Φ.Φωτίου: «Δεν μπορούμε μετά από 41 χρόνια τα 2/3 των αγνοουμένων μας να μην ξέρουμε πού είναι»

Την ανάγκη καταρτισμού μια ενιαίας στρατηγικής μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για χώρους ταφής αγνοουμένων, αλλά και να ανοίξει περισσότερες στρατιωτικές ζώνες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ, συζήτησε με το ΔΗΚΟ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Ο κ. Φωτίου συναντήθηκε με την ηγεσία του ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων για την πορεία των εκταφών για ανεύρεση αγνοουμένων, καθώς και για το πρόγραμμα εκταφών στις ελεύθερες περιοχές για ανεύρεση ομαδικών τάφων στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όσον αφορά το ελληνικό Νοράτλας.

«Δεν μπορεί ασφαλώς μετά από 41 χρόνια τα δύο τρίτα των αγνοουμένων μας να μην ξέρουμε πού είναι», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Φωτίου.

Ζήτησε τον καθορισμό ενιαίας στρατηγικής από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα έτσι ώστε να τα κέντρα λήψης αποφάσεων να πεισθούν και να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία, «γιατί εκεί είναι το πρόβλημα, να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού, να επιτρέψει στη ΔΕΑ να προχωρήσει σε ανασκαφές σε περισσότερες στρατιωτικές ζώνες όπου φαίνεται ότι υπάρχουν ομαδικοί τάφοι και ασφαλώς να μας πουν πού έχουν μετακινήσει τα οστά από ομαδικούς τάφους, όπως είχαμε στις δύο περιπτώσεις με τους αγνοούμενους της Άσσιας».

«Φαίνεται ξεκάθαρα», πρόσθεσε, «ότι αξίζει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή να καθορίσουμε μια ενιαία στρατηγική και να δώσουμε αυτή την διπλωματική μάχη γιατί πάνω απ` όλα αποτελεί ηθική υποχρέωση προς αυτούς τους συγγενείς».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής τόνισε πως είναι φανερό ότι η πορεία των ερευνών έχει προβλήματα και το κύριο πρόβλημα είναι ότι η επιτυχία των εκταφών είναι μόνο 10% και συμπλήρωσε ότι «αυτό έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες διότι η Τουρκία δεν συνεργάζεται».

Λέγοντας πως στα κατεχόμενα υπάρχουν 35 στρατιωτικές ζώνες μεγάλου μεγέθους για τις οποίες η Τουρκία αρνείται να δώσει στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) να προβεί σε ανασκαφές για ανεύρεση οστών αγνοουμένων, ο κ. Φυττής συμπλήρωσε ότι «είναι φανερό ότι για την Τουρκία το θέμα των αγνοουμένων είναι ιδεολογικό και πολιτικό, με λίγα λόγια το εκμεταλλεύεται και θα συνεχίσει να το εκμεταλλεύεται».

Εισηγήθηκε την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης με όλα τα κόμματα για την ετοιμασία ενός πρακτικού προγράμματος, που να καθορίζει το τι θα κάνει το κάθε κόμμα ξεχωριστά αλλά και σαν σύνολο.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία ανασκαφής για το Νοράτλας

Ερωτηθείς για τις έρευνες για το Νοράτλας, ο κ. Φωτίου είπε πως σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία και θα ξεκινήσει η επιστημονική διαδικασία πλέον όσον αφορά τις ανθρωπολογικές και επιστημονικές εργασίες εκεί, αλλά και τις ταυτοποιήσεις πριν δοθούν λείψανα στους συγγενείς.

«Αναμένω ότι μέχρι την άλλη βδομάδα θα έχουμε ολοκληρώσει το κυρίως μέρος της ανασκαφής και θα γίνει ενημέρωση για όλες τις πτυχές αυτής του δραματικού θέματος γιατί επαναλαμβάνω μετά από 41 χρόνια έχουμε και εδώ την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συγγενείς και να τους δώσουμε τα λείψανα των αγαπημένων τους», κατέληξε.