Φακοί επαφής για όλες τις δουλειές!

Σε… πολυεργαλεία εξελίσσονται χάρη στα νέα επιστημονικά επιτεύγματα οι φακοί επαφής, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να διορθώνουν τη μυωπία στα παιδιά, να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης και οφθαλμικής πίεσης, να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, ακόμη και να χορηγούν τις σωστές δόσεις κολλύριο.

Μια λειτουργία που μπορούν να αναλάβουν οι «έξυπνοι» φακοί επαφής είναι η μέτρηση της οφθαλμικής πίεσης, η αύξηση της οποίας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την όραση
Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι οι σκληροί φακοί επαφής, όταν φοριούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, ασκούν πίεση στον κερατοειδή, διορθώνοντας προσωρινά τη μυωπία. Για τα παιδιά η βελτίωση της όρασης μπορεί να γίνει μόνιμη, καθώς ο βολβός του ματιού δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως και άρα υπάρχει η δυνατότητα να μειωθεί η κυρτότητα στην οποία οφείλεται η μυωπική όραση. Παρότι δεν θα θεραπεύσουν πλήρως τη μυωπία, οι σκληροί φακοί επαφής μπορούν να εμποδίσουν την εξέλιξή της ή έστω να την καθυστερήσουν τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερο από ό,τι οι συμβατικοί φακοί. Για τους ενηλίκους τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, καθώς το μάτι έχει ήδη διαμορφωθεί, αλλά διαρκούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Προστασία
Ενα άλλο χαρακτηριστικό των «έξυπνων» φακών επαφής είναι η προστασία που παρέχουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι σχετικές μελέτες έδειξαν ότι όσοι φορούν φακούς επαφής με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία έχουν σημαντική προστασία της όρασής τους και κινδυνεύουν λιγότερο από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, φαίνεται ότι καθυστερεί η εμφάνιση πρεσβυωπίας, όπως επίσης και καταρράκτη, που οφείλεται σε ηλιακή έκθεση.

Οι νέου τύπου φακοί επαφής θα μπορούν ακόμη να διευκολύνουν τους ηλικιωμένους που έχουν μειωμένη όραση. Επιστήμονες στην Ελβετία ερευνούν την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα φακών επαφής, οι οποίοι προσφέρουν μεγέθυνση κατά 2,8 φορές των αντικειμένων, που θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με το απλό κλείσιμο του ματιού.

Μια άλλη λειτουργία που μπορούν να αναλάβουν οι φακοί επαφής, είναι η μέτρηση της οφθαλμικής πίεσης, η αύξηση της οποίας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την όραση, καθώς προκαλεί γλαύκωμα, μια «ύπουλη» ασθένεια χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα. Ελβετική εταιρεία κατασκευάζει φακούς επαφής οι οποίοι μέσω αισθητήρων πραγματοποιούν 288 μετρήσεις οφθαλμικής πίεσης μέσα σε ένα 24ωρο, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ασθενούς.

Για διαβητικούς
Χρήσιμο εργαλείο, εξάλλου, και για τους διαβητικούς, θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι φακοί επαφής που θα μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στα δάκρυα και θα τους απαλλάξουν από την καθημερινή ταλαιπωρία μέτρησης στο αίμα. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται σε κινητό τηλέφωνο μέσω μιας μικροσκοπικής κεραίας σε μέγεθος τρίχας, που είναι ενσωματωμένη στον φακό επαφής.

Τέλος, όσοι δυσκολεύονται να βάλουν κολλύριο ή δεν είναι σίγουροι για το εάν πέτυχαν τη σωστή δοσολογία, θα μπορούν να εμπιστευθούν αυτό το έργο σε ειδικούς φακούς επαφής, που διαθέτουν μικροσκοπικά «διαμάντια» γεμάτα με φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες θα απελευθερώνονται σταδιακά. Οι συγκεκριμένοι φακοί επαφής θα είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για όσους πάσχουν από γλαύκωμα και συστηματικές αλλεργίες.

Πηγή: Έθνος