Υπ. Εργασίας: Ζήτησε τροποποίηση νόμου για ΕΕΕ

Η Υπουργός Εργασίας. Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ζήτησε τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ, ώστε να δοθεί εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο με διατάγματα να ρυθμίζει τα κριτήρια, όπου κρίνει αναγκαίο για να καθίστανται οι ειδικές περιπτώσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη, δικαιούχοι ΕΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα γίνει κοστολόγηση των αναγκαίων τροποποιήσεων, ώστε να συμπληρωθούν τα κενά, διευκρινίζοντας ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου πριν από το Σεπτέμβρη. Η Επιτροπή Εργασίας θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία αύριο το απόγευμα για να συνεχίσει τη συζήτηση.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την εφαρμογή του ΕΕΕ και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, ανέφερε ότι ο κάθε δικαιούχος είναι μια χωριστή περίπτωση και τόνισε ότι είναι αδύνατο ένας νόμος σε όσες βελτιώσεις και εάν υποβληθεί να περιλάβει ανθρώπινες ιδιαιτερότητες και ως εκ τούτου για να καταστεί ανθρώπινος θα πρέπει να δοθεί η εξουσία στο Υπουργικό να αποφασίζει με βάση τα δεδομένα που έχει ενώπιον του εξετάζοντας τις αιτήσεις.

Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής τέθηκαν ενώπιον της Υπουργού οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, οι Βουλευτές Άγγελος Βότσης και Αθηνά Κυριακίδου και Γιώργος Περδίκης για τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ και υπόμνημα του ΑΚΕΛ.

Ζέτα: Λαμβάνουν επίδομα για 1η φορά 7500 οικογένειες
Τοποθετούμενη επί των όσων ακούστηκαν στην Επιτροπή κατά την παρουσίαση των προτάσεων νόμου, η Υπουργός ανέφερε ότι αιτήσεις για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα υποβάλλονται συνεχώς, και εξετάζονται πλέον εντός της εβδομάδας, εξηγώντας ότι για οικογενειακές μονάδες ή άτομα που λόγω καταθέσεων δεν πληρούσαν τα κριτήρια, αλλά ξόδεψαν μέρος των καταθέσεων για να διαβούν, με αποτέλεσμα οι καταθέσεις να μειωθούν κάτω από το όριο καθίστανται δικαιούχοι.

Παραθέτοντας στοιχεία είπε ότι από τη εισαγωγή του ΕΕΕ εξετάστηκαν 39.498 αιτήσεις εκ των οποίων οι 17.144 αφορούν Κύπριους πολίτες που αιτούνταν στήριξη, 20.675 λήπτες δημοσίου βοηθήματος, 641 αιτήσεις από Ευρωπαίους πολίτες, 1.038 πολίτες τρίτων χωρών (θύματα εμπορίας προσώπων και πολιτικοί πρόσφυγες).

Είπε ότι λαμβάνουν για πρώτη φορά επίδομα 7.500 οικογένειες, που είναι 17.000 άτομα, πρόσθεσε ότι εγκρίθηκαν 160 κοινοτικοί και 355 θύματα εμπορίας και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά του λήπτες δημοσίου βοηθήματος, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως αναμένονται πρόσθετα στοιχεία για 1000 αιτήσεις από λήπτες δημοσίου βοηθήματος, και 2.075 απορρίφθηκαν εκ πρώτης όψεως επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια, λόγω καταθέσεων και κατοχή ακίνητης περιουσίας.

Η Υπουργός είπε ακόμα πως υπεβλήθησαν 3.500 ενστάσεις, τις οποίες εξέτασε η ίδια έχει ιδία γνώση, ενώ βεβαίωσε την Επιτροπή Εργασίας ότι στις περιπτώσεις ληπτών δημοσίου βοηθήματος που αυτό διακόπτεται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας σε 300 περιπτώσεις δεν απέκοψαν το βοήθημα άμεσα, αλλά συνεχίζουν να το παραχωρούν ώστε να δοθεί χρόνος σε αυτούς να διαχειριστούν την περιουσία τους. Συμπλήρωσε ότι το 64% των αιτήσεων που απορρίφθηκαν, απορρίφθηκαν επειδή οι αιτητές κατείχαν καταθέσεις πάνω από 5.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση νόμου για μείωση της ηλικίας των δικαιούχων ΕΕΕ, η Υπουργός εξήγησε ότι για κάθε έτος μείωσης της ηλικίας το κόστος θα ανέρχεται σε 11 εκατομμύρια πρόσθετη δαπάνη το χρόνο.

Ανέφερε πως το κόστος για καταβολή ΕΕΕ στους νέους δικαιούχους είναι 42 εκ το χρόνο, ή 3,5 εκ το χρόνο, ενώ τα αναδρομικά που κατεβλήθησαν ανέρχονται στα 6 εκ. (42+6) εκ.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε επίσης ότι για δημόσιο βοήθημα οι δαπάνες είναι 160 εκ. το χρόνο κι διευκρίνισε ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η φροντίδα.

Ενημέρωσε περαιτέρω τη Βουλή ότι η αξιολόγηση της φροντίδας με τα νέα κριτήρια θα αρχίσει τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι εκεί που κρίθηκε ότι η φροντίδα ήταν επείγουσα, παραχωρείται εκτάκτως.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά των καταθέσεων η Υπουργός εξήγησε πως στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι η μείωση των καταθέσεων δικαιολογείται από λόγους διαβίωσης ο αιτητής μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση.

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του νόμου για το ΕΕΕ ώστε να δοθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να ρυθμίζει ειδικές περιπτώσεις, αναφέρθηκε σε περίπτωση αλλοδαπής μητέρας, την οποία εγκατέλειψε ο Κύπριος σύζυγος με δύο ανήλικα παιδιά, η οποία δεν διαθέτει πόρους για να συντηρεί τα παιδιά της και που δεν πληροί τα κριτήρια για να λαμβάνει ΕΕΕ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός ανέφερε ότι όλοι επιθυμούμε το ίδιο πράγμα, να εφαρμόσουμε το ύστατο δίχτυ προστασίας  στις ευάλωτες ομάδες και με τους διαθέσιμους πόρους να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσους περισσότερους μπορούμε.

Πρόσθεσε πως “όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το ΕΕΕΕ, επειδή γνωρίζαμε ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται με τις ιδιαιτερότητες της, αυτό περιλάμβανε διάταξη για  διακριτική ευχέρεια να βοηθηθούν όσοι είχαν πραγματική ανάγκη αλλά πληρούσαν τα κριτήρια.

Ως έχει ψηφιστεί ο νόμος δεν μπορεί να βοηθηθεί κανένας πολίτης εάν δεν εμπίπτει στα κριτήρια, συνέχισε προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας θα κοστολογήσει τις δαπάνες που θα σημαίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις για να διαπιστώσει ποιες από αυτές μπορούν να γίνουν. Πρόσθεσε ότι μέχρι να γίνουν οι τροποποιήσεις, θα κατατεθεί νομοσχέδιο ώστε το Υπουργικό με ενημέρωση της Βουλής να καθορίζει σε ειδικές περιπτώσεις με διάταγμα τα κριτήρια.

ΑΚΕΛ
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής, συνεχίζοντας είπε ότι η Κυβέρνηση με την εφαρμογή του ΕΕΕ,  απέτυχε παταγωδώς. Πρόσθεσε ότι οι ελπίδες που καλλιέργησαν οι κυβερνώντες αποδείχτηκαν φρούδες και ανέφερε ότι τα άτομα που έχασαν το δικαίωμα στο επίδομα πλησιάζουν τις 20.000 .

Ο κ. Φακοντής είπε ακόμα πως όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε το ΑΚΕΛ για ουσιαστική βελτίωση βρήκαν ερμητικά κλειστές πόρτες, προσθέτοντας ότι “καταθέσαμε ξανά τις εισηγήσεις μας” ώστε το ΕΕΕ να καταστεί το ύστατο δίχτυ προστασίας. Ανέφερε ότι μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η αύξηση από τις 100.000 ευρώ, στις 250.000 η αξία της περιουσίας πέρα από την κύρια κατοικία για τον δικαιούχο, εξαιρείται περιουσία υποθηκευμένη έναντι δανείου, μείωση του ορίου ηλικίας.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι για άτομα με αναπηρία, πρέπει να υπάρχει χωριστή νομοθεσία και πρόσθεσε ότι πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που δίνει δικαίωμα στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν αιτήθηκαν έγκαιρα συμπλήρωμα στη σύνταξη να υποβάλουν αίτηση για να καταστούν δικαιούχοι.

ΔΗΣΥ
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε ότι η αποτίμηση της πορείας εφαρμογής του ΕΕΕ κατέδειξε ότι από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις υπάρχει μηδενιστική προσέγγιση. Ανέφερε πως παρουσιάστηκαν προβλήματα σε ακραίες περιπτώσεις και διατύπωσε τη θέση ότι αυτοί που αφαίρεσαν τη διακριτική ευχέρεια από την Κυβέρνηση να διαχειρίζεται ειδικές περιπτώσεις σήμερα κατακρίνουν. Ο κ. Νουρής είπε ακόμα πως το 64% των αιτήσεων που απερρίφθησαν. απερρίφθησαν επειδή είχαν καταθέσεις πέραν των 10.000 ευρώ. Καταλήγοντας είπε πως δεν πρέπει  μην ανοίξουν οι κερκόπορτες στην ασυδοσία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι η αντιπολίτευση κάνει ακαδημαϊκή πολιτική προσέγγιση. Είπε πως κατέθεσε πρόταση νόμου που διαλαμβάνει διαγραφή του όποιου σημειώματος επί περιουσίας, που έγινε πριν την εφαρμογή του ΕΕΕ και τη διαγραφή των υπερπληρωμών που διεκδικεί η πολιτεία από τους λήπτες βοηθήματος στις περιπτώσεις τις οποίες δεν ευθυνόταν ο λήπτης. Πρόσθεσε ότι υπερπληρωμές ανέρχονται στα 36,6 εκ ευρώ.

ΔΗΚΟ
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη δημιουργία μητρώου ώστε να τερματιστεί η κατάχρηση. Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε είπε πως αυτή διαλαμβάνει την αύξηση του ορίου των καταθέσεων 50.000 για άτομα σε τροχοκάθισμα και  τους υπόλοιπους αναπήρους αύξηση του ορίου στις 30.000, Πρόσθεσε πως για περιουσίες οι οποίες υπερβαίνουν το όριο, αλλά ο ιδιοκτήτης αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εκποίηση υποβάλλεται μέμο στις περιουσίες και να δίνεται το ΕΕΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε επίσης ότι υπάρχει μια βασική διαφορά με την προσέγγιση της Υπουργού αναφέροντας ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα στο νόμο του ΕΕΕ που δεν μπορούν αντιμετωπιστούν με διατάγματα, αλλά απαιτείται νομοθεσία. Είπε ακόμα δεν υπάρχει διαφωνία να παραχωρηθεί η ευχέρεια στην Υπουργό θα να δράσει σε εξατομικευμένες περιπτώσεις με ενημέρωση της Βουλής.

ΕΔΕΚ
Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε πως οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν με τις προτάσεις νόμου κρίνονται αντισυνταγματικές και ως εκ τούτου οι όποιες τροποποιήσεις πρέπει να υποβληθούν από την πλευρά της Κυβέρνησης για αυτό και η ΕΔΕΚ απέφυγε να καταθέσει τροποποιήσεις.

Αφού ανέφερε ότι ανέμενε από την κυβερνητική πλευρά να κατέθετε προτάσεις, είπε πως
φαίνεται ότι η Υπουργός δεν είναι έτοιμη να καταθέσει τροποποιήσεις πριν το Σεπτέμβρη και μέχρι τότε θα καταθέσει τροποποίηση για ρύθμιση με διατάγματα.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε πως η ΕΔΕΚ είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη συζήτηση εάν κριθεί σκόπιμο σε καθημερινή βάση. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός ανταποκρίθηκε ώστε να λήξει το θέμα προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Οικολόγοι
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι  ο νόμος για το ΕΕΕ χρήζει ευρύτατων αλλαγών, το αναγνωρίζει η Κυβέρνηση,  για αυτό και θα καταθέσει τροποποίηση για τη ρύθμιση με διατάγματα, διατυπώνοντας τη θέση ότι τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με νόμο και όχι με διατάγματα. Πρόσθεσε ότι λόγω συνταγματικότητας το βάρος για κατάθεση τροποποιήσεων βαραίνει την Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης είπε πως θεωρεί ότι  ότι οι πλούσιοι δεν πρέπει να λαμβάνουν ΕΕΕ, όμως, όπως είπε οι €5.000 ευρώ, που είναι το όριο καταθέσεων, δεν κάνουν κανένα πλούσιο.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες τα οποία δεν λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα επειδή είχαν λίγο περισσότερα από €5.000, προσθέτοντας ότι τα άτομα με αναπηρία τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά ιδιαίτερα προβλήματα και αδυνατούν πολλές φορές να παράξουν εισόδημα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από μια νομοθεσία η οποία έχει σκοπό να εξυπηρετήσει την πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και να δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας.

Διατύπωσε τη θέση ότι το δίχτυ προστασίας είναι και ο δείκτης πολιτισμού μιας χώρας  και παρατήρησε η Υπουργός προς τιμήν της έχει παραδεχθεί ότι χρειάζεται να γίνει τροποποίηση.