Υπό κράτηση εμπρηστής… κατά παραγγελία – Ύποπτος για διπλό εμπρησμό – πως συνελήφθη

Διάταγμα τετραήμερης κράτησης διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας  σήμερα, εναντίον 27χρονου από τη Δρομολαξιά για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και εμπρησμού, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 16 Αυγούστου 2015 στη Λάρνακα.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο στις 16 Αυγούστου εξερράγη πυρκαγιά σε δύο αυτοκίνητα (αξίας 5 χιλιάδων ευρώ το καθένα) που βρίσκονταν στο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λάρνακα. Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέβησαν στη σκηνή και κατέσβησαν την φωτιά στα δύο αυτοκίνητα τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η αξία των αυτοκινήτων υπολογίστηκε στα πέντε χιλιάδες ευρώ έκαστο.

Από τις εξετάσεις που διενήργησε η Αστυνομία διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εμπρησμό αφού εντοπίστηκαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς στα αυτοκίνητα. Εξασφαλίστηκε μαρτυρία από κάτοικο της περιοχής ο οποίος περνούσε με το αυτοκίνητο του μπροστά από την σκηνή του εμπρησμού, σύμφωνα με την οποία αντιλήφθηκε άγνωστο άντρα να στέκεται δίπλα από τα οχήματα που καίγονταν. Μόλις ο άνδρας αντιλήφθηκε τη παρουσία του αυτοκινήτου του μάρτυρα, έτρεξε και επιβιβάστηκε ως συνοδηγός σε αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο κοντά στη σκηνή του εμπρησμού.

Ο μάρτυρας κατάφερε και είδε τους αριθμούς εγγραφής του αυτοκινήτου και από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το όχημα ήταν εγγεγραμμένο σε γυναίκα από τη Λευκωσία. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο καταγγέλθηκε από την Τροχαία Λάρνακας πως στις 21 Ιουνίου κινείτο στον κυκλικό κόμβο Δρομολαξιάς και οδηγείτο από 40χρονο με διαμονή τη Λευκωσία.

Η Αστυνομία έθεσε υπό παρακολούθηση το σπίτι του 40χρονου και σε κάποια στιγμή το ύποπτο αυτοκίνητο στάθμευσε έξω από το σπίτι και από αυτό κατέβηκαν τρεις άνδρες και εισήλθαν στην οικία. Υστερα από λίγα λεπτά οι άνδρες βγήκαν από το σπίτι, επιβιβάστηκαν σε άλλο αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από την οικία και αναχώρησαν για άγνωστη κατεύθυνση.

Μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν το αυτοκίνητο και διαπίστωσαν ότι το όχημα οδηγούσε ο 40χρονος ύποπτος από τη Λευκωσία με συνοδηγό 33χρονο από τη Λευκωσία και επιβάτη 25χρονο από την Τάλα της επαρχίας Πάφου. Τα τρία άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού όπου ανακρινόμενοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη τους στην υπόθεση.

Στις 16 Αυγούστου εναντίον των τριών υπόπτων εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και έρευνας των σπιτιών και υποστατικών τους καθώς δύο αυτοκινήτων. Οι τρεις συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση και ανακρινόμενοι προφορικά έδωσαν κάποιους ισχυρισμούς αναφορικά με τις κινήσεις τους το βράδυ της 16ης Αυγούστου, οι οποίοι διερευνήθηκαν από την Αστυνομία.

Κατά την διερεύνηση της υπόθεσης η Αστυνομία παρέλαβε τα ρούχα και τα κινητά τηλέφωνα που είχαν στην κατοχή τους τα τρία άτομα για να τύχουν επιστημονικών εξετάσεων, ενώ από τη σκηνή του εμπρησμού λήφθηκε αριθμός τεκμηρίων για επιστημονικές εξετάσεις. Τα τρία άτομα παρουσιάστηκαν στις 16 Αυγούστου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα οκταήμερης προφυλάκισης τους.

Στις 18 Αυγούστου εξασφαλίστηκε γραπτή μαρτυρία σύμφωνα με την οποία γύρω στη μια τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου τα τρία πρόσωπα μετέβησαν σε συγκεκριμένη οικία στη Δρομολαξιά όπου συνάντησαν μεταξύ άλλων προσώπων και τον ύποπτο. Λίγο αργότερα ο ύποπτος μαζί με τον 40χρονο από τη Λευκωσία, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση αναφέροντας πως θα πήγαιναν να βάλουν κάπου φωτιά.

Τα δύο άτομα επέστρεψαν λίγο μετά τις δύο τα ξημερώματα της 16ης Αυγούστου στο σπίτι στην Δρομολαξιά και αφού ο ύποπτος κατέβηκε από το αυτοκίνητο, σ’ αυτό επιβιβάστηκαν τα άλλα δύο πρόσωπα και μετέβησαν στην οικία του 40χρονου στην Λευκωσία.

Στις 18 Αυγούστου εναντίον του υπόπτου εκδόθηκαν δικαστικά εντάλματα σύλληψης και έρευνας της κατοικίας του, ωστόσο αυτός απουσίαζε από το σπίτι. Το σπίτι του ερευνήθηκε στην παρουσία του πατέρα του χωρίς όμως να εντοπιστεί οτιδήποτε το επιλήψιμο.

Χθες Τετάρτη 19 Αυγούστου ο 40χρονος από τη Λευκωσία προέβηκε σε θεληματική κατάθεση στην οποία παραδέχθηκε τη διάπραξη των αδικημάτων, ότι δηλαδή μαζί με τον 27χρονο έβαλαν φωτιά στα δύο αυτοκίνητα στη Λάρνακα χρησιμοποιώντας βενζίνη που προμηθεύτηκαν από πρατήριο βενζίνης.

Την ίδια μέρα γύρω στις τρεις το μεσημέρι ο 27χρονος ύποπτος μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας και συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης, τέθηκε υπό κράτηση και ανακρινόμενος προφορικά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη του στην υπόθεση.

Σήμερα ο 27χρονος παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε διάταγμα τετραήμερης κράτησης του.