Ψάχνουν στην Τουρκία την άκρη του νήματος για τη βόμβα στην Μπανκόκ

H Αστυνομία της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διεξάγει έρευνες για τυχόν διασύνδεση με Τουρκία του δράστη ή των δραστών της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης στην Μπανγκόκ.

Συγκεκριμένα εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι αφίξεις στη χώρα Τούρκων υπηκόων τις μέρες πριν την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Διευκρινίζεται πάντως ότι καμία οργάνωση, ομάδα ή εθνικότητα δεν έχει αποκλειστεί. Η Αστυνομία δεν έχει επίσης επιβεβαιώσει ότι ελέγχθηκαν 15 άτομα.

Αναλυτές εξέφρασαν φόβους για διασύνδεση των δραστών με την μειονότητα των Ουιγούρων, μια τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα που ζει στο δυτικό άκρο της Κίνας.

Τον περασμένο μήνα, περισσότεροι από 100 Ουιγούροι απελάθηκαν από την Ταϊλάνδη στην Κίνα, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη αποδοκιμασία από
ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πυροδότησε διαμαρτυρίες έξω από το προξενείο της Ταϊλάνδης στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας εξετάζονται τα πλάνα από τη κάμερα ασφαλείας στο χώρο λατρείας όπου έγινε η επίθεση, ένα πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ένα κίτρινο πουκάμισο και σκούρα μαλλιά να αφήνει ένα σακίδιο έξω από το ναό και να απομακρύνεται από τη σκηνή λίγο πριν από την έκρηξη.

Δώδεκα από τα θύματα της επίθεσης ήταν ξένοι τουρίστες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Βρετανία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.