Φυγόδικος για βιασμό ποστάρει αμέριμνος στο Facebook !

Χειμώνας του 2013. Συνελήφθηκε ο Τουρκοκύπριος Mustafa Margilili για βιασμό μιας ξένης τουρίστριας που ήρθε στη Κύπρο για διακοπές. Η μαρτυρία που δόθηκε ήταν ότι την τράβηξε από ένα στενοσόκακο, την πήρε στην παραλία και την βίασε τραυματίζοντας την μάλιστα σε πολλά σημεία του σώματός της.

Η δίκη ξεκίνησε και ο κατηγορούμενος εμφανιζόταν κανονικά στις παρουσιάσεις του στο Κακουργιοδικειο Λαρνακας. Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης περί το τέλος του 2014, ο Mustafa… χάθηκε. Είναι ίσως γιατί φάνηκε ότι η υπόθεση δεν πήγαινε καλά για αυτόν. Είναι ίσως γιατί ένιωσε ότι δεν κατάφερε να πείσει με ψέματα το Δικαστήριο. Είναι ίσως γιατί τον συμβούλευσαν κάποιοι να φύγει.

Πέρασαν αρκετοί μήνες και οι φημολογίες ήθελαν τον κατηγορούμενο να είχε διαφύγει από τα κατεχόμενα. Κάποια δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, ήθελαν τον Mustafa να είχε συνεληφθεί από τις κατοχικές αρχές.

Mustafa-Margilili

Σήμερα, αυτός ο κατηγορούμενος που έπρεπε να είχε καταδικαστεί, ή εν πάση περίπτωση να είχε τελειώσει η δίκη του, ποστάρει αμέριμνος στο Facebook.

Mustafa-MargililiII

Όχι… Η ουσία του παρόντος άρθρου δεν είναι να ψέξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε το Δικαστήριο είτε τη Νομική Υπηρεσία. Αυτοί καλά έκαναν τη δουλειά τους. Με περισσή επιμέλεια μάλιστα.

Η ουσία του παρόντος άρθρου είναι θα θίξει ένα ζήτημα μιας ευρύτερης διάστασης. Μιας υπηρεσίας, η οποία φαίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα έχει, να κατασκοπεύει τους ίδιους της τους πολίτες. Αγοράζοντας πανάκριβα συστήματα παρακολούθησης δήθεν για να πιάσει τους τρομοκράτες, δήθεν για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών. Θέλουν μάλιστα και τροποποίηση του Συντάγματος για να μπορούν ανενόχλητοι να παίρνουν όλα μας τα προσωπικά δεδομένα. Μα μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο, φαίνεται είναι ανίκανοι να κάνουν. Να εντοπίσουν που βρίσκεται αυτός ο τύπος και να κάνουν ότι είναι δυνατό να τον φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Βλέπετε…τα τελευταία χρόνια με την δημοσιοποίηση όλων πλέον των ειδήσεων, ακόμα και των πιο μικρών, δημιουργήσαμε την αίσθηση ότι η εγκληματικότητα αυξήθηκε. Αυτό τον πανικό που μας δημιούργησαν και βλέπουμε όλοι φαντάσματα, τον εξαργυρώνουν με την παράδοση μιας-μιας των ελευθεριών μας. Στην όψη του φαντάσματος είμαστε έτοιμη να δώσουμε σε όλους αυτούς την προσωπική μας ελευθερία, με αντάλλαγμα ένα κίβδηλο αίσθημα ασφάλειας.

Γιατί δυστυχώς πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν εγκληματίες. Αυτό δεν αλλάζει. Και όσους αστυνομικούς και αν προσλάβουν, όσες κάμερες και εάν εγκαταστήσουν, όσους δικαστές και αν διορίσουν, η εγκληματικότητα θα είναι πάντοτε εγκληματικότητα. Ενώ όμως η εγκληματικότητα παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα, πολλαπλασιάστηκε ο πανικός. Και σε αυτό το πανικό είμαστε έτοιμοι να τους κατεβάσουμε τα σώβρακα δήθεν για να πιάσουν τους κακούς. Ενώ αντί να πιάσουν τους κακούς κάνουν φαγοπότι με τις υπερεξουσίες τους.

Μας τρομάζουν για να γίνουν οι ίδιοι τρομοκράτες. Μας πλασάρουν προβοκάτορες για να γίνουν δικτάτορες. Μας σερβίρουν φόβο για να τους δώσουμε την ελάχιστη ελευθερία που μας έμεινε. Για να μην χρειάζονται να ερευνούν με εντάλματα, για να μην χρειάζεται να εξαρτώνται από κανένα. Από παρακολουθήσεις πολιτικών, πολιτών, μέχρι και τις γκόμενες τους που μπορεί να τους απατούν.

Μην με σώσετε από τους εγκληματίες κύριοι της ΚΥΠ. Συλλάβετε τουλάχιστον αυτούς που ποστάρουν αμέριμνοι στο Facebook. Τόσο δύσκολο σας είναι; Δεν χρειάζεστε υπερσύγχρονα συστήματα παρακολούθησης. Μια επιστολή χρειάζεστε για να σας πουν από πού ποστάρει ο τύπος. You know? The old method…

Διογένης