε σχέση με το ρωσικό τουρισμό».

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να λάβουν μέτρα ώστε η επόμενη χρονιά να μην έχει τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά της και για άλλους προορισμούς, αλλά παράλληλα, μπορεί να αγγίξει και μεγαλύτερους στόχους». Εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει η Κύπρος να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες που έχουν δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Hermes Airports Αδάμος Ασπρής διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής το πτητικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου και από εκεί και πέρα σύμφωνα πάντα με την ίδια πληροφόρηση η Aeroflot θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τις πτήσεις της Transaero μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Επισήμανε παράλληλα ότι ταυτόχρονα με την κρίση, παρουσιάζονται κάποιες ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ το οποίο παρουσιάζεται προκειμένου να επανατοποθετήσουμε κάποια αιτήματα ως Κύπρος προς τις ρωσικές αρχές». Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις και να δούμε με ποιο τρόπο επιτυγχάνουμε τη διείσδυσή μας και σε νέες αγορές και ταυτόχρονα την απεξάρτηση του κυπριακού τουρισμού από μία ή δύο συγκεκριμένες παραδοσιακές αγορές». Εξέφρασε την ετοιμότητα των αεροδρομίων για συνεργασία με όλους τους φορείς.