Χάρης Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση το κράτος να αποζημιώσει τους κουρεμένους καταθέτες

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, φιλοξενούμενος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Άντρης Δανιήλ το περασμένο Σάββατο, σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τους κουρεμένους καταθέτες και τους κατόχους αξιογράφων, δήλωσε πως δεν θέλει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις ή να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση το κράτος να τους αποζημιώσει.

Δήλωσε πως το συνολικό ποσό των χρημάτων που κουρεύτηκαν είναι περι τα 7δις, χρήματα τα οποία είναι αδύνατον να επιστραφούν. Τόλμησε μάλιστα να πει πως λίγο πολύ είναι ξένοι αυτοί που κουρεύτηκαν στη πλειοψηφία τους και όχι Κύπριοι πολίτες.

Παραπλάνησε ρίχνοντας στο ίδιο καλάθι τους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής με της Τράπεζας Κύπρου, αγνοώντας πως οι δεύτεροι, έλαβαν κάποιο αντάλλαγμα, μια ελπίδα, μια προσδοκία για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, εν αντιθέσει με τους πρώτους, που ούτε κερί της εκκλησίας για να προσευχηθούν για τα λεφτά τους, δεν τους δόθηκε.

Την ίδια ώρα όμως, το ίδιο κράτος που δεν του αρέσει να υπόσχεται και να λαϊκίζει, αποφάσισε να μην πειράξει τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αποφάσισε να μην κρατικοποιήσει τελικώς την ΑΗΚ, αποφάσισε τον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων, σε κάποιες περιπτώσεις αποφάσισε την παροχή αυξήσεων. Την ίδια ώρα κάποιοι από τα μέλη του δικαστικού σώματος υπαναχώρησαν από την εθελοντική συνεισφορά όταν κρίθηκε αντισυνταγματική η αποκοπή στους μισθούς τους.

Αντηχούν ακόμα στα αυτιά μου τα βροντερά και πατριωτικά όχι, της ίσως χειρότερης σε επίπεδο βουλής στην Ευρώπη, που απέρριψε το πρώτο, δικαιότερο και οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων. Όταν απροετοίμαστοι και λαϊκίζοντες πολιτικοί νάνοι και ιστορικές μινιατούρες τραγούδησαν το Avanti Popolo εκείνο το βράδυ.

Έντιμε κύριε Υπουργέ Οικονομικών, αγαπητοί κυβερνώντες. Μετά τα τραγικά γεγονότα του κουρέματος, ιδρύθηκε δια νόμου το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης. Αναφέρθηκε τότε, πως αυτό το ταμείο δημιουργήθηκε για να απαλύνει εις βάθος χρόνου, αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική καταστροφή και τα κουρέματα. Με έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που μελλοντικώς θα είχαμε, από ομόλογα, αξιόγραφα κ.α. που το ταμείο θα εξέδιδε και θα πωλούσε.

Τελικά εκείνο το ταμείο έκλεισε. Και η ιστορική σας επιταγή για δικαιοσύνη, επιστράφηκε πίσω με την ένδειξη «ανεπαρκή υπόλοιπα». Αυτοί οι άνθρωποι των οποίων διαγράψατε εν μια νυκτί τους κόπους μιας ζωής, δεν σας ζήτησαν πολλά. Σας ζήτησαν κάτι το απλό. Όπως σε κάποιες δεκαετίες από σήμερα, τα εγγόνια τους, επισκεπτόμενα τον τάφο τους, να τους ανάψουν ένα καντήλι και να τους πουν:

«Ο Θεός να μακαρίσει τη ψυχή σας. Οι στερήσεις σας, οι αγώνες σας, ο ιδρώτας σας, οι κόποι σας, δεν ήταν τελικά επι ματαίω».

«Σκέψου το Χάρη Γεωργιάδη…Γίνεται»

Σπάρτακος