Υπό προϋποθέσεις συζητείται η πρόνοια για εξαγορά δανείων από δανειολήπτη

Το Υπουργείο Οικονομιών συζητά υπό προϋποθέσεις την πρόταση όπως πριν πωληθεί μια πιστωτική διευκόλυνση σε ένα επενδυτικό ταμείο, η τράπεζα να καλεί το δανειολήπτη να αγοράσει σε ευνοϊκότερη τιμή το δάνειο του.

Ο Διευθυντής του Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του ΥΠΟΙΚ Ανδρέας Χαραλάμπους, προειδοποίησε ωστόσο ότι ήδη είναι οριακό τι μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές, διότι «έχουμε φτάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Το ΔΗΚΟ έχει δηλώσει ότι είναι κόκκινη γραμμή για την ψήφιση του νομοσχεδίου να δίνεται η δυνατότητα στο δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του σε καλύτερη τιμή πριν αυτό πωληθεί σε ένα επενδυτικό ταμείο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, για να υπάρχει δυνατότητα να περιληφθεί αυτή η πρόνοια πρέπει να υπάρχει χρονικός περιορισμός για να δοθεί αυτό το δικαίωμα στην αρχή της διαδικασίας. «Αλλά μιλούμε για πολύ μικρή χρονική διάρκεια για παράδειγμα ένας μήνας».

«Αν είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, στην πράξη είναι σαν να απαγορεύεις την πώληση», είπε.

Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι έχει πολλές επιφυλάξεις. Ο Διευθυντής Εποπτείας της ΚΤΚ Γιάγκος Δημητρίου διερωτήθηκε γιατί ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει το δάνειό του και στη συνέχεια θα βρει τα χρήματα να το εξαγοράσει. Διερωτήθηκε πού και πώς θα καθοριστεί το ποσοστό έκπτωσης της πώλησης του δανείου.

Σημείωσε ότι μια τράπεζα θα πωλεί πακέτα δανείων, περιλαμβανομένων εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων και αυτό θα επηρεάσει την ομαδοποίηση των δανείων. Πρότεινε επίσης όπως η πρόταση προς τους δανειολήπτες γίνει έξι μήνες πριν την εφαρμογή του νόμου για την πώληση δανείων.