Υπομονή συστήνει η ΔΕΑ παρά την αισιοδοξία για τα ευρήματα σε ομαδικό τάφο

Με την ανεύρεση χθες ανθρώπινων οστών, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους αγνοούμενους του Τράχωνα, σε περιοχή πίσω από τις Κεντρικές Φυλακές, μπαίνει στην ουσία το νερό στο αυλάκι και ξετυλίγεται η ιστορία των αγνοουμένων που τάφηκαν σε ομαδικό τάφο.

Ο Εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα προχωρούν οι χειρωνακτικές εργασίες στην περιοχή, χωρίς δηλαδή τη χρήση εκσκαφέα, έχει οριοθετηθεί ο τάφος, με μικρά εργαλεία καθαρίζεται το χώμα για να αποκαλυφθούν τα οστά.

“Φαίνεται ότι υπάρχουν εκεί σκελετοί και προσπαθούμε τώρα να καθαρίσουμε το χώμα, αυτή η εργασία δεν μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πόσο θα διαρκέσει γιατί εξαρτάται από το πόσα οστά θα βρεθούν, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα πάρει περισσότερο από μια – δύο βδομάδες”, δήλωσε ο κ. Νέστορος.

Εξήγησε ότι, όταν ολοκληρωθεί η χειρωνακτική εργασία, τα οστά κωδικοποιούνται, δηλαδή καταγράφεται το πώς θα ανευρεθούν, αν θα ανευρεθούν πολλά οστά μαζί, αν υπάρχει μεμονωμένο οστό κ.λπ., διαχωρίζονται και τοποθετούνται σε ειδικές χάρτινες σακούλες.

Η προσπάθεια αυτή ήταν η 12η στη σειρά και συγκεκριμένα χθες ολοκληρώθηκε η τρίτη εβδομάδα εκσκαφών στην ευρύτερη περιοχή.

“Εμείς σκάψαμε μια επιφάνεια γύρω στα 110 μέτρα μήκος με περίπου 30-35 μήκος πλάτος, κάνοντας τομές (trenches), αυτή η απόσταση δεν ήταν σε ορθογώνια μορφή, και εστιάζονταν οι προσπάθειές μας τις τελευταίες μέρες σε συγκεκριμένη γωνιά του χώρου, όπου και μεγαλώσαμε τις τομές και διαπλατύναμε το χώρο, δήλωσε.

Οπως εξήγησε ο κ. Νέστορος, οι αρχαιολόγοι επικεντρώθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, επέμεναν και πήγαν πιο βαθιά στις τομές τους με βάση και μαρτυρίες.

“Οι τομές έχουν συγκεκριμένο πλάτος, όμως στο χώρο εκεί, βάσει της μαρτυρίας, έπρεπε οι αρχαιολόγοι να πάνε πιο βαθιά και να δουν ποιο είναι το φυσικό έδαφος και να προχωρήσουν ανάλογα. Μετά αποφάσισαν να διανοίξουν περισσότερο το χώρο με βάση τις πληροφορίες τους και όχι με βάση τη στρωματογραφία του εδάφους, γιατί εκείνο δεν τους βοηθούσε πάρα πολύ”, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νέστορος.

Στο χώρο εργάζονται δύο συνεργεία με τέσσερα μέλη έκαστο. Χθες στην περιοχή δούλευαν έξι αρχαιολόγοι.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί αυτή η εκταφή σε περίπου μια – δύο βδομάδες, οι επιστήμονες θα μετακινηθούν σε ένα σημείο πιο πέρα, στα περίπου 60 μέτρα πιο δυτικά, καθώς με βάση τις μαρτυρίες και εκεί έχουν ταφεί αγνοούμενοι.

“Η εκταφή μας εκεί γίνεται με βάση την πληροφορία ότι υπήρχε ομαδικός τάφος από περισυλλογή που έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Ομορφίτας, η πληροφορία μας έλεγε όταν είχαν μεταφερθεί πτώματα με δύο μικρά φορτηγά”, ανέφερε.

`Οπως εξήγησε, εφόσον εντοπίστηκαν οστά για να συνδεθεί η μαρτυρία με τα ευρήματα πρέπει να γίνει εκταφή και στο σημείο παρακάτω. “Τώρα στην ουσία η ιστορία ξετυλίγεται, με την ανεύρεση δηλαδή των οστών”, κατέληξε ο κ. Νέστορος.