Υπουργός Δικαιοσύνης: Δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις αστυνομικών

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα της εφημερίδας “Χαραυγή” περί παρεμβάσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης σε μεταθέσεις και τοποθετήσεις προσωπικού, επισημαίνει ο ίδιος ο Υπουργός, Ιωνάς Νικολάου, σημειώνοντας ότι “οι εμμονές σε πρακτικές του παρελθόντος, όπου υπήρχαν παρεμβάσεις, ευνοιοκρατία και βολέματα ημετέρων, δεν μας αφορούν”.

“Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή», τα οποία κάνουν αναφορά σε παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε μεταθέσεις και τοποθετήσεις προσωπικού τόσο στην Αστυνομία όσο και τις Κεντρικές Φυλακές, επιθυμώ να επαναλάβω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, σημειώνει ο κ. Νικολάου σε απάντησή του στην εφημερίδα.

Προσθέτει ότι “σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση όσον αφορά τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις αστυνομικών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ούτε προηγήθηκε οποιαδήποτε διαβούλευση ή συνεννόηση με το Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως”.

“Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι για πολλοστή φορά δίνεται λανθασμένη πληροφόρηση στους αναγνώστες με στοιχεία που απέχουν από την αλήθεια. Είναι φανερό ότι ο συντάκτης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτά που γινόντουσαν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, έχουν σταματήσει και δεν γίνονται πλέον αποδεκτά”, σημειώνει.

Επίσης, σημειώνει ότι “αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν παρεμβάσεις όσον αφορά την αλλαγή της διεύθυνσης των Φυλακών, είναι γνωστοί οι λόγοι της απομάκρυνσης του κ. Τρυφωνίδη, τον οποίο διαδέχθηκε η κ. Ελένη Βατυλιώτου, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της για να αφυπηρετήσει πρόωρα από τη Δημόσια Υπηρεσία”, προσθέτοντας ότι “συνεπώς, οι οποιεσδήποτε αναφορές ότι εξαναγκάστηκαν άτομα σε παραίτηση από τη θέση του Διευθυντή των Φυλακών, ώστε να διοριστεί στη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύντριας η κ. Αριστοτέλους, είναι ανυπόστατες και δεν συνάδουν με τα πραγματικά γεγονότα”.

“Είναι γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών οφείλονταν στις παρεμβάσεις τόσο για την μεταχείριση των φυλακισμένων όσο και των δεσμοφυλάκων, οι οποίες προκαλούσαν αισθήματα αδικίας, καταπίεσης και αντίδρασης, αφού η εύνοια δεν μπορεί να είναι καθολική. Παράλληλα, υπήρξε σαφής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κρατουμένων, μέσα από τεράστιες αλλαγές και τομές που έχουμε επιφέρει στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα, οι οποίες βρίσκουν ικανοποιημένους τόσο τους κρατούμενους όσο και τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι εργάζονται σε ένα υγιές πλέον περιβάλλον”, αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Προσθέτει ότι “είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε την καλόπιστη κριτική και δηλώνουμε έτοιμοι να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να απολογηθούμε για αυτά, όταν όμως αυτά για τα οποία κατηγορούμαστε έχουν σχέση με πραγματικά γεγονότα και όχι υποβολιμαίες σκοπιμότητες, γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν την κριτική για λάθη του παρελθόντος, που δεν επαναλαμβάνονται σήμερα”.

“Για αυτό, οι εμμονές σε πρακτικές του παρελθόντος, όπου υπήρχαν παρεμβάσεις, ευνοιοκρατία και βολέματα ημετέρων, δεν μας αφορούν”, καταλήγει.