Χρυσάφι στη Κύπρο τα καύσιμα – τα πιο ακριβά στην Ευρώπη – Τι καταγγέλλει η Ένωση Καταναλωτών

Η αισχροκέρδεια στις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο δυστυχώς συνεχίζεται με αποτέλεσμα οι Κύπριοι καταναλωτές να πληρώνουν 25-30 σεντ πιο ακριβά καύσιμα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι για παράδειγμα η Ισπανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, κάνοντας παράλληλα λόγο για “κοροϊδία και υποτίμηση της νοημοσύνης μας”.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ένωση, στην Ισπανία η τιμή του πετρελαίου κίνησης ανερχόταν στα 0,96 σεντ το λίτρο ενώ την ίδια μέρα στην Κύπρο ανερχόταν στα 1,25 σεντ, η τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στην Ισπανία ανερχόταν στα 1,19 σεντ το λίτρο και στην Κύπρο στα 1,29 σεντ το λίτρο και η βενζίνη 98 οκτανίων στην Ισπανία ανερχόταν στα 1,20 σεντ το λίτρο ενώ στην Κύπρο στα 1,37 σεντ.

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι η Ένωση απέστειλε αυτά τα στοιχεία στον αρμόδιο Υπουργό την περασμένη εβδομάδα “χωρίς μέχρι στιγμής να λάβουμε κάποια απάντηση”.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής επανάλαβε τα περί ύπαρξης καρτέλ στα καύσιμα στην Κύπρο εκφράζοντας παράλληλα την απαρέσκεια του για το γεγονός, όπως είπε, ότι δεν λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι ο Υπουργός θα έπρεπε να είχε επιβάλει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων και διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει στην Κύπρο να πληρώνουμε 25-30 σεντ πιο ακριβά τα καύσιμα;

Κατήγγειλε, επίσης, μερίδα πρατηριούχων πως κλείνουν τα πρατήρια τους τα Σαββατοκύριακα και για δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών χωρίς προηγουμένως να φροντίσουν να μειώσουν τις τιμές τους, όταν αυτό επιβάλλεται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αγοράζουν καύσιμα με τις αυξημένες τιμές χρησιμοποιώντας τους χρηματοδέκτες που βρίσκονται εγκατεστημένοι στα πρατήρια, πληρώνοντας με μετρητά ή και με κάρτες.

Ο κ. Αριστοδήμου κάλεσε, τέλος, τον αρμόδιο Υπουργό “να ασχοληθεί επιτέλους με το καθ΄αυτό πρόβλημα που είναι η φόρμουλα διαμόρφωσης των τιμών προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση”.