Χ. Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης από Ελλάδα – Έχουμε καταστρώσει πλάνα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε εξάλλου ότι η Ελλάδα χρειάζεται πρόγραμμα στήριξης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί προοπτική, μέσα από τις αποφάσεις ελληνικού λαού.

Είπε επίσης ότι η Ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα, αν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Ενημερώνοντας το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Υπουργός είπε ότι η τεράστια έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο τερματίστηκε το 2013. Συμπλήρωσε ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές τράπεζες με κυπριακή άδεια, δική τους κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα και υπόκεινται σε έλεγχο από την ΚΤΚ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη σε σχέση με τις ελληνικής ιδιοκτησίας κυπριακές τράπεζες, είπε ο Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών που διαθέτει η Ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα ενεργοποίησης, αν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ανεξάρτητες τράπεζες, πλήρως κεφαλαιοποιημένες που πληρούν όλους τους τραπεζικού δείκτες.

Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες αυτές, υπάγονται επίσης στον έλεγχο του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM).

Ανέφερε ότι η ΚΤΚ προσέγγισε τις θυγατρικές ζητώντας να μηδενίσουν την έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο. «Τα ελληνικά υποκαταστήματα εδώ λειτουργούν χωρίς περιορισμό» είπε ο κ. Συρίχας για να προσθέσει ότι παρουσιάζονται κάποιες εκροές, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.

«Έχουμε καταστρώσει πλάνα για κάθε ενδεχόμενο» κατέληξε.