Υπό κράτηση Ισραηλινοί που έκαψαν σπίτι Παλαιστινίων και σκότωσαν βρέφος και τον πατέρα του

Δύο εξτρεμιστές Ισραηλινοί, oι οποίοι είχαν συλληφθεί στις αρχές της εβδομάδας, τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, για έξι μήνες, οι οποίοι μπορούν να ανανεωθούν. Αλλος ένας Ισραηλινός τέθηκε επίσης σε διοικητική κράτηση, μετά τον θάνατο ενός μωρού Παλαιστινίων, το οποίο κάηκε ζωντανό.

Χθες ανακοινώθηκε ότι και ο πατέρας του βρέφους απεβίωσε, αφού νοσηλευόταν με εγκαύματα μετά τον εμπρησμό του σπιτιού τους, που αποδίδεται σε εβραίους εξτρεμιστές. “Ο Μέιρ Ετινγκερ και ο Εβιάταρ Σλονίμ τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με αυτήν για την σύλληψη σήμερα πολλών υπόπτων σε επιδρομές που έγιναν από την ισραηλινή αστυνομία σε οικισμούς Ισραηλινών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγουν οι ισραηλινές αρχές για τον εμπρησμό στις 31 Ιουλίου του σπιτιού μιας παλαιστινιακής οικογένειας στο χωριό Ντούμα, της Δυτικής Οχθης.

Σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιααλόν σημειώνει ότι το μέτρο αυτό της διοικητικής κράτησης ελήφθη “για δύο εξτρεμιστές ακτιβιστές της δεξιάς στο πλαίσιο της ανάμειξής τους σε δραστηριότητες μιας εξτρεμιστικής εβραϊκής οργάνωσης”, αλλά δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά.

Η ισχύς της προσωρινής κράτησης των δύο εξέπνεε σήμερα και αυτοί τέθηκαν αμέσως υπό διοικητική κράτηση.
Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν εφαρμόσει το μέτρο της διοικητικής κράτησης σε εβραίους εξτρεμιστές παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ το χρησιμοποιούν συχνά κατά των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι συνέλαβε σήμερα πολλούς υπόπτους σε επιδρομές που πραγματοποίησε σε οικισμούς εβραίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τις πρώτες εφόδους που πραγματοποιεί μετά τον εμπρησμό της 31ης Ιουλίου. Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές συνέδεσαν άμεσα τις συλλήψεις αυτές με την επίθεση του Ιουλίου.

Ωστόσο στην περίπτωση των τριών νεαρών Εβραίων που τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, οι αρχές δεν διευκρίνισαν αν εμπλέκονται άμεσα στην αντιπαλαιστινιακή επίθεση της 31ης Ιουλίου, σημειώνοντας μόνον ότι συνδέονται με “βίαιες και τρομοκρατικές ενέργειες”.

Μετά την επίθεση αυτή, που προκάλεσε πολύ έντονα συναισθήματα μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, αλλά και στο εξωτερικό, οι ισραηλινές αρχές δεσμεύτηκαν να δράσουν κατά του εβραϊκού εξτρεμισμού.

Πηγή: ΑΠΕ